2024. április 23., kedd

Mit kell tenni egy hitel-szerződés felmondásakor?

Ha a hitelező felmondja a hitel-szerződését, akár elveszítheti az otthonát is. Ezt a problémát azonban enyhítheti, ha tájékozott és együttműködő.

Ha a hitelező felmondja a szerződését, kritikus helyzetbe kerülhet. A bank csak végső megoldásként folyamodik ehhez, ha úgy dönt, hogy nincs más módja a tartozásod visszafizetésének. A pénzintézet számos figyelmeztetést és emlékeztetőt küld az adósnak, mielőtt felmondja a hitel-szerződést, ezért fontos, hogy Önt, az ügyfelet azonnal tájékoztassa az adataiban vagy elérhetőségeiben bekövetkezett változásokról. Ne feledje! Vegye komolyan az értesítéseket és emlékeztetőket.

Teendők Hitel-szerződés felmondásakor
– Tájékozódni és együttműködni a hitelezővel.
– Figyelni az értesítéseket és emlékeztetőket.
– Azonnal kapcsolatba lépni a hitelezővel és egyezségre jutni.
– Vitatni a felmondást bíróság előtt, ha szükséges.
– A végrehajtástól függően elkerülni további költségeket és vagyonvesztést.
– Panasz esetén végrehajtási kifogást benyújtani.

Forrás: creditline.hu

Ha fizetési probléma merül fel, azonnal lépjen kapcsolatba a hitelezővel, és tegyen lépéseket a probléma megoldására:

  1. Működjön együtt;
  2. Próbáljon meg egyezségről tárgyalni, mielőtt a szerződés felmondásra kerül.

Mi történik, ha a hitelező felmondja a hitel-szerződést?

A hitelező előre értesítheti az ügyfelet a felmondásról. Ha a hitelező közjegyzőt kér fel arra, hogy tanúskodjon a törvényes felmondás átadásáról, a közjegyző megküldi a felmondási értesítést az ügyfélnek. A felmondást a közjegyző általában tértivevényes ajánlott levélben kézbesíti.

Az eljárás akkor is folytatódik, ha nem kapja meg vagy nem keresi a pénzintézettől a levelet. A végrehajtás kezdeményezője mindig a pénzügyi intézmény. A végrehajtható okiratot kibocsátó szerv (közjegyző vagy bíróság) adja át a végrehajtónak az adós lakóhelyén. Ez a fizetési felszólításban meghatározott tartozás összegét, a tőketartozás teljes összegét és annak kamatait jelenti. Ez azt jelenti, hogy a késedelmi kamatot már nem a tartozás összegére, hanem a tartozás teljes összegére kell felszámítani. A hitelezők közjegyző jelenlétében vagy közjegyzői okiratba foglalhatják a szerződést, vagy fizetési meghagyást állíthatnak ki, ha a szerződést csak magánjelleggel kötötték, és az ügyfél nem tett közjegyzői egyoldalú kötelezettségvállalást.

Mi a teendő, ha kifogás merül fel a hitel-szerződés felmondásával szemben?

A szerződés felbontásának jogszerűségét bíróság előtt lehet megtámadni. Érdemes a hivatalos felszólításban megadott határidőn belül felvenni a kapcsolatot a hitelezővel, és kifejezni együttműködési szándékát. A hitelezőnek is érdeke, hogy a hitel-szerződés hatályban maradjon, hogy az adóssal tárgyalni lehessen.

A felmondási idő lejárta után az eredeti szerződés visszaállítására és további tárgyalásokra általában nincs lehetőség. A hitelezővel csak arról lehet megállapodni, hogy az adós hogyan fogja visszafizetni a tartozást.

A végrehajtás minden vagyontárgyat érinthet

Amikor egy tartozás a végrehajtási szakaszba lép, tartozáselszámolás készül. A végrehajtás az adós valamennyi vagyontárgyára, jövedelmére, ingó és ingatlan vagyonára kiterjedhet. Ha van más hitel, amelyet a megállapodás alapján fizetett, akkor azok is megszűnhetnek a végrehajtási eljárás megkezdésével.

Ezenkívül a végrehajtási eljárás során további költségek merülhetnek fel. Fontos azt is tudni, hogy a végrehajtási eljárás nem csak a lakás elvesztéséről szól. A végrehajtási eljárás során jelentős, akár a követelés összegének 10-20%-át kitevő többletköltségek is felmerülhetnek. Ezek a költségek közé tartoznak például a végrehajtási és bírósági költségek, a levelezés, az értékbecslés költségei és a késedelmi kamatok. A végrehajtási díjat és a költségeket Önnek kell megfizetnie.

Milyen lehetőségek vannak a probléma megoldására?

Ha a pénzintézete hajlandó beleegyezni, kérhet részletfizetést, de ez jelentősen magasabb lehet, mint a havi törlesztőrészlete, mivel a késedelmi kamatok növelik a törlesztőrészleteket.

Mi történik együttműködés esetén?

Ha a hitelező együttműködési hajlandóságot és készséget lát, általában kiváró álláspontra helyezkedik, és nem folytat végrehajtást. Fontos azonban megjegyezni, hogy a különböző pénzintézetek eltérő eljárásokat követnek, és minden esetben egyedileg határozzák meg a szükséges intézkedéseket.

Mi a teendő, ha nem jön létre megállapodás

Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, megkezdődik a végrehajtási eljárás, a peres eljárás és a tényleges végrehajtás. A végrehajtás következménye lehet a jövedelem elvonása és az ingó és ingatlan vagyon elárverezése. Az árverés kitűzése előtt meghatározzák az ingatlan értékét. Ha lakóingatlanról van szó, akkor az eredeti ár legalább 70%-át kitevő ésszerű ajánlat tehető, ha az adós a végrehajtási eljárás megindítását megelőző hat hónapban az eladásra kerülő ingatlanban lakott, és az árverés időpontjában is ott lakik. Megállapodás hiányában a PBT-nél méltányossági eljárást lehet kezdeményezni.

A végrehajtási eljárásokkal kapcsolatos panaszokat díjfizetés ellenében lehet benyújtani a felhatalmazott végrehajtóhoz, de a panaszt a végrehajtást foganatosító bírósághoz kell címezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük