2024. július 21., vasárnap

Diák vagy? Foglalkozz már most a pénzügyeiddel!

Diák vagy? Már van bankszámlád vagy hitelkártyád? Rendszeresen használod az online banki szolgáltatásokat? Lehet, hogy van diákhiteled is? Olvasd el ezt a cikket, hogy megtudd, miért fontos, hogy már diákként elkezdd kezelni a pénzügyeidet.

Diák-pénzügyekInformációk, tippek
Miért fontos?– Tervezés, számolás fontossága a pénzügyek kezelésében
– Rendszeres költségvetés készítése
Fizetési számla– Szükséges, ha továbbtanulsz vagy dolgozol
– Kiválasztás előtt alapos kutatás ajánlott
Diákhitel– Diákhitel 1: szabad felhasználású, változó kamatozású
– Diákhitel 2: maximum az állami vagy önköltséges képzések díja igényelhető
Képzési hitel– Képzési Hitel 1: szabad felhasználású, változó kamatozású
– Képzési Hitel 2: kamatmentes, önköltséges képzések díjára költhető
Kockázatok, költségek– Kamatokkal együtt kell visszafizetni a kölcsönösszeget
– Visszafizetés időpontja és összege függ a típustól
– Előtörlesztési lehetőség díjmentes

Forrás: creditline.hu

Miért fontos a pénzügyek kezelése már akkor, amikor diák vagy?

A tervezést és a számolást minél korábban el kell kezdened, hogy mire belépsz a munkaerőpiacra, már ismerd a pénzügyeidet, és otthonosan mozogj a banki és egyéb pénzügyi szolgáltatások világában. A pénzed bölcs kezelésének első lépéseként érdemes egy rendszeres heti vagy havi költségvetés elkészítésével kezdened. Ez azt jelenti, hogy oszd be a pénzt, és tervezd meg, mire költöd azt.

A pénzintézeteknél nyitott számlákat általában bankszámlának vagy folyószámlának nevezik, de a hatályos jogszabályok szerint fizetési számlának hívják. Ez az elnevezés annak köszönhető, hogy a pénzeszközök átutalására szolgáló számlák ma már hagyományos banki és új típusú, nem banki fizetési rendszerekkel is rendelkezhetnek.

Okok, amelyek miatt fizetési számlát kell nyitni már diákként

Fizetési számlát akkor érdemes nyitnod, amikor még iskolába jársz, vagy miután leérettségiztél. Ha továbbtanulni szándékozol, az egyetemek és szakiskolák ösztöndíjakat és szociális juttatásokat utalhatnak a számládra, és erről fizetheted a tandíjat, a vizsgákat és egyéb kiadásokat. Ha tanulmányaid folytatása nélkül dolgozol, a fizetésedet valószínűleg átutalják a számládra.

Diák vagy? Hogyan nyithatsz fizetési számlát?

Az első számla kiválasztása nem könnyű dolog. Még nem alakultak ki a szokásaid, és nem tudod, hogy mennyi ösztöndíjat kapsz, mennyit fogsz utalni róla, vagy hogy hitelkártyával fogsz-e vásárolni. Egyes pénzügyi szolgáltatók számlacsomagokat kínálnak diákoknak. Fontos megjegyezni, hogy ezek általában bizonyos feltételekkel járnak. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor rendes számlára kell váltanod. Ezeket a feltételeket a szerződésben egyértelműen feltüntetik. Mielőtt pénzforgalmi szolgáltatót vagy számlacsomagot választasz, alapos kutatást kell végezned. Előfordulhat, hogy olyan konstrukciót találsz, amely nem alkalmas a diákok számára, és nem felel meg az egyéni igényeidnek. A megfelelő számla kiválasztásával évente több ezer forintot takaríthatsz meg.

A szolgáltató és a fizetési számla kiválasztásakor tartsd szem előtt a következőket:

 • Gondold át, hogy mire szeretnéd használni a bankszámládat
 • Vásárolni fogsz a kártyáddal?
 • Tájékozódj a közeli ATM-ekről is.
 • Ha még nem vagy 18 éves, előfordulhat, hogy egy szülő vagy gyám segítségére lesz szükséged ahhoz, hogy bankszámlát nyiss.
 • Átutalásokat teljesítesz majd vagy készpénzt veszel fel?
 • Tudd meg, milyen díjak merülhetnek fel a bankszámla vagy a hitelkártya használata során!
 • Gondolkodj el azon, hogy fontos-e Neked a személyes ügyintézés? Ha igen, tájékozódj, hogy mely szolgáltatók vannak a lakóhelyedhez vagy iskoládhoz közel.
 • Számlanyitáshoz vigyél magaddal személyazonosító okmányt, lakcímkártyát és adókártyát.
 • Ha bármilyen kérdésed van a szerződési feltételekkel kapcsolatban, ne habozz kérdezni. Ne írd alá a szerződést, amíg a szerződés szövegét részletesen el nem magyarázták Neked.

Mire használható a fizetési számla?

A hitelkártyás vásárlásokon és készpénzfelvételeken kívül a fizetési számlák és a betéti kártyák számos pénzügyi tranzakcióra használhatók.

 • A fizetési számláról könnyen átutalhatsz pénzt egy másik banknál vezetett számlára, vagy Te is kaphatsz mástól utalást.
 • Használhatod őket mobiltelefonok, közüzemi számlák és bérleti díjak fizetésére is.
 • Egyes ATM-eknél mobiltelefonod egyenlegét is feltöltheted.
 • Online is vásárolhatsz, aminek további előnye, hogy nem kell sorban állnod.
bankkártya átadás

Forrás: Pixabay

Milyen kártyát válassz?

Ha még diák vagy, és nincs önálló jövedelmed, első kártyaként kaphatsz egy betéti kártyát. Addig használhatod, amíg nem léped túl a költési keretedet, így elkerülheted az eladósodás kockázatát.

Fontold meg a megtakarítási lehetőségeket is

Ha a havi bevételed meghaladja a kiadásaidat, készíts hosszú távú tervet. Ha képes vagy rendszeresen félretenni pénzt, akkor akár komolyabb megtakarítási lehetőséget is választhatsz. További információkért érdeklődj pénzintézetednél.

Mi az a diák-hitel?

A diákévek pénzügyi alapja a diák-hitel, egy felsőoktatási hallgatók számára kidolgozott program. A diákhitel nem igényel kezest vagy biztosítékot, és olyan fiataloknak nyújtják, akiket felvettek és beiratkoztak egy felsőoktatási intézménybe. A hiteleket a Diákhitel Központ Zrt. nyújtja.

A Diák-hitelek azon 45 év alatti személyek számára nyújthatóak, akik magyar állampolgárok, érvényes felsőoktatási intézmény hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek, az adott tanulmányi időszakra beiratkoztak, és lakóhelyüket a személyiadat- és lakcímnyilvántartásba bejelentették.

Diák-hitel 1

Szabad felhasználású kölcsön, amely bárki számára elérhető, aki felsőoktatási intézményben tanul, legfeljebb havi 150.000 Ft összegig (vagy ennek kétszereséig, ha EGT-tagállamban tanul résztanulmányként). Választhatsz, hogy havi részleteket kapsz, vagy félévenként egy összegben kapod meg az igényelt összeget. Osztott képzés esetén a kölcsön időtartama megegyezik a tanulmányi idővel, de nem haladhatja meg a 14 félévet. A Diákhitel 1 változó kamatlábú, amelyet a Diákhitel Központ félévente határoz meg a rendeletben meghatározott szabályok szerint.

Diák-hitel 2

Ezt a formát csak állami vagy önköltséges formában tanuló diákok vehetik igénybe. A hallgatók legfeljebb a tanulmányi szak tandíját meg nem haladó összeget vehetnek fel. A Diákhitel 2 kamatai változóak, és az állami kamattámogatásnak köszönhetően igen kedvezőek. A kamatlábakat szintén a Diákhitel Központ határozza meg félévente a kormányrendeletnek megfelelően. A kölcsönszerződés teljes futamideje alatt a kamatot a kormány fizeti a központi költségvetésből nyújtott általános kamattámogatáson keresztül.

Mi az a képzési hitel?

Képzési hitelt a 18 és 55 év közötti, Magyarországon lakóhellyel rendelkező, legalább három hónapja aktívan tanuló vagy felnőttképzésben részt vevő magyar állampolgárok, valamint a jogszabályban meghatározott jogállású külföldiek vehetnek igénybe.

Képzési hitel 1

A szabad felhasználású képzési hitel 1 program keretében szakképzésre félévenként legfeljebb 750.000 forint, felnőttképzésre naptári félévenként legfeljebb 900.000 forint, valamint havonta legfeljebb 150.000 forint kölcsön vehető fel.

Képzési Hitel 2

A kamatmentes Képzési Hitel 2 az önköltséges képzések költségeit fedezi. Felnőttképzés esetén tanfolyamonként maximum 500.000 Ft, szakképzés esetén a képzés díja a maximum felvehető összeg. A képzésnek legalább három hónapig kell tartania, és a bejelentett összeget közvetlenül az oktatási intézménynek fizetik ki. A kamatlábak is változóak, és a rendeletben meghatározott szabályok szerint kerülnek megállapításra. A kötött felhasználású Képzési Hitel 2 esetében a kamatot az állam viseli általános kamattámogatás formájában.

Kockázatok és költségek

A többi hitelhez hasonlóan a diák- és képzési hiteleket is kamatokkal együtt kell visszafizetni. A diák-hitel 1 és 2 esetében a visszafizetést a végzést követő negyedik hónap első napján kell megkezdeni. A havi törlesztés alapja az első két évben a minimálbér, a harmadik és az azt követő években pedig a két évvel ezelőtti bruttó jövedelem. A diákhitel 1 esetében a minimálbér vagy a két évvel ezelőtti jövedelem 6 százaléka, a diákhitel 2 esetében pedig 4 és 11 százalék között mozog, a törlesztés kezdetekor fennálló tartozás összegétől függően.

A diákhitel 2 esetében a törlesztést a diák vagy felnőtt tanulmányi idejének végét követő negyedik hónaptól kell megkezdeni. Az annuitásos módszerrel számított törlesztés összege a hitel igényléskor meghatározott futamidőtől függ, amely minimum egy év és maximum 10 év (a szüneteket nem számítva). Annuitásos törlesztés esetén a törlesztés összege a kamatperiódus alatt minden hónapban azonos.

A tárgyévben meg nem fizetett kamatot évente tőkésítik, azaz hozzáadják a tőketartozáshoz, és a következő évben annak növekedése után kamatot számítanak fel. A kölcsönösszeg bármikor előtörleszthető díjmentesenen, függetlenül az összeg nagyságától.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük