2024. június 13., csütörtök

Így változik a lakásbiztosítás – mutatjuk a részleteket!

A kormány rendeletmódosításának következtében a jelzáloghitel igénylése mellé kötelezően szükséges lakásbiztosítást kötni. Ha ez nem lenne elég, akkor a bankoknak egy rakás fogyasztóbarát biztosítási lehetőséget kell az ügyfeleknek bemutatni. Ráadásul változni fog a lakásbiztosítás felmondása, valamint a szolgáltató leváltása is.

Jelzáloghitel mellé kötelező a lakásbiztosítás

Nemrégiben vált hatályossá a jelzáloghitelek tájékoztatásáról szóló rendeletmódosítás, amely kötelező érvényű útmutatót biztosít a pénzintézetek számára, hogy hogyan kell bemutatni a kölcsön mellé kötelezően igényelt lakásbiztosítási ajánlatokat.

A módosítás alapján ez azt jelenti, hogy ha a jelzáloghitel folyósításának kritériuma a fedezetként bevont ingatlan vagyonbiztosítása, akkor a hitelnyújtónak az ügyfél tájékoztatása során az ügyintézőnek ismertetni kell a Magyar Nemzeti Bank Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) kalkulátorát. Vagyis a hiteligénylőt mindig informálni kell a legmegfelelőbb lakásbiztosítási ajánlatokról. A bankok így már nem csak saját biztosításait kínálhatják.

Sőt, arra az ingatlanra is el kell készíteni a kalkulációt, amelyre már korábban megköttetett a biztosítási szerződés. A rendelet azt is pontosan megfogalmazza, hogy mi tartozik az ügyintéző feladatai közé:

  • valamilyen elektronikus eszközön kell ismertetni a kalkulátor alkalmazását és annak biztosítási lehetőségeit (díjakkal együtt),
  • az ajánlatokat „igazolható módon, papíron vagy elektronikus úton a fogyasztó rendelkezésére kell bocsátani”,
  • az egyes ajánlatok alapos bemutatására viszont nincsenek kötelezve a bankok (vagy hitelközvetítők).

Ezeket kell tudni a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításról

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás olyan egységes lakásbiztosításokat foglal magukba, amelyek alapvető feltételei megegyeznek, így könnyedén összehasonlíthatóak. Már 12 biztosítónál elérhetőek az MFO-termékek: ez az Aegon, az Allianz, a CIG Pannónia, a Colonnade, a Generali, a Genertel, a Groupama, a KöBE, az Union, az Uniqa és a Wáberer, valamint mi is írtunk róla, hogy a K&H is elnyerte az MFO minősítést, így júniustól már ott is szerződhetünk. A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási szerződésszám április végén már a 33 ezres nagyságrendet is túlszárnyalta. Ezzel 1500 milliárd forintnak megfelelő vagyont védenek az ügyfelek.

2023 ecsicsökkentés

Ezen lakásbiztosítások esetén elektronikusan is megköthetjük vagy akár felmondhatjuk szerződésünket, de a kárbejelentés és kárrendezés is intézhető online. Amennyiben elektronikusan történik a kapcsolattartás és a díjfizetés, akkor kedvezményben is részesülhetünk. A kárrendezés időtartamát szintén előírták:

  • 100 ezer forintot el nem érő kifizetés esetén maximum 5,
  • az összeghatár felett pedig 10 munkanap lehet.

Felmondásában is megjelenik egy olyan rugalmasság, ami sima lakásbiztosítás esetén nincs: nem szükséges megvárni a szerződés évfordulóját: a naptári negyedév végén is fel lehet bontani a szerződést.

Mi várható még?

Egy másik módosítás is április végén lépett hatályba, miszerint a lakáshitelek esetében a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) értékébe bele kell kalkulálni a lakásbiztosítás díját is. A bankok általában nem használják ki a THM-korlátot a jelzáloghitelek esetében, így a lakásbiztosítás figyelembe vétele nem jelent szigorúbb korlátozást. 

Egy mási hatályba lépett rendelkezés szerint a lakásbiztosítás esetén az ügynöki az ügynöki díj nem lehet magasabb, mint az első év biztosítási díjának egyötöde.

Azt is érdemes tudni, hogy a jövő év március hónapjától kezdődően a biztosítás évfordulója mellett minden évben március első és utolsó napja között is felmondhatjuk biztosításunkat – mindezt ingyenesen. A biztosítóknak erről február 15-ig kell informálni az ügyfeleket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük