2024. május 20., hétfő

Revolut bankkártya problémák: Hova fordulhatok?

A Magyar Nemzeti Bank sajtóközleménye szerint meg kell védeni a Revolut bankkártya használókat (körülbelül fél millióra tehető magyar lakosságot), a kockázatoktól. Ahhoz, hogy a Revolut Bank biztonságos legyen a hazai ügyfeleknek, szükséges a magyar leánybank létrehozása, a hazai székhely és a tőkeerő. Fontos szempont, hogy ekkor a Revolut a jegybank felügyelete alá tartozna. Az MNB szerint idén már nem fog változni a Revolut társasági státusza, továbbra is online határon átnyúló szolgáltatónak fog minősülni. Ez azt jelenti, hogy a magyar ügyfeleknek továbbra sem lesz lehetősége itthon rendezni betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat.

Miért fontos a hazai felügyelet?


A Revolut számos előnnyel rendelkezik és bár népszerűsége hazánkban, is nő a Bank nem rendelkezik magyar banklicensszel. Emiatt jelenleg egy olyan határon átnyúló intézményként funkcionál, ami a magyar ügyfeleknek nyúlt elektronikus pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar jegybank nem először hívja fel a figyelmet arra, hogy a magyar ügyfeleket úgy lehetne a legjobban megvédeni a kockázatoktól, ha a Revolut Bank leánybankként folytatná a tevékenységét a jegybank felügyelete alatt.

Az MNB információi szerint a bank státusza feltehetőleg nem fog megváltozni a 2023-as év közepéig, ugyanis a jegybank kezdeményezései ellenére a Revolut nem indította el a folyamatot, hogy magyar leánybankként tudjon tevékenykedni. A bank prudenciális és fogyasztóvédelmi felügyeleti szerve a litván felügyeleti hatóság, hiszen az Európai Unió előírásai szerint az anyabank székhelyének felügyelete látja el az ellenőrzési funkciót.

Ez azt jelenti, hogy az MNB-nek csupán korlátozott jogköre van a területen: alapvetően a litván felügyelet járhat el az ügyfelek érdekeit sértő és a közjónak ártó ügyekben. Mindez azt is magával vonja, hogy a betétesek védelme is a litván betétbiztosítási szabályoknak megfelelően történik. Tehát bármilyen elszámolási, fogyasztói vagy betétbiztosítási probléma felmerülésekor a magyar ügyfelek kizárólag Litvániában kérelmezhetnek jogorvoslatot.

A félreértések elkerülése végett meg kell említeni azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem ellenzi a fintech fejlesztéseket és az alacsonyabb költségű pénzügyi szolgáltatásokat, abban az esetben, ha azok garantálják a magyar ügyfelek biztonságát és a pénzügyi stabilitást.

A Revolut felhasználói köre nemrégiben 20 millió fölé emelkedett, ebből körülbelül 500 ezer a magyar felhasználók száma. A hazai felhasználók számának növekedésével a jegybank szerint szükség lenne arra, hogy a lakosok igényeit leánybankként szolgálja ki a Revolut. Értelemszerűen ez nem kényszeríthető ki, viszont a megfelelő ügyintézéshez és a biztonság megteremtéséhez nélkülözhetetlen lenne.

Mielőtt bármelyik határon túli fintech szolgáltatóval szerződnénk, mindenképpen informálódjunk több helyről, hasonlítsuk össze a szolgáltatási lehetőségeket és azok költségeit. Az összehasonlítást valamelyik hazánkban található bankkal szemben végezzük el! Ehhez előzetesen mindig határozzuk meg a pontos szolgáltatási igényt (gyakori készpénzfelvétel, hiteligény, pénzforgalmi szolgáltatások, stb.).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük