2024. július 18., csütörtök

Lejárt a bankkártyám: ezek a teendők

A bankkártya nagyban megkönnyíti az életünket, hiszen nem kell állandóan készpénzt keresgélni, ha fizetni szeretnénk. Ugyanakkor a kártyákat általában csak 3-4 évig tudjuk használni, ezt követően lejárnak. Mit kell tennünk lejáratkor és az új kártya megérkezésekor? Kell egyáltalán figyelnünk a lejáratra? A kérdésekhez kapcsolódóan minden hasznos információt összeszedtünk!

Mikor jár le a bankkártya?

A bankkártyán minden esetben szerepel, hogy meddig használhatjuk. Ezt általában a „valid thru” felirat jelzi, ahol hónap/év formátumban adják meg a bankkártya lejáratát. A 09/2024 felirat tehát idén szeptember végi lejáratot jelent. A megadott dátum utolsó napján éjfélig fizethetünk kártyánkkal vagy éppen vehetünk fel vele pénzt.

Mivel egy kártya rendszerint 3-4 évig érvényes, így könnyedén megfeledkezhetünk a lejárati időről. Főleg akkor, ha nem is a plasztik kártyával fizetünk, hanem csak előkapjuk a telefonunkat. A legnagyobb problémát talán a külföldi utazás alatt lejáró bankkártya jelenti. Mielőtt még nyaralni mennénk, az okmányaink mellett érdemes a kártyánk lejárati dátumát is ellenőrzi. Az is elképzelhető, hogy egy bankszámla mellé több kártya társul, amelyek eltérő lejárati dátummal rendelkeznek. Ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Automatikusan jön az új kártya

Még szerencse, hogy a bank figyeli a lejárati dátumot, így legkésőbb a lejárat hónapjában automatikusan postázza az új kártyánkat. Amennyiben nem szeretnénk új bankkártyát, ahhoz előzetesen nyilatkozatot kell tenni. Ugyan a bank figyelmes, de akkor duplán fizetünk arra az időszakra éves díjat? A válasz egyszerű: nem fizetünk duplán, hiszen a korábbi kártya ki nem használt időszakára jutó díjat jóváírják.

Elvileg nem lehet olyan szituáció, hogy pénzünkhöz ne férjünk hozzá. A gyakorlatban viszont felmerülhetnek hibák. Ha a bank a lejárati hónap 20. napjáig nem küldi ki az új bankkártyát, akkor érdemes lehet megérdeklődni, hogy mi történt.

Ha minden rendben megy, akkor a megújított bankkártya adatai megegyeznek a korábbi kártyáéval, ugyanúgy lehet vele fizetni és készpénzt felvenni. Gyakran még a PIN kód sem változik. Ugyanakkor az online és a mobilos fizetéseknél nem szabad megfeledkezni arról, hogy az új bankkártya lejárata és CVC kódja megváltozik, így frissítenünk kell majd. Az is hasznos információ lehet, hogy a kártyát a lejárati dátumon éjfélig vagy az új kártya aktiválásáig használhatjuk.

Mi az első lépés?

A bank kipostázta az új bankkártyánkat, hogyan tovább? Az új kártyát csakis abban az esetben fogjuk tudni használni, ha azt előtte aktiváltuk. Ellenkező esetben hiába van meg az új bankkártya, csak a régit tudjuk használni. 

Ennek több módja is lehet:

  • Ha nem változtak a kártyaadatok, akkor például egy bolti fizetésnél vagy pénzfelvételnél a PIN kód megadásával már aktiválhatjuk is.
  • Elképzelhető az is, hogy netbankban a vagy mobilbanki applikáción keresztül tudjuk aktiválni az új kártyát.
  • Legrosszabb esetben telefonos vagy személyes ügyintézés szükséges hozzá.

Azt, hogy a fentiek közül ránk melyik vonatkozik, az új bankkártya mellé küldött tájékoztató tartalmazza. Az aktiválás után a korábbi kártyánk automatikusan használhatatlan lesz. Ez pedig leginkább akkor okozhat problémát, ha a telefonunkban az új kártyát még nem regisztráltuk, a plasztik pedig nincsen nálunk.

Fizetni kell a bankkártya lecseréléséért?

A bankkártya lejárat miatti cseréjéért külön nem kell fizetni, ez az éves díjba van beépítve. Amennyiben más okból cserélnénk kártyát, akkor viszont egy egyszeri kibocsátási díjat kell érte fizetnünk. Az is elképzelhető, hogy a bankkártyánkat az okmányainkkal együtt elhagyjuk vagy ellopják, ekkor pedig a biztosító megtérítheti a pótlás díját.

A pénzintézetek jellemzően ingyenesen biztosítják a lejárat miatti cserét, azonban az éves díjak tekintetében jelentős eltérések lehetnek. Vannak olyan konstrukciók, ahol az első és a második évben nincs éves díj sem, míg máshol a 10 ezer forintot is meghaladja ez a költség. Ezt pedig csak azért számolják fel, hogy van egy bankkártyánk, vagyis akkor is meg kell fizetni, ha a kártyát egyébként nem használjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük