2024. április 23., kedd

Az infláció mellett az élelmiszerárak is csökkentek júliusban

Idén júliusban a fogyasztói árak átlagosan 17,6%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt.  A júniusi infláció még épphogy meghaladta a 20%-ot, így jelentős csökkenésnek lehettünk most tanúi. 2022 július hónapjához viszonyítva a legnagyobb mértékben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett. Egy hónap alatt a fogyasztói árnövekedés átlagosan 0,3% volt. Ugyanakkor néhány termékcsoport árainak esetében – mint a ruházkodási cikkek, élelmiszerek és tartós fogyasztási cikkek – mérséklődés ment végbe – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Fokozatosan csökken a hazai infláció

Az elmúlt hónapokban fokozatos csökkenés volt tapasztalható a hazai infláció mértékében, hol kisebb, hol nagyobb mértékben. Az év hetedik hónapjában a fogyasztói áremelkedés bekúszott a 20%-os szint alá, mégpedig egészen 17,6%-ra csökkent. Az elmúlt egy évben az élelmiszerinfláció 23,1%-os volt, ezen belül legnagyobb mértékben

 • a tojás (30,7%),
 • a tejtermékek (29,5%),
 • a kávé (28,8%),
 • a kenyér (26,7%),
 • a péksütemények (25,4%),
 • a vaj és vajkrém (24,2%) ára emelkedett.

Az élelmiszereken belül az áremelkedést legkisebb mértékben a liszt (2,4%) és az étolaj (1,5%) szenvedte el – tudható meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen publikált adataiból.

Brutálisan drágult a háztartási energia

2022 júliusához képest hatalmas, mintegy 35,7%-os drágulás ment végbe a háztartási energia árakban. Ezen belül a vezetékes gáz ára 47,2, a palackos gáz ára 41,6, az elektromos energia ára 26,0%-kal emelkedett. Szembetűnő a járműüzemanyagok áremelkedése is, ami 21,5% volt egy év alatt. A szeszes italok és dohányáruk együttes kategóriájának ára átlagosan 14,6%-kal emelkedett. Ezen belül a szeszes italárak 19,6%-kal emelkedtek.

Élelmiszerárak drágulásának mértéke

Szintúgy drágultak a szolgáltatások, ennek mértéke 14,6% volt egy év alatt. A szolgáltatások csoportján belül 

 • az autópálya-használat, gépkocsikölcsönzés, parkolás 25,3,
 • a sport- és múzeumi belépők 21,7,
 • a járműjavítás és -karbantartás 21,2,
 • az üdülési szolgáltatás 20,2,
 • a lakásjavítás és -karbantartás 17,5,
 • a taxi 16,6%-kal került többe, mint egy évvel ezelőtt.

A tartós fogyasztási cikkek ára is emelkedett

A tartós fogyasztási cikkek áremelkedése elenyésző volt egy év távlatában, csupán 3,6%-ot tett ki. A kategórián belüli termékcsoportoknál viszont eltérő mértékű drágulás ment végbe.

 • A konyha- és egyéb bútorokért 12,7,
 • az új személygépkocsikért 9,5,
 • a fűtő- és főzőberendezésekért 11,2,
 • a szobabútorokért 7,4%-kal kellett többet fizetni.

Szintén szembetűnő az áremelkedés az állateledelek esetében, ahol az árak 39,7%-kal emelkedtek. Hasonló drágulás ment végbe a a mosó- és tisztítószereknél, itt 32,6% volt. A testápolási cikkek és a lakásjavító és -karbantartó cikkek ára rendre 21,7 és 10,2%-kal lett magasabb.

Már dinamikusan csökken az infláció

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az legfrissebb inflációs adatokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy “ez már a dinamikus inflációcsökkenés időszaka, a célzott kormányzati intézkedések, azaz a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer rendkívül hatékonyan és sikeresen működnek, mert öldöklő versenyt indítottak el az élelmiszerkereskedelmi piacon, ez pedig egyre lejjebb és lejjebb szorítja az árakat.”

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Gazdasági Versenyhivatal által elindított online árfigyelőt már megközelítőleg 1 millió fogyasztó vette igénybe. Ráadásul a platform révén kialakult árverseny eredményeképpen a 62 megfigyelt termékkategóriából 53-nál már mérséklődtek az árak. Ennek mértéke közel 8% volt.

A tárcavezető kiemelte, hogy „az inflációt a porba kell taposni, a Kormány addig nem áll meg, amíg egy számjegyű nem lesz a szankciós infláció.” Azt is hozzátette, hogy a friss statisztikák alapján már októberben bekúszhat a várva várt 10%-os szint alá az infláció. Ez tehát azt is jelenti, hogy már bőven az év vége előtt egyszámjegyűvé válhat az infláció.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük