2024. április 23., kedd

Amit eddig nem tudtál a Revolutról

Érdekelne egy olyan csomag, amellyel ingyenes a bankszámla vezetése, a bakkártyahasználat, a pénzfelvétel is az utalás? Szeretnél devizaváltást kedvező árfolyamon? Esetleg gondolkozol befektetési lehetőségekben, netán kripovalutákban? Akkor számodra jó megoldás lehet az aranyérmes Revolut! A Revolut bankkártyának és bankszámlának számos előnye van, de ami a legfontosabb: ingyenesen is biztosít szolgáltatásokat. Nem véletlen, hogy már több százezer magyar felhasználója van, hiszen olyan szolgáltatásokat és lehetőségeket képes nyújtani, amely egy banknál sem elérhető. Ha már tisztában vagy a Revolut alapvetői jellemzőivel, akkor mutatunk néhány érdekességet is!

A Revolut bankszámláról és kártyáról röviden

Amennyiben úgy döntesz, hogy számlát nyitsz a Revolutnál, akkor ehhez ingyenesen biztosítanak egy bankkártyát is, amelynek előnyeit leginkább a mobilos applikációval együttesen tudod kihasználni. A Revolut egy neobank, ami azt jelenti, hogy nincs fizikai bankfiókja, minden ügyintézés online történik, legyen az számlanyitás, hiteligénylés – igen, a Revolut hiteleket is kínál -, utalás vagy éppen probléma bejelentés. Ne rémisszen meg, hogy nincs hazai bankfiókja, a bankkártyát az általad megadott címre fogja meghozni a postás. Szintén előnye, hogy az app magyarul is elérhető, így könnyedén át fogod látni, hogy mit hol tudsz csinálni.

Nyithatsz devizaszámlát, a túlköltekezés megakadályozására állíthatsz kártyalimitet, utalhatsz, illetve sok minden másra is lehetőséget nyújt az app. Kimondottan előnyös a devizakonverziós lehetősége: 150 pénznem közül válogathatsz, amiket kedvező árfolyamon átválthatsz más pénznemre. Amennyiben a Revoluton keresztül váltasz pénzt, megközelítőleg 8 százalékot spórolhatsz. Ezen felül az appon keresztül ingyenesen utalhatsz bárhova és bármikor – mindenféle költség nélkül.

Miben rejlik az újszerűsége?

Amennyiben nem országhatáron belül tranzaktálsz, kimondottan drága banki díjakkal találkozhatsz. Függetlenül attól, hogy a SWIFT-rendszert veszed igénybe, vagy éppen harmadik fél szolgáltatókat, – például a Western Union-t -, esetleg ha készpénzt vennél fel számládról külföldön, az jelentős költségekkel járhat. A Revolut erre a problémára is megoldást kínál, ráadásul lekörözi a piaci szolgáltatókat, hiszen az ilyen jellegű ügyleteken pénzt spórol ügyfeleinek.

A Revolut <18 – avagy a gyermekcsomag

A Revolut 18 év alatti fiataloknak szóló csomagja 2020 augusztus hónapjában újult meg, ami a „Revolut <18” elnevezést kapta. A csomag már korábban is elérhető volt Revolut Junior néven, viszont a névváltás mellett olyan újításokat is bevezetett a fintech cég, mint hogy a bankkártya grafikája egyedileg alakítható lett, illetve már nagyobb pénzügyi szabadságban részesülhetnek a 18 év alatti számlatulajdonosok.

A fiatalok bankkártyája az újításnak köszönhetően hozzáadható az Apple Pay és a Google Wallet szolgáltatásaihoz is. A 16. életévet betöltött gyermek csakis szülői jóváhagyás mellett küldhet és fogadhat pénzt azoknak a társainak, akik szintén rendelkeznek a Revolut <18 csomaggal. A tranzakciók mellé pedig megjegyzéseket és gifeket (animált képeket) is csatolhatnak a fiatalok.

A Revolut app-on keresztül megtakarítási célokat is meg lehet adni, illetve nyomon lehet azt is követni, hogy hogy állsz ezek teljesítésével. Az újítás előnye az is, hogy a Revolut <18 applikáció képernyője átláthatóbbá vált, szembetűnőbb az egyenleg állása, jobban nyomon követhetőek a költések, illetve már értesítéseket is kaphatunk.

A Revolut <18 létrehozása azon legalább 16 éves fiatalok számára lehetséges, akik rendelkeznek az ehhez szükséges szülői vagy gondviselői jóváhagyással. Ha ennél fiatalabb gyermek szeretne fiókot létrehozni, akkor az alkalmazáson belül ezt a szülő vagy gondviselő teheti meg.

tények, melyeket eddig nem tudtál a revolutról

Egy új megtakarítási módszer: a széf

A széfek egy olyan megtakarítási módszer az applikáción belül, ahova olyan összegeket helyezel, amit szeretnél hosszútávon félrerakni. Ez tényleges széfszolgáltatást nem biztosít, viszont célszerű lehet, hiszen ha bankkártyával vagy átutalással szeretnél fizetni, akkor nem férsz hozzá a széfben lévő összeghez. Ez tehát segít abban, hogy mondjuk egy nagyobb összegű impulzusvásárlás során ne éld fel a megtakarításaidat. A széfek szolgáltatás ingyenes, kicsit a lekötött betéthez hasonlítható, viszont kamat nem jár az összegre.

A széf létrehozása csupán néhány percet vesz igénybe. Céljaidtól függően akár több széfet is kialakíthatsz egyszerre. A folyamat része, hogy az app-on belül meghatározod a célösszeget, majd adsz neki egy nevet. Ezt követően a Revolut számláról már bármikor rakhatsz be pénzt a széfbe. Az egyik legegyszerűbb spórolási módszer, ha beállítod, hogy a fizetendő összegeket felkerítse, majd a különbséget a széfbe áthelyezze. Sőt, ez a lehetőség már úgy is alkalmazható, hogy félretett pénz egyből kriptovalutába számítódjon át.

Ha biztosabbnak érzed azt a megoldást, hogy havonta fix összeget tegyél félre, akkor ezt is be tudod állítani a széfedben. A tranzakció megvalósulásakor erről kapsz egy értesítést, ami megmutatja, hogy mekkora összeg helyeződött át a széfbe, illetve hogy összesen mekkora megtakarításod van már benne.

A kriptovalutákban a Revolut az egyik éllovas

A Revolut applikációjában elérhető a kriptovaluták átváltását célzó felület, amin keresztül könnyedén adhatunk el, vehetünk, vagy akár válthatunk készpénzre kriptopénzeket. Amennyiben a megvásárolt kriptot készpénzként szeretnéd felvenni, akkor erre mindenképp célszerű a Revolut-ot használni. Ez kimondottan előnyös, hiszen a legtöbb kriptovaluta-váltónál és digitális pénztárcánál nincs erre lehetőséged. Ráadásul a Revolutnál lehetőséged van kriptoval is fizetni.

Nem árt tudni, hogy a kriptovalutákba való befektetés kimondottan kockázatosnak számít. Amennyiben mégis belevágnál, a Revolut jó megoldás lehet, hiszen az app-on belül kimondottan előnyös árfolyamon teheted meg az adás-vételt. Lényeges előnye az is, hogy ezeket a tranzakciókat nem sújtják rejtett költségekkel, inkább az átláthatóságra törekednek. A Revolut-on keresztül 10  ismert kriptovaluta közül válogathatsz, amit utána 25-féle pénznemre válthatsz át. Az árfolyam grafikonokon keresztül valós időben is nyomonkövethető.

Elemzések – a jobb átláthatóság érdekében

A Revolut már grafikonon is képes ábrázolni, hogy milyen kiadásaid voltak a hónapban, illetve már előrejelzést is képes készíteni a múltbeli adatok költés-adatainak felhasználásával. Megadhatsz egy költségkeretet is vásárlási- és fizetési kategóriánként (pl. átutalás, befektetés, biztosítás stb.). Ez szintén a túlköltekezés megelőzését szolgálja, hiszen nem költhetsz a kategóriában többet, mint amennyit beállítottál. Természetesen ezen bármikor változtathatsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük