2024. július 25., csütörtök

Bankkártya helyett okosgyűrű: egy új korszak

A fizetések során a bankkártya használata ma már alapnak számít, de egyre inkább tágul az okostelefonnal és okosórával fizetők köre is. Csak néha láthatunk már olyat, hogy valaki a pénztárcájából kiveszi a fizikai kártyáját és azt érinti oda a terminálhoz. Arra sem figyelünk már fel, ha valaki az óráját használja a fizetéshez. De mit szólnánk, ha azt látnánk, hogy valaki a gyűrűje segítségével fizet? Ez már nem is annyira a jövő, hiszen a Mastercard felmérése szerint egyre gyakoribb lesz az okosgyűrűs fizetés is.

Ezek a bankkártya használatának előnyei

A készpénzes fizetést az elmúlt évek során felváltotta a bankkártya. Nem is csoda, hisz számos előnnyel jár:

  • Kényelem: A bankkártyás fizetés gyors és egyszerű. Nem kell a visszajárót számolgatni, egy egyszerű érintéssel lebonyolíthatjuk a tranzakciót.
  • Nyomkövetés: Minden tranzakciót láthatunk bankszámlánkon, amivel könnyedén nyomon követhetjük kiadásainkat és aktuális pénzügyi helyzetünket.
  • Biztonság: A bankkártya biztonságosabb, mint a készpénz, ugyanis az elvesztett vagy ellopott kártya letiltható, míg a készpénz gyaníthatóan sosem fog előkerülni.

Bankkártya helyett okosgyűrű

Sokan választják az okosórás fizetést, hiszen nem kell hozzá előszedni sem a bankkártyát, sem pedig a telefont. Az óra a kezünkön van és egy mozdulattal teljesítjük is a fizetést. Ennek a tovább fejlesztett változata az okosgyűrű, ami ugyanúgy egy fizetési kártyához kapcsolódik. Ez talán még az órás fizetésnél is egyszerűbb!

Ha ezt elképzelhetetlennek tartjuk, akkor érdemes tudatosítani magunkban, hogy ez már nem a jövő. A Mastercard új, 2023-as felmérése azt mutatja, hogy egyre többen ismerik a fizetésre használható okosgyűrűk előnyeit. Ez nem csak a fiatalok körében népszerű: Németországban az ilyen gyűrűvel fizetők közel háromnegyede (73 százaléka) 45 év feletti.

Miért vásárolnak az emberek fizetési gyűrűt?

A Mastercard közösen készítetett egy felmérést két olyan céggel (Pagopace és Tapster), akik magunkon viselhető technológiákkal foglalkoznak. A kutatással megismerhetjük a német felhasználók fizetési szokásait és a fizetési gyűrűvel kapcsolatos attitűdöket.

Miért előnyös az okosgyűrű használata? Az eredmények szerint a vásárlás legfőbb oka a gyors és gördülékeny fizetés lehetősége (82 százalék) és a kifejezetten innovatív fizetési mód (69 százalék). A megkérdezettek 31 százaléka pedig nemcsak fizetésre használja a gyűrűt, hanem divatos kiegészítőként is funkcionál.

Az eredményekből az kiderül, hogy a németek körében a gyűrűs fizetést választók nagyobb része átalakítja fizetési szokásait is:

  • az ügyfelek 69 százaléka ritkábban fizet a fizikai bankkártyájával,
  • kétharmada nem tart magánál annyi készpénzt,
  • a digitális tárcák használata is közel felére esett vissza.

Az okosgyűrű gyorsan belopja magát az emberek szívébe: az adatok szerint azok, akik egyszer kipróbálták ezt a lehetőséget, a későbbiekben is viselik és használják. A német felhasználók 79 százaléka heti legalább egyszer használja gyűrűjét fizetésre, míg 24 százalékuk napi szinten.

A nagy kérdés: biztonságos így fizetni?

„Az érintésmentes fizetés a gyűrűvel nagyon egyszerű és kényelmes, miközben a pénztárcámat, a kártyámat és az okostelefonomat otthon hagyhatom. A vásárlások kiegyenlítése egyszerűen, a gyűrű kártyaolvasó terminálhoz való érintésével történik. A tokenizációs technológiánk azt a biztonságot nyújtja a felhasználóknak, hogy a tranzakció során ne kerüljenek továbbításra bizalmas kártyaadatok.” – válaszolta meg a kérdést dr. Peter Robejsek, a Mastercard Németországért felelős igazgatója.

Bankkártya előnyei infografikán ábrázolva: kényelem, nyomkövetés és biztonság

A Mastercard elkötelezett az innovatív fizetési technológiák terjesztésében. Ennek érdekében erős kapcsolatot épít ki a kártyakibocsátó intézményekkel és a hordható eszközök gyártóival, hogy ezek az okos megoldások biztonságosan kapcsolódjanak az MDES platformhoz (Mastercard Digital Enablement Platform). Ez azt a célt szolgálja, hogy a bankkártya adatai titkosak maradjanak, amelyeket úgynevezett tokennel helyettesítenek.

A fizetés során az NFC technológián keresztül az okosgyűrűből csak a tokeneket és a lejárati dátumokat kapja meg a terminál, de ezeket is titkosított formában. Tehát a bankkártya tulajdonosának bizalmas adatai nem kerülnek átadásra. Láthatóan nagyon hasonlóan működik, mint a telefonos és az órás fizetés: 50 eurós összeghatár felett kötelező a PIN-kód megadása és a tranzakciók is nyomon követhetőek digitálisan.

Miért válaszd ezt a megoldást?

A válasz nagyon egyszerű: ha a telefonos fizetést gyorsnak és egyszerűnek gondolod, akkor ezt az okosgyűrű még tovább egyszerűsíti. Az érintéses fizetés lehetővé teszi, hogy a gyűrűdet a fizetési terminálhoz érintsd, és a tranzakció gyorsan megtörténjen anélkül, hogy készpénzt, kártyát vagy telefont kellene elővenned.

Ugyanakkor mindenképp figyelmet kell fordítani a készülék biztonságára is. A gyűrű elvesztésekor vagy illetéktelen hozzáférés esetén azonnal jelentsük a problémát a banknak vagy a szolgáltatónak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük