2024. június 16., vasárnap

Július 1-jétől több, fontos pénzügyi változás lesz, amelyek érinthetik az embereket

Július 1-jétől életbe lépő pénzügyi változások

Bankszámla 1000 forintért

Az Európai Parlament és az Európa Tanács 2014-ben elfogadta a PAD (Payment Accounts Directive) irányelvet, amely minden tagállamra kötelező hatályú. Ennek értelmében 2016. október 15-től Magyaroroszágon is elérhető a bankok kínálatában az alapszámla, amelynek díja 2023. július 1-ig az évet megelőző év utolsó napján érvényes bruttó minimálbér 1,5% . A 2023. július 1-jétől hatályos pénzügyi szabályváltozás értelmében ezen 1,5%-os díj 0,5%-ra csökken, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddigi 3000 forintos havidíj, legfeljebb 1000 forint lehet. Azonban a bankok ajánlatai között lehetséges, hogy nem ez lesz a legjobb, úgyhogy járjunk nyitott szemmel!

Pénzfelvétel a boltban fizetéskor

2023. július 1-jétől adott lesz a lehetőség az ún. cash back szolgáltatásra, amely azt jelenti, hogy a vásárlással egyben tudunk készpénzt is felvenni. Az új pénzügyi szabályváltozás értelmében havonta maximum két alkalommal, összesen 40 ezer forintnyi értékben van lehetőség készpénzfelvételre. A pénzintézet ezen pénzfelvétel után nem számolhat fel díjat.

Szigorúbb jövedelemterhelési szabályok

A Magyar Nemzeti Bank szigorítja a hitelfelvételt érintő jövedelemterhelési és hitelfedezeti szabályokat. Ennek értelmében az MNB rendelete szerint a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) 600 ezer forintra emelkedik meg, azaz a maximális adósság az alatta lévő fizetések esetében 50%, míg a 600 ezer forint feletti jövedelem esetében 60%. Az eddig elindított ügyeket a változás nem érinti, vagyis csak a 2023. július 1-jétől igényelt kölcsönökre terjed ki az új JTM szabályozás, amely kapcsán a pénzintézetnek megvan a lehetősége, hogy szigorúbb irányba eltérhetnek, azonban attól kedvezőbb feltételeket nem biztosíthatnak az ügyfelek részére.

Ezen pénzügyi szabályváltozás kevésbé van összefüggésben azzal, amire elsőre gondol az ügyfél, hogy a bankok jobban be szeretnék magukat biztosítani és szigorítani a hitelfelvételen, ugyanis jelenleg pont, hogy csökken a hitelfelvételek mennyisége így, az értelemszerű az lett volna, ha csökkentik a JTM mutatót. Azonban a reáljövedelmi szintet megtartották, és a JTM szabály változása elsősorban nominális értelemben az inflációs környezetre reagál, ugyanis most már 500 ezer forint kevesebb mindenre elég, mint előtte, ezért a régi 500 ezer, az most az új 600 ezer forint a JTM mutató szempontjából.

Plusz adóteher a befektetéseknél

A lakosságot érintő pénzügyi szabályváltozások egyik legfőbb változása, hogy 2023. július 1-jétől a meglévő 15%-os kamatadón túl 13%-os szociális hozzájárulási fizetési kötelezettség keletkezik Aki még tudott, az gyorsan 2023. június 30-ig volt lehetősége elrendezni a megtakarítását akár lekötött betétként, ugyanis az új szabály csak a június 30-át követően lekötött betétek kamatjára vonatkozik.

Áram ár maximalizálása

Szintén alapvető fontossággal bíró pénzügyi szabályváltozás, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv részét képező áram árkorlát 2023. július 1-jétől hatályos. Ez azt jelenti, hogy a korábban magas szinten rögzített árú szerződések miatt hátrányt szenvedő vállalkozásoknak csökkentik a rezsi kiadásait. Merthogy a Kormány megawattóránként legfeljebb nettó 200 euró árat köt ki plafonnak, amely automatikusan a szerződések részévé válik, azaz semmilyen plusz teendőjük sincs a vállalati ügyfeleknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük