2024. július 21., vasárnap

Bankkártya igénylés, tárolás, fizetés

Olvassa el ezt a cikket, amely bemutatja a bankkártyák használatát, igénylését és tárolását. Tájékozódhat a megfelelő bankkártya kiválasztásáról, az érintéses fizetés előnyeiről, valamint az ATM-készpénzfelvételre vonatkozó irányelvekről.

A bankkártyákkal kapcsolatos legfontosabb kérdésekVálaszok
Hogyan válasszunk bankkártyát?Lehetséges készpénzfelvétel, vásárlások, külföldi használat és online fizetés figyelembevételével.
Hogyan tároljuk a bankkártyát?Védjük a mágneses, elektromos mezőktől, hőtől és sérülésektől.
Hol fizethetünk bankkártyával?Akár online, kiskereskedelmi üzletekben is.
Hogyan eszközölhető az „érintéses” bankkártyás fizetés?Limit alatt PIN-kód nélküli tranzakció, limit feletti fizetéshez PIN-kód szükséges.

Forrás: creditline.hu

Mi az a bankkártya?

A bankkártyák a készpénzzel szemben alternatív fizetési módot jelentenek, amelyekkel vásárolhat az üzletekben és az interneten, pénzt vehet fel ATM-ből, és ellenőrizheti fizetési számlája egyenlegét.

A pénzintézeteknél vezetett számlákat, amelyeket általában bankszámlának vagy folyószámlának neveznek, a hatályos jogszabályok értelmében fizetési számláknak nevezik. Ez az elnevezés annak köszönhető, hogy ma már nemcsak a hagyományos bankok, hanem új típusú, nem banki pénzforgalmi szolgáltatók is rendelkezhetnek olyan számlákkal, amelyeken pénzátutalásokat lehet teljesíteni. A felhasználást tekintve két tipikus típus terjedt el: a betéti és a hitelkártyák. A fő különbség az, hogy a betéti kártyával a tulajdonos a saját pénzét költi el, míg a hitelkártya tulajdonképpen egyfajta hitel. Ez a cikk a betéti kártyákat (a továbbiakban bankkártya) ismerteti.

Hogyan válasszon bankkártyát?

Mielőtt bankkártyát választ, vegye figyelembe a következőket:

  • A kártyát csak készpénzfelvételre használja majd?
  • Gyakran fog üzletekben vásárolni vele?
  • Külföldön szeretné használni?
  • Használni fogja online vásárlások kifizetésére?

A megfelelő kártya kiválasztásával több ezer forintot spórolhat meg. A legtöbb alapkártyát ma már online vásárlások kifizetésére, üzletekben történő pénzfelvételre és külföldi készpénzfelvételre is lehet használni. Bizonyos helyzetekben azonban drágább dombornyomott kártyákra lehet szükség, mivel ezek szélesebb körben alkalmazhatók. Ezért sok esetben – például külföldi autóbérlés vagy Európán kívüli utazás esetén – a kiskereskedelmi üzletek csak a dombornyomott kártyákat fogadják el, az alapszínű kártyákat nem. A kártya igénylése előtt mindig érdemes a kártyakibocsátóval egyeztetni, hogy az milyen módon használható.

Hogyan kaphatok bankkártyát, és mennyibe kerül?

Ahhoz, hogy bankkártyához jusson, először fizetési számlát kell nyitnia. A bankkártyáknak általában éves díja van, de egyes kártyáknak havi díja is van. A díjak a kártya típusától függően változhatnak, például az elektronikus és a dombornyomott kártyáknak eltérő díjai lehetnek. A kártyadíjakról a számlatulajdonostól kaphat tájékoztatást.

A bankkártya igénylésénél figyelembe veendő kérdések

Függetlenül attól, hogy hol kapja meg a kártyát – a postán vagy a bankfiókban -, az első és legfontosabb dolog, amire emlékeznie kell, hogy a kártya hátoldalán a megfelelő helyen írja alá. Enélkül a kártya érvénytelennek minősül, és megtagadhatják Öntől a vásárlást.

Győződjön meg arról is, hogy a neve helyesen van-e nyomtatva az előlapra. Ha a nevét rosszul írják, megtagadhatják a fizetést. A bankkártyáknak van egy (általában négyjegyű) személyes azonosító száma, az úgynevezett PIN-kód.

A PIN-kódot jól jegyezze meg, védje meg az illetéktelenek hozzáférésétől, ne írja rá a kártyára, és ne tartsa egy helyen. A kártyát az első használat előtt aktiválni kell. Az aktiválás történhet bankfiókokban, ATM-ekben, telefonon vagy interneten keresztül. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha bankkártyát vált, a régi kártya az új kártya aktiválásakor már nem fog működni.

Hol fizethet bankkártyával?

Bankkártya csak olyan kiskereskedelmi üzletekben, szolgáltatóknál és internetes oldalakon fogadható el, amelyek olyan rendszerhez csatlakoznak, amely elfogadja ezeket a kártyákat. Az éttermek, üzletek és szolgáltatók általában jól látható helyeken, például a bejáratoknál, a pénztáraknál és a fizetési pultok közelében feltüntetik azoknak a vállalatoknak a logóját, amelyek kártyáit elfogadják. Az online kiskereskedők weboldalain is elhelyezik őket. Az ország legnagyobb kártyakibocsátói a MasterCard és a Visa.

Mastercard bankkátyák zsebben

Forrás: Pixabay

Mit jelent az „érintéses” bankkártyás fizetés?

A legtöbb betéti kártyát nem kell a terminálba behelyezni vagy lehúzni, és a kártya egyszerű megérintésével lehet fizetni vele. Egy meghatározott összeghatárig a tranzakció azonnal, PIN-kód megadása nélkül történik, a határérték túllépése után pedig PIN-kód megadása szükséges a fizetés végrehajtásához. Ennek a módszernek az az előnye, hogy a fizetőnek nem kell átadnia a kártyát. A kártyahasználat biztonságának növelése érdekében azonban a limit feletti fizetésekhez PIN-kód megadása is szükséges lehet. Ha a PIN kód utolsó megadása óta történt vásárlások vagy készpénzfelvételek összege eléri a 150 eurót (kb. 55 000 forint), a következő vásárlás vagy készpénzfelvétel esetén a PIN kód megadása szükséges.

Hogyan tárolandó a bankkártya?

A kártyákat lehetőség szerint mágneses és elektromos mezőktől, hőtől és sérülésektől védve kell tárolni. Ha a kártya megsérül, a kártya cseréjének díját felszámíthatják.

Az ATM-ből történő készpénzfelvételre vonatkozó irányelvek

Az ATM olyan eszköz, amely lehetővé teszi a kártyabirtokosok számára, hogy pénzt vegyenek fel fizetési számlájukról, és olyan szolgáltatásokhoz férjenek hozzá, mint az egyenleglekérdezés és a készpénzbefizetés. Ennek az eszköznek az angol neve (Automated Teller Machine) – ATM – hazánkban már szinonimává vált.

A bankkártya csak az alkalmazott kártyatársaság logójával ellátott ATM-ekben használható. Ha egy tranzakció során háromszor egymás után rossz PIN-kódot adunk meg, az ATM visszavonja a kártyánkat; ha túl sokáig tart a készpénzfelvétel az automatából, biztonsági okokból automatikusan visszaveszi a készpénzt. Csak panasz benyújtása után kaphatja vissza a pénzét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük