2024. május 20., hétfő

Diákhitel számla 2023: Fontos tudnivalók és friss információk

Tavaly ősszel hozta meg a kormány azt a döntést, miszerint idén júliustól az új szabad felhasználású diákhitelek – vagyis a Diákhitel1 – már csak olyan számlára folyósítható, ami kedvezményes feltételekkel rendelkezik. A bankoknak lehetősége volt pályázni, hogy vezethessenek úgynevezett „diákhitel számlát” az ebben érdekelt hallgatóknak.

Ennek tükrében július elsejétől már csak négy olyan bank van, ahol a nyitott diákhitel számlára folyósítják a szabad felhasználású diákhitel összegét. A pályázat lezárult, így mostmár pontosan tudjuk, hogy melyek lettek a nyertes pénzintézetek.

Melyik bankok ezek?

A Kormány a fiatalok helyzetének javítását szem előtt tartva 2022 őszén áttekintette a diákhitel rendszerhez kapcsolódó pénzügyi szolgáltatási rendszert annak érdekében, hogy a diákhitellel kapcsolatos terhek a lehető legalacsonyabbak legyenek – olvasható a kormány honlapján.

Négy olyan pénzintézet volt, aki sikeres pályázatot nyújtott be. Ez az OTP Bank, az MBH Bank, az Erste Bank és a Gránit Bank. A „diákhitel számla” nyitása azt követően válik lehetségessé, hogy a pénzintézetek aláírták a megállapodási dokumentumot.

Mit tud az új „diákhitel számla”?

A diákhitel számla tényleges kondíciót még nem ismertették, így a pontos részletek csak a későbbiekben fognak megjelenni. Ugyanakkor a jelenlegi információk szerint a számláknak négy fontos előírásnak kell megfelelnie:

  1. Nem számolhatnak fel érte számlavezetési díjat.
  2. Az elektronikus szolgáltatások költségmentesen használhatóak (azaz a netbankos vagy mobilapplikációs bankolás ingyenes.)
  3. A számlakivonatot a pénzintézetnek minden hónapban ingyenes kell kiküldenie.
  4. A bankkártya használatáért szintén nem számolhat fel pénzt a bank.

Az említetteken felül a bankok más kedvezményeket is nyújthatnak a diákhitelt igénylőknek, mint például lakáshitellel, biztosítással vagy értékpapír számlával kapcsolatos kedvezmények. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a sok-sok kedvezmény miatt nem lesz ingyenes a „diákhitel számla”. Többek között a pénzintézet az utalásokért számolhat fel díjat, még akkor is, ha azt netbankon keresztül intézzük. (Az előírások szerint ugyanis csak az elektronikus szolgáltatást nyújtja ingyenesen.)

A diákhitel számla csomagjainak ára egyelőre nem ismert, ez valószínűleg akkor fog kiderülni, amikor ismertté válnak a pontos kondíciók. Azt is érdemes viszont szem előtt tartani, hogy az adott feltételeknek való megfelelés esetén már most is vannak olyan bankszámlák, amelyek valóban ingyenesek.

Kiknek érhető el a „diákhitel számla”?

2023. július 1-jétől az új Diákhitel1 szerződésben foglalt hitelösszegeket már csak az új számlákra folyósítják a bankok. Ez azt jelenti, hogy a hitelt igénylő diákoknak kötelező lesz a „diákhitel számla” nyitása. A konstrukció azoknak is kedvez, akik a többi diákhitel termékkel rendelkeznek.

Jelenleg összességében mintegy 200 ezren veszik igénybe a Diákhitel1, a Diákhitel2 és a Diákhitel Központ által kezelt további termékeket. – írja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A „diákhitel számla” pontos kondícióinak megjelenésével az érintett hallgatók négy bank ajánlatát vehetik majd szemügyre. Értelemszerűen a kondíciók mellett lényeges szempont az igénylők egyéni preferenciája is. Ugyanakkor a többi diákhitelesnek is célszerű megfontolni a váltást, hiszen könnyen lehet, hogy az új konstrukció sokkal kedvezőbb feltételeket kínál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük