2024. április 25., csütörtök

MNB rendelet: a Revolut megúszta

Az ATM-ek a bankok által biztosított eszközök, amelyek lehetővé teszik a készpénzvonatkozású tranzakciók végrehajtását ügyfeleik részére, anélkül, hogy személyesen kellene megjelenniük a bankfiókban. Az ATM-ek telepítése a bankok számára hatékonyabb ügyfélszolgálatot biztosít, és növeli az ügyfelek számára nyújtott kényelmet és hozzáférést a pénzükhöz.

Bár Magyarországon az egy főre jutó ATM-ek száma alacsony, a készpénzforgalom más országokhoz képest nagyon magas. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által a bankokkal egyeztetve kidolgozott törvény szerint nem minden banknak kell új ATM-eket telepítenie, és a Revolut is mentesül ez alól.

Meglepő jogszabály

Az MNB január 17-én este nagy meglepetést okozott, amikor rendeletben kötelezte a bankokat számos új bankkártya-automata telepítésére. A központi bank a készpénzmentes bankolás és az e-bankolás elkötelezett híve, és ez a törvény úgy tűnik, hogy ellenzi ezt, bár a fogyasztóvédelmi célkitűzésekkel kapcsolatban nem vet fel problémát.

Azonban tudjuk, hogy az e-bankolásnak számos előnye van, például:

  • Kényelem: Bankkártyákkal és online tranzakciókkal gyorsabban és kényelmesebben lehet pénzt mozgatni.
  • Biztonság: A készpénzmentes tranzakciók biztonságosabbak, mint a készpénzfelhasználás, mivel az elektronikus tranzakciók nyomon követhetőek.
  • Hatékonyság: A készpénzmentes rendszerek hatékonyabbak, mivel az elektronikus adatfeldolgozás és tárolás lehetővé teszi a gyorsabb és pontosabb adatrögzítést.
  • Alacsonyabb költségek: A készpénzmentes rendszerek általában kevesebb költséggel járnak, mint a készpénz használata, mivel kevesebb pénzszállítás és biztonsági ráfordítás szükséges.
  • Zöldebb megoldás: A készpénzmentes rendszerek kevesebb papír- és nyomtatási költséggel járnak, ami a környezet szempontjából is előnyös.
E-bankolás tulajdonságai

Forrás: creditline.hu

A Covid 19 járvány átmeneti időszakát leszámítva a magyar ATM-ekben felvett és befizetett készpénz mennyisége tovább nőtt: 2022-re a kereskedelmi bankok által üzemeltetett ATM-ekből származó összes készpénzfelvétel éves szinten csaknem 13%-kal, az ugyanezen automatákból származó összes befizetés pedig közel 29%-kal éves szinten. A kereskedelmi bankok a költségek csökkentése érdekében racionalizálják fiókjaik készpénzkezelési műveleteit is, ami fontos érv az ATM-ek számának meghatározása mellett.

A Revolut megúszta

A Revolutnak nem kell ATM-eket telepítenie. Tekintettel arra, hogy a Revolutra a magyar bankkártyaszámok alapján vonatkozik az ATM-rendelet kötelezettsége, nagy megkönnyebbülés a Revolut számára, hogy más okból nem vonatkozik rá a kötelezettség, különben ez a követelmény majdnem megölte volna a Revolutot Magyarországon.

Ez igencsak rossz döntés lett volna, hiszen tudjuk, hogy a Revolut célja egyszerűbbé és könnyebbé tenni a pénzügyi életet az ügyfelek számára. Az ügyfelek egy mobilalkalmazáson keresztül tudnak pénzt mozgatni, valuta átváltást végezni, bankkártyát igényelni és pénzügyi jelentéseket kérni. A Revolut biztosítja az ügyfelek számára a világ különböző valutáinak konverzióját valós időben, és számos hasznos funkciót kínál, mint például az automatikus költségvetés-követés és az egyszerű pénzügyi jelentések létrehozása.

Az MNB magyar lakossági felmérése megerősítette továbbá, hogy a magyaroknak jelenleg az elektronikus fizetésekhez való hozzáférésre és a készpénzhez való hozzáférésre, azaz a fizetési módok közötti választási lehetőségre van szükségük. A 2023. január 17-én közzétett MNB-rendelet hosszú távú garanciákat teremt a lakosság készpénzhez való egyenlő hozzáférésére.

Az MNB kiemeli, hogy a törvény kihirdetését megelőzően az érintett kereskedelmi bankokkal folytatott hosszú távú technikai előkészületek azt mutatták, hogy sok bank számára nincs szükség a meglévő ATM-hálózat bővítésére, és ha mégis, az többnyire az előre meghatározott középtávú stratégiai beruházási terveiknek megfelelően történik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük