2024. május 17., péntek

Spórolási tippek egyetemistáknak

Az egyetemmel együttesen valahol elkezdődik az önállósodás. Ideális esetben ez szépen fokozatosan megy végbe, nem pedig egyik napról a másikra. Azonban ha nem rendelkezel spórolt pénzzel – mondjuk a zsebpénzek, szülinapi, karácsonyi pénzek összegyűjtéséből vagy diákmunkából –, akkor pénzügyi szempontból arconcsapásként érhet a függetlenedés. Általában az egyetem időszaka alatt vágunk bele először egy komolyabb munkába, akár diákmunka, akár gyakornoki állás formájában. Ráadásul az egyetemista évek jelentik azt az időszakot is, amikor megtanuljuk, hogy mi mennyibe is kerül és azt is, hogy olyan dolgokért is fizetni kell, amire nem is gondolnánk. Mivel az egyetem alatt a legfőbb feladat a tanulás, így kevés olyan hallgatóval találkozni, akinek a suli mellett jól fizető állása van. Éppen ezért a cikkben olyan spórolási tippek szerepelnek, amivel jelentősebb összegeket megtakaríthatsz és könnyebben boldogulsz majd a felnőtt életben.

Miért nehéz az egyetemisták helyzete?

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a hazai egyetemisták nincsenek kiemelkedő anyagi helyzetben. Kevés olyan szerencsés hallgató van, aki egy saját lakásban kezdheti meg tanulmányait, nem kell fizetnie tandíjat, esetleg szülei minden költségét finanszírozzák. Az egyetemisták rossz anyagi helyzetét több tényező együttesen magyarázza.

A tanulmány magas költségei

Az okok között szerepel többek között a tanulmány terhe. E tekintetben nemcsak arra kell gondolni, hogy a legtöbb szakon borsos tandíjat kell fizetni, hanem arra is, hogy a tankönyvek, jegyzetek, laboratóriumi díjak is az egyetemisták vállát nyomják. A tanulmányi kiadások között szerepelhet egy jól működő laptop vagy tablet ára is, hiszen sok kurzushoz elvárás bizonyos programok használata.

Jól fizető állás hiánya

Mivel az egyetemisták elsődleges feladata a tanulás, így kevesebb idő jut dolgozni vagy éppen pihenni. Az egyetemisták nagyobb része csak részmunkaidőben tud munkát vállalni, hogy kiegészítse a jövedelmét. Ezen felül sok egyetemista még nem rendelkezik a munkaerőpiacon értékesíthető készségekkel és tapasztalattal, így nehezebben találnak magasabb fizetésű munkát. Esetleg ösztöndíjak formájában tud egy kisebb összegű plusz jövedelemre szert tenni. Végső megoldásként gyakran a diákhitelt választják a hallgatók. A diákhitel azonban hosszú távú pénzügyi terhet jelenthet még a végzést követően is.

Magas életviteli költségek

Ezt tetézik a magas életviteli költségek, hiszen a magas infláció mindenhol érezteti hatását. Nem beszélve arról, hogy az egyetemi városokban ezek a költségek, mint például a lakbér, az élelmiszer és a közlekedés általában magasabbak, mint egy kisebb városban vagy más településen.

Anyagi támogatás hiánya

Sok család nincs abban a szerencsés helyzetben, hogy támogassa gyermekét. Sajnos nem minden diák kap anyagi támogatást a szüleitől vagy más családtagjaitól, amely segíthetne a költségek fedezésében. Ebből kifolyólag sok egyetemistának saját magának kell megteremteni a finanszírozást a felmerülő költségekre. 

Fontos megjegyezni, hogy az egyetemisták anyagi helyzete egyénenként változhat. Néhány diák jobb anyagi helyzetben van, míg mások nehezebb helyzettel néznek szembe. Az egyetemek és az oktatási intézmények gyakran próbálják segíteni a diákokat azáltal, hogy különféle támogatásokat, ösztöndíjakat és munkalehetőségeket kínálnak, hogy enyhítsék ezeket az anyagi terheket.

A zsebpénztől az anyagi függetlenségig: spórolási tippek egyetemistáknak

spórolási tippek egyetemistáknak

1. Készíts költségvetést!

Függetlenül attól, hogy miért szeretnél megtakarítani, a spórolási tippek közül mindig az a legelső, hogy készíts egy költségvetést! A költségvetésben legyen minden bevételed és minden kiadásod rögzítve. Ezt érdemes egy adott hónapra elkészíteni, így mindig csak egy rövid távra kell előre tervezni. A költségvetéssel átláthatóbbá válik, hogy mennyit költhetsz, illetve hogy melyik területeken és mennyit lehet nagyjából megtakarítani. Az apróbb kiadások – mint például a kávézások vagy nasi – hosszú távon jelentős összegeket emészthetnek fel. Próbáld tudatosan csökkenteni ezeket!

2. Keress munkalehetőségeket és pályázz ösztöndíjra!

Keress olyan ösztöndíjakat, amelyekre jogosult lehetsz! Az egyetemek általában biztosítanak tanulmányi és szociális alapon is ösztöndíjat, de egyes önkormányzatoknál is van lehetőség pályázni.  Emellett lehetőség szerint keress olyan állást, ahol részmunkaidőben is dolgozhatsz! Már ha hetente két napot, vagy a hétvégédet rá tudod szánni a munkára, akkor máris előrébb vagy. Sőt, ez nemcsak azért hasznos, mert kiegészíted a jövedelmedet, hanem a tapasztalatszerzés miatt is.

3. Használj diákigazolványt és élj a kedvezményekkel!

A spórolási tippek közül kiemelkedő a diákkedvezmény. Diákigazolvánnyal sok helyen kedvezményekhez juthatsz, legyen szó közlekedésről, kulturális programokról vagy vásárlásról. Ne félj megkérdezni a diákkedvezményeket az éttermekben, üzletekben vagy más szolgáltatóknál, ugyanis sok helyen kaphatsz kedvezményt diákigazolvány bemutatásával! Ehhez azonban az kell, hogy mindig magadnál tartsd az igazolványt, hiszen bármikor szükség lehet rá.

4. Tervezd meg az étkezéseket!

Az étkezésre hatalmas összegeket költhetünk, főleg akkor, ha rendszeresen étteremben ebédelünk vagy éppen előnyben részesítjük a kényelmes házhozrendelést. A költségmegtakarítási szempontokat előtérbe helyezve érdemes lehet inkább az otthon főzést vagy a kedvezőbb árú étkezési lehetőségeket választani. Utóbbi sokszor pont az egyetem környékén helyezkedik el. Ha otthon főzöl, akkor sokkal olcsóbban kihozhatsz egy-egy étkezést, mint a kiszállított vagy éttermi étel. Még előnyösebb, ha előre megtervezed, hogy mit fogsz főzni, így nehezebben ragad el az ételrendelés és az impulzusvásárlás csábítása.

5. Vásárolj tudatosan!

Az árösszehasonlítás, az akciók figyelése, a használt termékek megvásárlása mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kevesebbet költs, miközben ugyanazt – esetleg még annál is jobb –  terméket kapsz. A tudatos vásárlás segít spórolni és hatékonyan kezelni a pénzt. A spórolási tippek egyik fontos eleme a tudatos vásárlás, hiszen nemcsak megtakarítasz vele, hanem valószínűbb, hogy jobb minőségű termékeket vásárolsz, amelyek hosszú távon megtérülnek. Tartós termékeket választva kevesebbszer kell majd cserélned őket, így hosszú távon spórolhatsz.

Az egyetemistáknak általában korlátozott pénzügyi lehetőségeik vannak, így a megtakarításokat céltudatosan és fenntarthatóan kell tervezniük. A havi szinten félretett kisebb összegek is hozzájárulhatnak a pénzügyi stabilitáshoz és a jövőbeli tervek megvalósításához. Reméljük, hogy a cikkben bemutatott spórolási tippek segítenek elindulni az önállósodás és a pénzügyi tudatosság útján!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük