2024. május 20., hétfő

Hogyan válaszd ki a legjobb diákszámlát?

Manapság a legtöbben már rendelkeznek bankszámlával, hiszen így egyszerűen fizethetünk akár telefonunkkal vagy okos óránkkal, vásárolhatunk online, és ingyenesen vehetünk fel készpénzt. Ha már diákként is szeretnél számlát nyitni, akkor jó hír, hogy a bankok számos kedvezményt biztosítanak a diákszámláknak. Hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő diákszámlát? Milyen előnyökkel jár ez?

A bankok már fiatal korban igyekeznek megfogni az ügyfeleket: gyakran ingyen biztosítják a bankszámlát és a bankkártyát is, hiszen arra törekednek, hogy elégedett legyél és a későbbiekben is, hosszú távon náluk bankolj. Mi több, a felsőoktatásban tanulók valószínűleg a számlavezető bankjuknál fognak szükség esetén hitelt igényelni.

A bankok azzal is tisztában vannak, hogy a fiatalok előszeretettel használják telefonjukat vagy órájukat a gyors fizetéshez és kényelmesen, otthonról szeretik intézni ügyeiket, így nem fontos, hogy hol és mennyi bankfiókja van az adott banknak. A legtöbb digitális lehetőséggel a fiatalokat célozzák, így az egyszerűbb ügyintézés miatt érdemes megismerni a bankok online szolgáltatásait is, mielőtt bankszámlát választunk.

Mikor lehet diákszámlát nyitni?

A legtöbb bank esetében diákszámlát a 14 és 25 év közötti fiatalok nyithatnak. Természetesen a bankok nem ugyanolyan feltételeket írnak elő: néhány banknál már 14 éven aluliak is nyithatnak bankszámlát szülői felügyelet mellett. A K&H például 6 éves kortól enged bankszámlát nyitni, viszont ekkor még bankkártya igénylése nem lehetséges.

A 18 és 24 év közötti diákoktól a bank gyakran kér tanulói vagy hallgatói jogviszonyról szóló igazolást, hiszen ez bizonyítja, hogy jogosult vagy a diákkedvezményekre. Amennyiben a tanulói és az életkori előírásoknak is megfelelsz, akkor akármikor nyithatsz diákszámlát. A bank nem figyeli, hogy melyik intézményben tanulsz, hiszen már érettségi után, a felvételi eredmények ismerete előtt is engedik a diákszámla nyitását.

Mikor nyissak diákszámlát?

A legtöbben már a gimnáziumi tanulmányaik alatt nyitnak diákszámlát, viszont akkor fogod igazán kihasználni a saját számla előnyeit, amennyiben leérettségiztél. Ha már érettségi előtt is dolgoznál, akkor minél hamarabb nyitsz számlát, annál jobb, hiszen a legtöbb munkáltató – ide értve a diákszövetségeket is – bankszámlára utalják a fizetést. Sőt, az ösztöndíj is számlára érkezik.

Ezen felül azért is érdemes lehet már tanulmányaid mellett számlát nyitni, mert már fiatal korodban megtanulhatod a felelős pénzügyi magatartást, és megismerheted milyen érzés, ha van saját pénzed és hogy ezt hogyan kell kezelni, beosztani.

Ha az iskola mellett nem szeretnél dolgozni, így nincs rendszeres jövedelmed, viszont szívesen vállalsz alkalmi munkákat vagy kapsz a családtól támogatást, akkor azt is érdemes a bankszámlán tartani. A készpénzt egyrészt könnyebben elköltjük, másrészt a kártyás fizetés kényelmesebb és a  jelenlegi járványhelyzet alatt biztonságosabb is. A pénzügyeidet is könnyebben tudod majd követni és kezelni, hiszen a legtöbb bank rendelkezik telefonos applikációval, ami elemzi a havi költéseidet.

A diákszámla legfőbb ismérvei

Miben különbözik a diákszámla a sima bankszámlától?

Egyrészt a diákoknak nyitott számla jóval olcsóbb, mint a felnőtteknek nyitott bankszámla. A sima bankszámlák esetében csak akkor juthatunk kedvezményekhez (például alacsony számlavezetési díjhoz), ha rendszeresen egy meghatározott összeg érkezik a számlánkra, ami általában a fizetés.

Ha még nem töltötted be 18. életévedet, akkor szülői felügyelet szükséges a számlanyitáshoz, de akkor sem biztos, hogy igényelhetsz mellé bankkártyát. Ha már túl vagy a 18. születésnapodon, akkor mindenféle előírás és korlátozás nélkül igényelhetsz számlád mellé bankkártyát.

A diákszámla a legtöbb fontos jellemzőjében megegyezik a normál számlával: bármikor utalhatsz, vehetsz fel készpénzt (sokszor akár ingyenesen), vagy használhatod akár külföldön is. A diákszámla legnagyobb előnye, hogy jóval olcsóbb, hiszen számos kedvezményt kaphatsz csakis azért, mert  még tanulsz.

Milyen költségek merülhetnek fel?

A bankszámlák fenntartásának költsége a számlavezetési díj, ami a normál számlák esetében magasabb összeg lehet, viszont diákszámla esetében ez vagy jóval olcsóbb vagy pedig teljesen ingyenes. Ettől függetlenül célszerű lehet több bank ajánlatait is megvizsgálni, hiszen elképzelhető, hogy így is jelentős különbségek állnak fenn.

Az egyéb szolgáltatásokért is külön költséget számol fel a legtöbb bank. Ilyen lehet például az SMS szolgáltatás, az internetbank, az utalások után fizetett költség, a bankkártya vagy a csoportos beszedések díja.

5 tipp, hogy a megfelelő bankszámlát válaszd ki

1.) A bankszámla igénylésekor célszerű azt is elintézni, hogy a készpénzfelvétel 150 000 forintos összeghatárig ingyenes legyen. Ezt a bank kötelezően kell, hogy biztosítsa, viszont ezt külön kell kérni és egy nyilatkozatot kitölteni hozzá.

2.) Tervezd meg a készpénzfelvételeidet! A 150 000 forintos értékhatár alatt havonta kétszer ingyenes vehetsz fel készpénzt, így gondold át előre, hogy mennyi készpénzre lesz szükséged a hónapban. A váratlan kiadások miatt célszerű egy kicsivel többet felvenni, mint szükséges. Ha mégsem költenéd el a plusz összeget, akkor az tartalékként szolgálhat, sőt, ajánlott otthon egy kevés készpénzt tartani arra az esetre, hogy a pénztárcádat elveszíted vagy ellopják, így ebben az esetben sem maradsz pénz nélkül.

3.) Ha van rá lehetőség, akkor inkább fizess bankkártyával, mint készpénzzel, hiszen ez higiénikusabb, ami kiemelten fontos a vírusos időszakokban.

4.) A számlakivonatot elektronikusan kérd, ne papír alapon. Az elektronikus számlakivonat egyrészt olcsóbb, másrészt véded vele a környezetet, harmadrészt pedig nem áll fenn a lehetőség, hogy elhagyod. Ezen felül a netbankodban vagy a mobil applikáción keresztül is ellenőrizheted költségmentes a pénzmozgásaidat.

5.) Használd ki a kényelmes online ügyintézés lehetőségét, amihez összesen a netbankod vagy mobilbankod szükséges. Ez jóval gyorsabb és egyszerűbb, mint a személyes vagy telefonos ügyintézés, ami gyakran drágább is.

Diákként számos kedvezményben részesülhetünk, nem jelent ez alól kivételt a bankolás sem. Idővel mindenkinek szükségessé válik a bankszámla, viszont nem ez az egyetlen magyarázat, amiért érdemes minél hamarabb ezt megtenni, hanem mert felelős pénzügyi magatartásra ösztönöz, ha már fiatal korodban megtanulsz a pénzzel bánni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük