2024. május 20., hétfő

Megtakarítások díjszünete: lehetőségek és következmények

A megtakarítók körében gyakran fogalmazódik meg az a kérdés, hogy milyen következménnyel jár a megtakarítások be nem fizetése? Kimondottan igaz ez a nyugdíjbiztosítások és a szabad felhasználású megtakarítások esetében, hiszen ezek futamideje akár több tíz év is lehet. A jelenlegi gazdasági környezetben pedig könnyedén előfordulhat, hogy másra kell a pénz, így ideiglenesen szüneteltetni kellene a befizetéseket. Milyen lehetőségeink vannak ebben a helyzetben?

Az utóbbi néhány évben százezrek döntöttek amellett, hogy hosszú távú céljaik elérésére már most elkezdenek rendszeresen megtakarítani. Ezek a megtakarítások számos célt szolgálhatnak, kezdve az időskori lét anyagi biztonságának megteremtésétől egészen az autó- vagy ingatlanvásárlásig, lényegében bármilyen pénzügyi célokig. Ezek a megtakarítások akár több tíz évet is magukba foglalhatnak, így elképzelhető, hogy közben anyagi problémákkal is kell szembesülnünk. Ebből kifolyólag fontos tudni, hogy milyen lehetőségeink vannak a befizetés átmeneti felfüggesztésével kapcsolatban.

Mit tehetünk ebben a helyzetben?

Amennyiben hosszú távú megtakarításban gondolkozol, kimondottan fontos, hogy olyan megtakarítási formát válassz, ami teljes mértékben megfelel elvárásaidnak, igényeidnek és persze a lehetőségeidnek.

Mivel a nyugdíjbiztosítások és a szabad felhasználású megtakarítások futamideje évtizedeket ölelhet fel, így mindenképpen célszerű hosszú távon tervezni. Az alapos tervezés és a hosszú távú gondolkodás viszont nem garancia arra, hogy a futamidő során minden simán fog menni, hiszen ilyen hosszú idő alatt bármi történhet. Így a jövőbeli élethelyzeted és a jövedelmed bizonytalanságának szem előtt tartásával érdemes megvizsgálni azokat a szerződési feltételeket, amik a befizetések szüneteltetésére vonatkoznak.

Ehhez azt kell megtudakolni, hogy a választott megtakarítás szerződésébe bele lehet-e foglalni a szüneteltetés lehetőségét. Érdemes arról is informálódni, hogy a rendszeres díjakkal kapcsolatos díjszünet milyen feltételek mellett igényelhető, illetve ez milyen következményekkel jár. 

A díjszünetre vonatkozó feltételekben, részletekben és következményekben a biztosítók eltérő eljárásokat alkalmaznak, viszont általánosságban bevett gyakorlat, hogy a harmadik évet követően kérhető a díjszünet. Az is igaz általánosságban, hogy a szünet egy évet ölelhet fel, amit – a szerződésnek megfelelően – többször is lehet kérni, amennyiben erre a megtakarítónak szüksége van.

Természetesen itt is fontos szerepe van az alapos átgondolásnak és mérlegelésnek. Amennyiben nem küzdesz olyan anyagi nehézségekkel, ami igényelné a befizetés szüneteltetését, akkor ne kérd ezt, hiszen a szünet befolyásolja a megtakarításon jóváírt bónuszokat is. (Habár ebben biztosítóként jelentős eltérések is tapasztalhatóak.) A megtakarítás összege a szüneteltetés ideje alatt is termel hozamot, azonban felmerülhetnek bizonyos költségek is.

Mielőtt igénybe vennéd a díjfizetés szüneteltetésének lehetőségét, gondold át azt is, hogy ez milyen befolyást gyakorol a megtakarítási és pénzügyi terveidre, esetleg a nyugdíjas éveidnek anyagi biztonságára! Az is egyértelmű, hogy a többszöri szüneteltetés miatt céljaidat csak később vagy kisebb mértékben fogod tudni teljesíteni. A díjszünet igencsak hasznos lehet krízishelyzetben, viszont nem kell minden esetben egyből igénybe venni!

A megtakarítás díjszüneteltetése információk
creditline.hu

Válság vs megtakarítás

A cikk olvasása közben jogosan merülhet fel a kérdés, hogy megéri-e válság alatt megtakarításba kezdeni? A történelem tapasztalatai alapján igen, mindenképpen megéri megtakarítást indítani! Amennyiben megvizsgáljuk az elmúlt 100 év gazdasági folyamatait, láthatjuk, hogy időről-időre, ciklikusan előfordulnak nehezebb gazdasági időszakok. Gyakori volt az is, hogy a válság néhány éven belül kezelhetővé vált, amit a gazdasági növekedés váltott fel.

Miért érdemes most belevágni a megtakarításba? A válasz viszonylag egyértelmű: azért, mert ha most elindítod a megtakarítást, akkor jobban jársz vele, mintha kivárnál, esetleg megvárnád a válság végét, hiszen ekkor csak jóval később, akár évek múlva kezdesz csak el gyűjteni a céljaid megvalósítására. A korábbi válságok tapasztalatai bizonyítják, hogy azok a megtakarítások, amelyeket kedvezőtlen gazdasági körülmények között indítanak, kedvezően zárulnak.

A válasz tehát egyértelmű: csak azért ne várjunk a megtakarítás indításával, mert jelenleg válság van! Ugyanakkor nem célszerű csak úgy beleugrani sem, hiszen ez kizárólag akkor lesz sikeres, illetve akkor nem okoz terhet havi szinten, ha alaposan átgondolod, hogy milyen lehetőségeid vannak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük