2024. július 21., vasárnap

Balesetbiztosítás: minden az elejétől a végéig

Viszonylag keveset beszélünk a balesetbiztosítás témájáról, pedig sokszor nagyon hasznos lehet. Ez a biztosítások olyan alkategóriája, amely védelmi funkciót lát el. Egy nem várt baleset, sérülés vagy halálozás esetén a biztosító által fizetett összeged már a gyógyulásodra fordíthatod, esetleg a családnak hatalmas segítséget jelenthet a temetés borsos költségeinek finanszírozásában. Egy komolyabb sérülés esetén elképzelhető, hogy akár hetekre is kiesel a munkából, sőt a felépülés is zsebbe nyúlós lehet. A cikkben bemutatjuk a balesetbiztosítást az elejétől a végéig.

Hogyan válasszunk az ajánlatok közül?

A balesetbiztosítás szinte minden biztosító termékportófliójában megtalálható. Néhány biztosító önálló termékként értékesíti, de beépítve is fellelhető. Az utóbbinál többnyire lakásbiztosítás vagy utasbiztosítás mellé társítják. A balesetbiztosítás esetében a biztosító akkor fizet, ha a biztosított személyt valamilyen baleset éri. Ekkor az ügyfél egy fix pénzösszeget kap, nem napi kifizetés történik (például amíg táppénzen vagy). Találkozhatunk olyan biztosítással is, ami tartalmazza a kórházi ellátás napidíját, viszont elsősorban nem ebben fogható meg a lényege. Nem szabad összekeverni az életbiztosítással, hiszen az valamilyen betegségből eredő halálesetkor fizet a hozzátartozóknak.

Ma már szerencsére nem kell felkeresni az összes biztosítót, hogy milyen ajánlataik vannak: a balesetbiztosítás online is köthető. Ugyanakkor mindenképpen célszerű áttekinteni a lehetőségeket, hiszen lényeges eltérések merülhetnek fel. Nemcsak az árakban, hanem a biztosítások tartalmában is. Általánosságban elmondható, hogy egy drágább balesetbiztosítás több szolgáltatást nyújt. Az egyes balesettípusokra fizetett összegekben akár jelentősebb eltérések is lehetnek, így kétségkívül érdemes az egyes ajánlatokat szemügyre venni.

Milyen esetben fizet a biztosító?

Amennyiben balesetbiztosítást szeretnénk kötni és megtaláltuk hozzá a biztosítót is, akkor az ajánlat  tételesen tartalmazza, hogy milyen események bekövetkezése esetén fizet. A legrosszabb, ami történhet, az a baleseti halál, így a legnagyobb kifizetés általában ehhez az eseményhez tartozik. Ezen felül térít a biztosító

 • a baleseti maradandó egészségkárosodás, 
 • a baleseti műtét, 
 • a tartós kórházi benntartózkodás,
 • baleseti helyreállító műtét, 
 • égési sérülés kezelése, 
 • csonttörés esetén is.

Érdemes azt is tisztázni, hogy a balesetbiztosítás többnyire nem tartalmazza a közlekedési baleseteket. Ez külön kategóriába tartozik, ezért a biztosítók eltérően kezelik a közúti balesetből eredő halált és maradandó károsodást.

A balesetbiztosítás vitathatatlanul előnyös szolgáltatás, hiszen bárhol és bárkit érhet egy olyan baleset, amivel kieshet a munkából. Ekkor nemcsak a gyógyulásra és felépülésre kell fókuszálni, hanem arra is, hogy ezt miből fogod finanszírozni, vagy hogy miből fogsz ezután megélni. A problémát egy komolyabb biztosítási térítés átmenetileg megoldhatja.

Mi a teendő, ha utolér a baj?

Ha balesetet szenvedsz akkor valószínűleg az utolsó amire vágysz egy hosszadalmas és bonyolult ügyintézés. Ez esetben nincs is erre szükség, ugyanis csak értesíteni kell a biztosítót, majd a baleset bizonyításához kórházi, orvosi jelentést kell csatolni. Ebből a biztosító látni fogja azt is, milyen jellegű, fokú, súlyosságú volt a baleset, amelynek függvényében a térítés mértékét is meghatározza. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy minél komolyan az égési sérülés – elsőfokú, másodfokú, harmadfokú -, annál többet fizet a biztosító.

Milyen esetekben fizet a biztosító?

Miért fontos, hogy milyen fokozatú a baleset?

Ha már megtaláltuk a számunkra megfelelő biztosítót, akkor láthatjuk, hogy több balesetbiztosítás közül választhatunk, melyeknek különbözőek a szintjei. Ezeknél a szinteknél eltérőek a kifizetési összegek, vagyis minél magasabb a fokozat, annál nagyobb összeget fizet a biztosító. Ennek megfelelően a biztosított eseményekben is különböznek az ajánlatok:

 • az alapcsomag általában nem tartalmazza a plasztikai műtétet vagy a közúti balesetből eredő halált, 
 • az aranyfokozatú mindenre vonatkozik.

Ugyanakkor nem szabad, hogy megtévesszen az arányfokozatú elnevezés, hiszen nem ez a lényeg, hanem az, hogy mit tartalmaz a csomag. A szerződés aláírása előtt tehát érdemes fokozott figyelmet szentelni a biztosítási eseményekre és a számunkra legmegfelelőbb ajánlatot választani. Például ha éppen sokat utazunk autóval, akkor érdemes lehet olyan balesetbiztosítás választása, ami a közlekedési baleseteket is tartalmazza. 

Azt is fontos tudni, hogy vannak olyan betegségek, ami után a balesetbiztosítás nem fizet. A balesetbiztosítás nem keverendő össze az életbiztosítással, vagyis a baleset minden esetben váratlan, míg egy tartós betegség nem sorolható ide. Ebből kifolyólag sokszor 

 • az egyes típusú cukorbetegség,
 • a vérzékenység,
 • az Alzheimer-kór,
 • a HIV-fertőzöttség,
 • az extrém rövidlátás
 • a sokízületi gyulladás korlátozásként jelenik meg.

Mennyi az annyi?

A biztosítók árazásában jelentős eltérések vannak: köthetünk balesetbiztosítást évi 16 ezer forintért, de akár 72 ezer forintért is. Természetesen abban is különbség van, hogy mire és mennyit fizet a biztosító. Általánosságban elmondható, hogy a magasabb díjú biztosítások magasabb összegű térítést fizetnek baleseti halál, kóma vagy tartós kórházi kezelés esetén. Míg az olcsóbb csomagok 5-7 millió forintot fizetnek baleseti halálra, addig a magasabb összegű biztosítás akár 20 millió forintot is nyújthat ugyanezért.

Hogyan mondható fel a szerződés?

Amennyiben már nincs szükségünk balesetbiztosításra, vagy bármilyen okból kifolyólag nem szeretnénk tovább fizetni (például a frissen kötött életbiztosításhoz már tartozik), akkor lemondása nagyon egyszerű. Ez egy kockázati biztosítás, tehát nem vagyunk kötelezettek egy meghatározott ideig fizetni. A lemondás megtehető az ehhez szükséges nyomtatvány kitöltésével, más teendőnk nincs. Ugyanakkor a biztosítás abban az esetben is megszűnik, ha szimplán nem fizetjük tovább a díját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük