2024. április 25., csütörtök

Albérlet és lakásbiztosítás? El ne maradjon!

A nyár vége fele minden évben tapasztalhattunk, hogy felpörög az ingatlanpiac, köszönhetően az egyetemi ponthatárok kihirdetésének. Ekkor nemcsak az ingatlanvásárlások szoktak megindulni, hanem az albérletpiac is, ugyanis sokan nincsenek olyan szerencsés helyzetben, hogy saját lakásban kezdjék az egyetemista éveket. Sőt, sokaknak kollégiumba se sikerül bejutni, így elindul a hosszadalmas keresés az egyes albérletek között. Legtöbben ez esetben azt figyelik, hogy jó helyen legyen, megfizethető legyen a bérleti díj és a rezsi, ugyanakkor nem fordítanak kellő figyelmet a biztosításra. A lakásbiztosítás kérdésköre azonban legalább ugyanolyan fontos, mint a lakásbérlés kondíciói, hiszen gyakran csak akkor derül ki az igazság, amikor a baj már bekövetkezett.

A lakásbiztosítás éppoly fontos, mint a lakás elhelyezkedése

Habár a legtöbben ténylegesen csak a kötelezőkre fordítanak figyelmet – mint a lakás elhelyezkedése és megfizethetősége -, ugyanilyen fontos a lakásbiztosítás megléte. Erre már a bérleti szerződés feltételeinek megbeszélésekor érdemes rákérdezni. A piaci statisztikákból kiderül, hogy a magyar lakásállomány mintegy háromnegyede rendelkezik biztosítással. Ugyanakkor az alkuszok úgy nyilatkoznak tapasztalatikkal kapcsolatban, hogy az albérleteztetésre szánt lakásoknál ennél kisebb arányban köttetett csak lakásbiztosítás.

„Kevesen tudják, hogy amennyiben a bérlemény nincsen biztosítva, a bérlő is jogosult (a bérbeadóval egyeztetett feltételek mellett) lakásbiztosítást kötni a bérelt ingatlanra” – magyarázza Baksa Melinda, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnökségi tagja. “A gyakorlatban azonban többnyire a megosztott modell érvényesül: a tulajdonos rendelkezik az ingatlanra vonatkozó biztosítással (sok esetben társasház-biztosítás keretében), a bérlő pedig a személyes ingóságait fedezi egy másik biztosítással. Ez azért is célszerű megoldás, mert a biztosító csak a biztosítottként megjelölt személy vagyonára tud fedezetet nyújtani.”

Miért hasznos a lakásbiztosítás?

Amennyiben szeretnéd kiadni a lakásodat, akkor érdemes átgondolni, hogy azt bútorozatlanul vagy berendezve szeretnéd megtenni. Amennyiben a berendezést a bérlőre hagynád, akkor célszerű lehet az ingatlanra biztosítást kötni. A teljes felszereltség mellett kiadott lakás esetében pedig az ingóságokat is érdemes biztosítani.

Milyen biztosítást érdemes kötni?

Érthető minden bérbeadó félelme, hogy a bérlő kárt okoz a lakásban, hiszen a társasház közös épületbiztosítása nem elegendő. Ebből kifolyólag pedig kit terhel a javítás, helyreállítás vagy pótlás költsége? Természetesen a bérbeadót! Ezért is fontos a biztosítás, hiszen bármikor bármi megtörténhet: a jégeső széttöri a redőnyt, az elromlott mosogatógép eláztatja a konyhát, vagy a betörők kipakolják a lakást. Ez éppoly kellemetlen a bérlőnek is, mint a bérbeadónak, így a lakásbiztosítás könnyedén megelőzheti a problémát és az abból adódó konfliktust.

Szinte ugyanúgy működik, mint a saját lakás biztosítása

Alapvetően a lakásbiztosítás nyomán felmerülő költségek is a fenti megosztásnak megfelelően terhelik a feleket. Az ingatlanbiztosítás díja nem sorolható a bérleti díjba vagy a rezsibe, így azt a lakástulajdonos többnyire nem fizetteti meg a bérlőkkel. Az ingóság biztosítási díját viszont általában az albérlet lakói fizetik.

Szintén fontos információ, hogyha úgy alakul, hogy a bérleti szerződés megszűnik a főbérlő és albérlő között, akkor a bérlő által kötött lakásbiztosítást az évfordulót megelőzően is fel lehet mondani érdekmúlásra hivatkozva.

A biztosítótársaságok egyáltalán nem, vagy csak minimálisan tesznek különbséget a lakásbiztosítás esetén attól függően, hogy ki van adva vagy nincs. Ugyanakkor a lakásbiztosítás megkötésekor meg kell jelölni, hogy bérbeadott (vagy bérelt) lakás adja a szerződés tárgyát. Ez viszont többnyire nincs hatással a díjakra vagy a feltételekre. Néhol viszont előfordulhat, hogy a bérbeadott ingatlan esetén a biztosító egy csekély összegű pótdíjat számít fel. A bérlés időtartamát a biztosítók ez esetben nem veszik figyelembe. Ez tehát azt jelenti, hogy egy több évre szóló lakáskiadás és az airbnb esetében ugyanazok a feltételek vannak érvényben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük