2024. június 15., szombat

Hitelkártya: használat és kockázatok

Van már hitelkártyája, vagy fontolgatja a hitelkártya beszerzését? Gondolja át alaposan, hogy mikor és hogyan használja, mivel az első pillantásra kihagyhatatlannak tűnő ajánlatok különböző kockázatokat rejthetnek magukban.

Fontos PontokInformációk, tippek
Mi az a hitelkártya?Speciális bankkártya hitelkerettel.
Kik igényelhetik és mennyibe kerül?Bárki rendszeres jövedelemmel, de van költsége.
Mit kell figyelni a használatkor?Vásárlási időszak kamatmentes, készpénzfelvétel nem.
Elvesztés, lopásAzonnal jelenteni.
Kártya lejárataAz új kártyát a bank automatikusan küldi.

Forrás: creditline.hu

Mi az a hitelkártya?

A hitelkártya olyan bankkártya, amely lehetővé teszi, hogy a kibocsátó pénzintézet által meghatározott összeghatárig fizetni tudjon a vásárlásokért, és bizonyos típusú kártyákról akár készpénzt is vehessen fel. A hitelkártyák valójában hitelek. Amikor a hitelkártyát vásárlásra használja, pénzt vesz fel a banktól, amelyet bizonyos feltételek szerint vissza kell fizetnie.

Ki és milyen áron kaphat hitelkártyát?

Bárki lehet kártyabirtokos, ha a bank a rendszeres jövedelme alapján hitelképesnek tartja, és hitelkártyát bocsát ki neki. A kártyához jutás feltételei azonban bankonként eltérőek lehetnek. A hitelkártya igénylése nem kerül pénzbe, de a kártya birtoklása és használata viszont igen. Egyes díjak állandóak, mint például az éves tagsági díj, míg mások ideiglenesek, mint például az egyenleglekérdezés, a limitváltoztatás vagy a kártyacsere díjai. A szolgáltatók a hitelkártyához adható kiegészítő szolgáltatásokért is felszámíthatnak díjat.

Ha a hitelkártya lejár

Ebben az esetben a hitelkártyákra vonatkozó általános szabályok érvényesek. A kártyán feltüntetett dátum (hónap/év) a lejárati dátum. A hitelkártya a feltüntetett hónap utolsó napján éjfélig használható. A bank automatikusan új kártyát nyomtat ki és küld Önnek. Amennyiben nem kívánja megújítani a hitelkártyáját, a lejárati dátum előtt legalább 60 nappal írásban értesítse a bankot az Általános Szerződési Feltételekben meghatározott feltételek szerint.

hitelkártya használata

Forrás: Pixabay

Mi a teendő ha a hitelkártya elveszik vagy ellopják?

A hitelkártyákra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a bankkártyákra. Ha észreveszi, hogy hitelkártyája elveszett vagy ellopták, azonnal jelentenie kell a bankjának. Kivételt képez ez alól az az eset, ha a hitelkártya szándékosan vagy súlyos gondatlanságból veszett el. Ebben az esetben Önnek Ön viseli a károkat. A bank a bejelentést követően megtéríti az esetleges károkat. A call centerben külön menüpont áll rendelkezésre a bejelentéshez.

Amit a kártya használatakor szem előtt kell tartani

A hitelkártyát kibocsátó bank biztosítja a kártyabirtokos számára, hogy egy bizonyos időszak alatt a hitelkeret terhére vásárolhasson vagy készpénzt vehessen fel. Ezt az időszakot nevezik vásárlási vagy számlázási időszaknak, és a számla lezárásának napján ér véget. Az ezen időszak alatt a hitelkeretből vásárolt összegeket a következő, úgynevezett türelmi időszakban, a bank által meghatározott időpontban vissza kell fizetni. Ha ezt a határidőt betartják, nincsenek díjak és a kamatok. A kamatmentesség csak a kártyával történő vásárlásokra vonatkozik, a készpénzfelvételre nem. Ha a kártyabirtokos a türelmi időn belül nem fizeti vissza a teljes összeget, hanem csak a bank által meghatározott minimális összeget, a szolgáltató a költött összeg után kamatot számít fel. Ha a kártyabirtokos nem fizeti vissza a minimális összeget, akkor kamatot, valamint késedelmi díjak kell fizetnie.

Meg kell jegyezni, hogy a minimumfizetés csak a türelmi idő alatt teljesíthető; a türelmi idő kezdete előtt teljesített kifizetések nem számítanak bele. A türelmi idő (beleértve a kamatmentes időszakot is) és a minimumfizetés időtartama bankonként eltérő, de általában a türelmi idő 30 nap, a kamatmentes időszak pedig 15 nap.

Kamatmentes időszak

A hitelkártyák vásárlásra és készpénzfelvételre egyaránt használhatók, de az utóbbi műveletre nem ajánlott használni őket. Ennek oka, hogy a bankok a készpénzfelvétel napjától kezdve magas kamatot számítanak fel, és a művelet költsége általában többszöröse a normál készpénzfelvételnek. A hitelkártyák a legmagasabb kamatozású hiteltermékek közé tartoznak, azaz az egyik legdrágább hiteltermékek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük