2024. május 20., hétfő

Óriási drágulás a bankszámláknál

Az OTP márciusban megemeli a bankszámlák díjait, és várhatóan áprilisban néhány pénzintézet is követi a példát: Az MNB szerint az új feltételek listáját két hónappal korábban kell közzétenni, de számos bank csak üzletszabályzatában jelenítette meg az inflációnak (14,5 százalék) megfelelő díjemelését. A számlavezetés, az átutalások, a készpénzfelvétel, a bankkártyák és az SMS-ek díjai emelkednek, és a hitelek is érintettek lesznek. 

Az emelések jogi háttere

Egyes bankok már a tavalyi átlagos infláció bejelentése után azonnal intézkedtek. A tavalyi átlagos infláció 14,5% volt, és a K&H Bank, az Oberbank és a Magnet ugyanennyivel emelte a bankszámlák díját.

A bankok néhány hete küldték ki ügyfeleiknek a tavalyi bankszámladíjakról szóló kimutatásokat, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hangsúlyozta, hogy a hitelintézetek csak szigorú törvényi előírások betartásával változtathatnak a bankszámla- és bankkártya díjakon. Ugyanis erre csak akkor kerülhet sor, ha ezt a bank Általános Szerződési Feltételei/Üzletszabályzata tartalmazta, amikor az ügyféllel a számlaszerződést aláírták. Az inflációval pedig minden banknak szembe kell néznie.

A díjak változásáról az ügyfelet legalább két hónappal korábban értesíteni kell, a változás okainak felsorolásával együtt. Ez nem használható ürügyként új díjak bevezetésére vagy a meglévő díjak számítási módjának megváltoztatására.

További áprilisi áremelések

Fontos tudni, hogy ha a szerződésben foglalt feltételek nem teljesülnek az ügyfél részéről, a számlavezetési díj emelkedhet, és ha az ingyenes számlacsomagban foglaltaknál több tranzakciót hajt végre, akkor a jelenleginél többet fizethet. Egyenként ezek kis összegek, de együttesen egy év alatt jelentős összeget tesznek ki.

Továbbá nem mindig kell értesíteni az ügyfelet. Az Erste például tavaly május 1-jétől emelte a számladíjait, az OTP-ügyfeleknél szintén március 1-jétől emelkedtek a díjak. Az új díjak pontos összegét nem tették közzé a honlapon, erre nincs is ok, az OTP az üzletszabályzatában rögzítette, hogy ha a KSH közzéteszi a legfrissebb inflációs adatokat, akkor a közzétételt követő második hónap első napjától emeli a díjakat.

Néhány hitelintézet az OTP-hez hasonlóan jár el, ilyenek a:

  • Raiffaisen
  • CIB
  • Unicredit
  • MKB
  • Takarékbank

 A Raiffeisen és a CIB Bank is rögzítette általános szerződési feltételeiben, hogy a díjakat a fogyasztói árindex alapján emeli, április 1-jei fordulónappal, illetve az Unicredit, az MKB és a Takarékbank működési szabályzatában is szerepel a fogyasztói árindex alapján történő árváltoztatás joga. Bár pontos dátumot nem minden bank adott meg, az már most látszik, hogy sok hitelintézet ügyfelei legkésőbb áprilisban díjemeléssel fognak szembesülni. Ezek az emelések nemcsak a bankszámlákat és a betéti kártyákat érintik, hanem a hitelfelvételi költségek emelkedéséhez is vezethetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük