2024. április 30., kedd

Vállalkozói bankszámla tudnivalók egy helyen

A vállalkozások számára legalább ugyanannyira fontos, hogy milyen bankszámlát választanak, mint a magánszemélyeknek. A vállalkozói bankszámla nem csupán a céges pénzek tárolásáért felel, hanem olyan szolgáltatásokat kínálhat, amelyek megkönnyítik a mindennapos üzletmenetet. Az a feladat, hogy megtaláljuk a megfelelő bankszámlát vállalkozásunk számára, számos fontos kérdést felvet. Cikkünkből ezekre a kérdésekre választ kaphatsz, amelyek pedig segítenek eligazodni a céges bankszámlák világában.

Mit vegyünk figyelembe a bankválasztás során?

Egy mindenképpen közös a magánszemélyekben és a vállalkozásokban: senki sem szeretne a bankolásért egy vagyont fizetni. A számlavezető bankunk kiválasztásakor tehát elsődleges szempont lehet, hogy az adott banknál milyen feltételek mellett elérhető a vállalkozói bankszámla. 

Általánosságban igaz, hogy a nagyobb bankok drágábbak. Ugyanakkor nem szabad elmenni amellett, hogy a pénzintézetek közötti ügyletek drágábbak, mint a bankon belüli pénzmozgások. Ebben pedig a nagyobb bankok állnak jobban: ha az ügyfeleink, beszállítóink és egyéb partnereink nagy része egy bankban vezeti számláit, akkor érdemes lehet nekünk is azt választani. Ezzel az utalásokon tudunk spórolni, annak ellenére, hogy a nagyobb bankok jellemzően magasabb díjakat szabnak meg.

Természetesen érdemes fokozott figyelmet fordítani a költségekre, azonban a döntéshez ez még nem elegendő. A választás előtt célszerű lehet annak is utánajárni, hogy a bankok milyen szolgáltatásokat kínálnak és ezeknek milyen díjai vannak.

Melyik a legjobb vállalkozói bankszámla? 

A legjobb vállalkozói bankszámla esetén nincs egy mindenki számára egységes megoldás. Az optimális választást elsődlegesen az befolyásolja, hogy a cégnek milyen számlahasználati szokásai vannak. Például egy újonnan alapított vállalkozás valószínűleg kisebb forgalommal rendelkezik, így a számlavezetési díj a legfontosabb szempont a választás során. Egy régebb óta működő, nagyobb méretű cég esetében pedig inkább a tranzakciós költségeken van a hangsúly. A legjobb vállalkozói bankszámla megtalálásához tehát kulcsfontosságú, hogy ismerjük a cég számlahasználati szokásait.

Céges számlához kell céges kártya is?

A vállalkozói bankszámla mellé mindenképpen érdemes bankkártyát is igényelni. De melyik kártyával járhatunk jobban? Általában az elektronikus bankkártyák olcsóbbak, mint a dombornyomottak. Amennyiben a költségekre helyezzük a hangsúlyt, akkor célszerű lehet az előbbit választani. A dombornyomott bankkártya inkább azoknak a cégeknek lehet hasznos, ahol a kártya tulajdonosa viszonylag gyakran utazik külföldre. Ezeket a kártyákat ugyanis jellemzően több helyen lehet használni. Ezen felül pedig elvesztése esetén olyan sürgősségi szolgáltatásokat nyújtanak külföldön, mint a kártya pótlása és a készpénzfelvétel lehetősége.

Induló cégeknek melyik a legjobb a vállalkozói bankszámla?

A bankok egy része rendelkezik olyan számlával kínálatában, ami kifejezetten a kisvállalkozások számára elérhető. Ezeket az ajánlatokat a bankok igyekeznek olyanra szabni, hogy azok gazdaságosak, olcsóak legyenek. Azt is érdemes tudni, hogy az induló vállalkozásoknak kínált számláknál a pénzintézetek alacsony forgalommal és tranzakciószámmal kalkulálnak. Tehát ha cégünk már indulásakor is gyakran tranzaktál és nagyobb forgalmat bonyolít, akkor érdemes lehet másik vállalkozói bankszámla után nézni.

Milyen  vállalkozói bankszámla illik a speciális tevékenységekhez?

Van néhány olyan szakma, amit a bankok eltérően kezelnek, például a könyvelők, jogászok és gyógyszerészek számára a bankok gyakran rendelkeznek egyedi konstrukciókkal. Ebben az esetben is hasonló megközelítést kell alkalmazni, mint az induló vállalkozásoknál: mindenképpen nézzük meg ezeket a lehetőségeket, de ne feltétlenül ezek közül válasszunk! Könnyedén elképzelhető, hogy a cég forgalma és bankszámla használati szokásai esetén jobban járhatunk egy normál konstrukcióval.

Mikor lehet hasznos a devizaszámla?

A devizaszámla teljesen felesleges, ha csak néha-néha jön egy kisebb összegű utalás devizában, vagy van egy-két devizában fizetendő számlánk. Ezeket könnyedén lebonyolíthatjuk a cég forint pénzforgalmi számlájáról is. Ugyanakkor ha jelentősebb devizaforgalmat bonyolítunk, akkor már érdemes lehet devizaszámlát is nyitni a vállalkozás számára. Ebben az esetben számolni kell a számlavezetés díjával, bár vannak olyan ajánlatok is, ahol ezt a bank elengedi. Ennek általában az a feltétele, hogy ugyanannál a banknál rendelkezzen forint számlával is a vállalkozás. A számlavezetési díj viszont nem minden: a választás előtt érdemes utánajárni az átutalás költségeinek és az alkalmazott árfolyamoknak is.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választáskor?

A megfelelő vállalkozói bankszámla kiválasztásához több szempontot is érdemes lehet mérlegelni:

  • Díjak és költségek: Nemcsak a bankok közötti, de a bankon belüli ajánlatok összehasonlítása is kimondottan fontos. Ezen belül érdemes minden nagyobb költségtételnek utánajárni.
  • A kínált szolgáltatások: Érdemes lehet megnézni, hogy a bank az adott számlacsomagban milyen szolgáltatásokat kínál, például netbank és mobilbank lehetősége, elektronikus átutalások díja, készpénzfelvétel feltételei, stb.
  • Digitális lehetőségek: Rengeteg időt és energiát spórolhatunk, ha olyan bankot választunk, ahol széles körben intézhetjük banki ügyeinket online. 
  • Tevékenység és igények: A vállalkozói bankszámla akkor optimális, ha igazodik a cég tevékenységéhez és igényeihez. Amennyiben a vállalkozás nemzetközi szinten folytatja tevékenységét, akkor például célszerű lehet egy olyan számla konstrukciót választani, ami olcsón lehetővé teszi a nemzetközi fizetést és tranzaktálást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük