2024. június 15., szombat

Bankszámla útmutató: ismerd meg a típusait!

A mindennapokban csak úgy emlegetjük, hogy bankszámla, de ez ugyanaz, mint a folyószámla és a fizetési számla? Vagy ezek eltérő számlák? A bankszámláknak számos típusa létezik, mindegyik más-más előnnyel és funkcióval rendelkezik. Ha szeretnéd jobban megérteni a bankszámlák világát, és azt, hogyan tudhatod biztonságban a számládat, akkor bátran ajánljuk útmutatónkat!

Bankszámla = folyószámla, fizetési számla?

A bankszámla, folyószámla vagy fizetési számla mind ugyanazt jelentik. A fizetési számla elnevezéssel inkább a hatályos jogszabályokban találkozhatunk, míg a másik kettőt a köznyelvben használjuk. Bankszámla már nem csak a hagyományos pénzintézeteknél nyitható. Gondoljunk csak a Revolutra, aki a nem banki pénzforgalmi szolgáltatók körébe sorolható.

A bankszámlák céljai többfélék lehetnek:

  • fizetési számla: elsősorban pénzforgalom lebonyolítási céllal nyitott számla,
  • alapszámla: egy olyan speciális fizetési számla, amely mindenki számára elérhető, díja előre pedig rögzített,
  • betétszámla: a betétben elhelyezett megtakarításokat tárolja,
  • hitelszámla: általában a bankkal kötött kölcsönszerződéshez tartozik,
  • vannak másfajta, elkülönített célú számlák is (pl. fedezeti számla vagy letéti számla).

A fizetési számlákon belül képezhetünk kategóriákat devizanem és funkció alapján is.

Milyen devizában nyitható bankszámla?

Fizetési számlát alapvetően minden hazai vagy külföldi hitelintézetnél és pénzforgalmi szolgáltatónál nyithatunk. A számlavezetés történhet forintban vagy devizában. Devizás számlánál a leggyakoribb az euró, amerikai dollár, angol font és a svájci frank alapú bankszámla.

Gyakori kérdés, hogy számolnunk kell-e a devizaszámla terhelésekor és jóváírásakor az adott deviza vételi és eladási árfolyama közötti különbséggel? A válasz nagyon egyszerű: nem kell vele számolni, ha a terhelés vagy a jóváírás az adott pénznemben történik.

Az a kérdés is sokszor felmerül, hogy mikor érdemes devizaszámlát nyitni? Ez leginkább akkor célszerű, ha

  • a jövedelmünket vagy valamilyen rendszeresen érkező utalást devizában kapunk meg,
  • devizában szeretnénk megtakarítani, valamint az összegyűlt pénzt felhasználni,
  • nagyobb pénzforgalmat bonyolítunk devizában.

Ha nincsen devizaszámlád, csak forint bankszámlád, az sem gond, ugyanis erre is érkezhet devizaátutalás és -befizetés, illetve kifizetést is indíthatunk. Ebben az esetben tudni kell, hogy a bank a pénzünk átváltásáért díjat számíthat fel.

Bankszámla = főszámla + alszámla

A számlacsomagon belül van a főszámla, amihez több alszámla is kapcsolható. Az a számla minősül főszámlának, amit a bank így nevesít, illetve amiről a számlaműveletek többsége a lehető legkevesebb korlátozás mellett bonyolítható le.

Alszámla egy főszámla mellé nyitható, általában ezek betételhelyezési vagy egyéb meghatározott céllal rendelkeznek (pl. online vásárláshoz). Ha a bankkártya használatához vagy az online vásárláshoz nyitunk alszámlát, akkor ezen nem kell mindig pénznek lennie. Ez esetben elegendő, ha a vásárlást megelőzően pár perccel rakunk rá pénzt.

Az online vásárlás biztonságosságához járul hozzá a internetkártya vagy webkártya is. Ezek csakis az internetes fizetésekre szolgálnak. Ez esetben a főszámlához tartozik egy alszámla is, az ún. elkülönített kártyaszámla vagy webszámla.

Legyen biztonságban a bankszámlád!

A bankszámla és a rajta tartott pénz nagy kincs, így érdemes néhány lépést megtenni ahhoz, hogy biztonságban is maradjon. Mit tehetünk ennek érdekében?

1. Erős jelszó választása: Válassz egy erős és egyedi jelszót, amely tartalmaz kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket. Érdemes elkerülni, hogy egy jelszót több helyen is használj, de célszerű a jelszavakat rendszeresen cserélni is.

2. Kétlépcsős azonosítás beállítás: Állítsd be a kétlépcsős azonosítást! Ez általában egy második eszközön generált kód vagy egy megerősítő üzenet segítségével működik.

3. A bankszámla rendszeres ellenőrzése: Figyeld rendszeresen bankszámlakivonataidat és tranzakcióidat. Ezzel a lépéssel azonnal látni fogod a gyanús tevékenységeket.

4. Értesítések és figyelmeztetések beállítása: Használd a bank telefonos applikációját az azonnali értesítésekhez és tranzakciófigyeléshez. Gyakran be lehet állítani azt is, hogy filmeztetést küldjön a meghatározott összeg feletti tranzakciókról.

5. Online biztonság megteremtése: Használj olyan weboldalakat és kereskedőket, amelyek biztonságos fizetési módokat kínálnak. A banki információk másokkal való megosztása csökkentheti a biztonságot.

6. A gyanús e-mailek és hívások felismerése: Légy óvatos az olyan e-mailekkel és hívásokkal, amelyek banki információkat vagy személyes adatokat kérnek tőled. Ne oszd meg ezeket az információkat, hacsak nem biztos vagy az információ kérőjének azonosságában.

Manapság már számtalan platformon támadnak a csalók, ráadásul egyre kifinomultabb módszerekkel próbálkoznak. A biztonság érdekében érdemes azt a néhány egyszerű lépést megtenni, amelyeket a cikkben bemutattunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük