2024. július 25., csütörtök

Ez most a legolcsóbb bankszámla

Manapság már egyre nehezebb eligazodni a bankszámlák világában. Melyiket válasszuk? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Sokak számára az az egyik legfontosabb szempont, hogy az adott bankszámla milyen költségekkel jár. A legendák ingyenes bankszámlákról is szólnak, azonban ez nem csak kitaláció, tényleg léteznek. Bár számuk igen csekély és gyakran szigorú feltételeket szabnak meg, azok számára biztosan szimpatikusak lesznek, akiknek a költségtényező a legfontosabb szempont. Nézzük meg, hogy melyek most a legjobb lehetőségek!

A bankszámla többféle költségvonzattal járhat

A lakossági bankszámla esetében a köztudott számlanyitási- és számlavezetési díj mellett olyan tételekkel is számolni kell, mint

  • a kártyakibocsátási díj,
  • a tranzakciós díj,
  • a bankkártya használati díj, illetve
  • egyéb díjak (például értesítések esetén).

A bankok előszeretettel hirdetik úgy bankszámla csomagjaikat, hogy a számlához kapcsolódó alapdíj – azaz a számlavezetés – ingyenes. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a teljes csomag ingyenes, egyáltalán nem kerül a választott bankszámla pénzbe, ugyanis a fent felsorolt költségek bármelyike, vagy éppen mindegyike terhelheti pénztárcánkat. Ezek a reklámok gyakran megtévesztőek lehetnek, így nem szabad csupán a hirdetésekből tájékozódni. A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében célszerű lehet a banktól információt kérni, hogy milyen költségekkel kell számolnunk.

Valójában az itt a kérdés, hogy hogy is néz ki egy ingyenes bankszámla. A legolcsóbb bankszámlák közül választottuk most ki a dobogósokat. Ezekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy nemcsak a számlavezetés ingyenes, hanem sokszor a tranzakciók, átutalások, bankkártya, a netbanki és mobilbanki szolgáltatások is költségmentesek.

Melyek a legolcsóbb számlák jelenleg?

Ha csupán a bankszámla költségeit vennéd figyelembe a választás során, akkor az alábbi három ajánlatot érdemes most áttekintened:

  • UniCredit Partner Aktív Nulla számlacsomag: A bank a számlavezetés díját, a tranzakciós illetéket és az átutalás díját két éven keresztül elengedi, illetve az első évben a bankkártya is ingyenes. Ez a bankszámla csakis a bank kiemelt partnereinél igényelhető, azonban már minimálbérrel megegyező jóváírás esetén is megnyitható. Szintén előnye, hogy a nyitás folyamata végigvihető online.
  • CIB ECO bankszámla: A számlacsomag esetében két éven keresztül jár az ingyenes számlavezetés, ami mellé a tranzakciós illetéket, az éves kártyadíjat és az átutalások díját is elengedi a bank. Az ajánlat igénybevételének ez esetben is feltétele a legalább minimálbérrel megegyező jövedelem. Itt is elérhető az online számlanyitás és mobilappos ügyintézés lehetősége.
  • Erste Privilégium 2.0 Partner számla: A bank három éven keresztül biztosít ingyenes számlavezetést, tranzakciós illetéket, átutalási költséget és éves kártyadíjat. Ez csakis azoknak az ügyfeleknek áll rendelkezésére, akiknek még nincs a banknál számlája, illetve legalábbi havi 225 ezer forintos jövedelemmel rendelkeznek.

Mindhárom számlacsomagnál érvényes az a lehetőség, hogy kérés esetén a jogszabályban foglalt havonta két alkalommal teljesen ingyenesen vehetsz fel készpénzt bármelyik magyar bank automatájából. Vannak viszont olyan ajánlatok is, ahol vagy magasabb az összeghatár, vagy többszöri alkalmat biztosít a pénzfelvételre. Ráadásul az UniCredit és az Erste Bank konstrukciói mellé akár 30 ezer forintos jóváírásban is részesülhetsz, amennyiben teljesíted a bankok által megfogalmazott feltételeket.

Nem minden a költség!

A számunkra megfelelő bankszámla kiválasztásakor a költségek mellett számos más fontos szempontot is érdemes figyelembe venni:

  • Többlet szolgáltatások: Kínál-e a bank például elektronikus banki szolgáltatásokat,  bankkártyákat, mobilalkalmazást.
  • Bankfiókok elhelyezkedése: Érdemes lehet megvizsgálni, hogy van-e az adott banknak bankfiókja vagy ATM-e a közelünkben.
  • Ügyfélszolgálat: Szintén fontos szempont lehet, hogy a bank hogyan kezeli az esetleges panaszokat vagy problémákat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük