2024. július 16., kedd

Idén még kitart a diákhitel kamatstop

Jó hír érkezett a felsőoktatásban tanulók számára: megmarad a diákhitelek esetében a kamatstop. Ennek megfelelően a szabad felhasználású diákhitel kamata az év végéig 7,99% lesz. A konstrukció másik változata ugyanúgy kamatmentes marad. Bár a kamat nem, de más viszont változott.

Év végéig megmarad a diákhitel kamatstop

A Nemzetgazdasági Minisztérium jogszabálytervezete szerint a Diákhitel1, vagyis a szabad felhasználású diákhitel esetében az év végéig megmaradna a kamatstop. A konstrukció kamata tehát 7,99% maradna 2024. december 31-ig.

A Diákhitel2 a megszokottak szerint továbbra is kamatmentesen igényelhető a felsőoktatásban tanuló diákok számára. Ennek összegéből ugyanis a tanulmányok költsége finanszírozható.

Diákhitel vagy inkább piaci alapú hitel?

A diákhitel kamata továbbra is alacsonyabb, mint a piaci alapú hiteleké, azonban a kamatkülönbözet kissé csökkent. A szabad felhasználású diákhitelt elsősorban a ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönökkel célszerű összehasonlítani. Amennyiben az 5 éves képzésünk finanszírozására 3 millió forint összegű személyi kölcsönt igényelnénk 500 ezer forintos jövedelem mellé, akkor a kamat 10,99-21,99% közötti. Egyértelműen látható, hogy ekkor a diákhitel jobban megéri.

Mindazonáltal azt is fontos tudni, hogy az év elején ugyanilyen feltételek mellett a személyi kölcsönök 13,35-21,99% kamat mellett voltak elérhetőek. Ebből kifolyólag bár csökkent a kamatelőny, a diákhitel még mindig sokkal előnyösebb választás.

És mi a helyzet a szabad felhasználású jelzáloghitelekkel? Ha 5 millió forintot igénylünk 20 évre, minimum 10 éves fix kamatozással, 500 ezres nettó jövedelem mellett, akkor a kamatok 7,99-11,5% között alakulnak. Ez pedig azt is jelenti, hogy van olyan jelzáloghitel, aminek a kamata megegyezik a diákhitelével. Ugyanakkor ez 20 éves elköteleződést és ingatlanfedezet bevonását is szükségessé teszi, így nem kimondottan éri meg ezt választani.

Ez változott meg júniusban

Bár a diákhitel kamata nem változik, más viszont igen: az MFB Zrt. is csatlakozik a Diákhitel Zrt. tevékenységének folytatásához. Az újítás június 12-től lépett érvénybe. És ez még nem minden: az MFB oldalán közzétett tájékoztató szerint a cég részt vehet a hitelszerződés megkötésének részfolyamatában is.

,,A hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012. (I. 20.) Korm. rendelet 25. § (8) bekezdésében foglalt kötelezettség alapján, valamint az MFB Zrt. tulajdonosi jogok gyakorlójának 93/2023. (XII. 21.) számú Alapítói határozata szerint a Diákhitel Zrt. szolgáltatási szerződés keretében megbízta az MFB Zrt.-t a hallgatói és képzési hitelrendszer működtetésével kapcsolatos bizonyos feladatok 2024. június 12. napjától történő végzésével, ideértve a hallgatói és képzési hitel szerződés Diákhitel Zrt. nevében, javára és kockázatára történő megkötését is.” – áll a tájékoztatóban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük