2024. április 23., kedd

Változatlan kgfb díjak – lehetséges ez?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás az elmúlt év utolsó negyedévében csupán 368 forinttal emelkedett egy átlagos személyautó esetén. A kgfb az elmúlt évek során nagyobb mértékben növekedett, azonban ez az utóbbi időszakban lassulni látszott. Az éves díjnövekedés a fővárosi autósoknál 12 százalék, a vidékieknél 11 százalék volt.

Emellett pedig március hónapban minden gépjármű tulajdonost értesít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a gépjárműadó összegéről és annak fizetési lehetőségeiről. Idén viszont változnak a játékszabályok, így érdemes résen lenni és nyomon követni az újításokat. A legfontosabb változás, hogy most nem március 15. a befizetési határidő, hanem április 15. Ez több, mint ötmillió járművet érint idén.

Alig emelkedett most a kgfb

Tavaly a negyedik negyedévben a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainak (kgfb) átlagos állománydíja 0,3 százalékkal emelkedett. Ez szerződésenként nem éri el a 400 forintos nagyságrendet sem. A növekedés mértéke az elmúlt időszakban 1-7 százalék közötti volt, így az utolsó negyedéves adat kimondottan kedvezőnek mondható. A Magyar Nemzeti Bank legújabb negyedéves kgfb-indexéből látható, hogy nemcsak a díjak emelkedésében tapasztalható a lassulás, hanem a kárkifizetéseknél is.

Az éves országos kgfb átlagdíj a személyautók esetében nem érte el az 53 ezer forintot a tavalyi évben. A fővárosi autósok kgfb átlagdíja 12 százalékkal emelkedett, ami elsősorban a 2023-as év eleji jelentősebb díjnövekedésnek köszönhető. A vidéki autósok átlagdíja 11 százalékkal lett magasabb egy év alatt.

Mind a kgfb átlagdíjak, mind pedig a kárkifizetések növekedési üteme lelassult. Az elmúlt év utolsó negyedévében 0,7 százalékkal volt magasabb a biztosítók kárkifizetése, mint a harmadik a negyedévben. A kárráfordítások volumene éves szinten 7 százalékkal emelkedett, ami szintén a lassulást tükrözi. A kártérítés növekedési dinamikájának lassulása pedig hatással lehet a díjnövekedésre is.

Van, ahol 16 százalékkal nőtt a kgfb

Az egyéb járműkategóriákat tekintve elmondható, hogy az egyedi járművek jelentős részénél az emelkedés egyszámjegyű volt. Kevésbé szerencsések a taxik, a nagyobb autóbuszok és teherautók, ugyanis körükben a kgfb díjemelkedés 10-16 százalék között alakult. A flottás járművek szinte mindegyike kétszámjegyű növekedést szenvedett el. Ezen belül a nagyobb buszoknál összességében 74 százalékkal lett magasabb a felelősségbiztosítás díja tavaly.

forrás: MNB

Amennyiben sokalljuk a díj emelkedését, esetleg a szolgáltatás minősége hagy némi kívánnivalót maga után, akkor a szerződéskötés évfordulóján tudunk egy új, kedvezőbb szerződést kötni. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a gépjárműbiztosítás leváltását az évforduló előtt maximum 60, de minimum 30 nappal indíthatjuk el. Ezen felül a kgfb váltásához szükségünk lesz a kötvényszámra, ugyanis a biztosító ez alapján képes beazonosítani a szerződésünket. Ez a biztosítási kötvényben szerepel, csakúgy, mint az évforduló és a kockázatviselés kezdeti dátuma.

Változnak a gépjárműadó játékszabályok is!

Gőzerővel dolgozik most a NAV a határozatokon, hogy kiküldje a gépjármű tulajdonosoknak a befizetendő gépjárműadó összegét. Márciusban minden érintettnek meg kell kapnia az erre vonatkozó levelet.

Fontos tudni, hogy idén kissé változtak a gépjárműadó fizetési szabályai. Idén nem két részletben kell ezt megfizetni, hanem egy összegben, április 15-ei határidővel. A módosításra nagy szükség volt, hiszen sokan akaratuk ellenére elfelejtették a második határidőt, esetleg duplán fizettek.

Ugyanakkor azokra is gondoltak, akiknek nehézséget jelent az egy összegű fizetés. Ezeknek a magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak a NAV-Mobil applikáción belül néhány kattintással el lehet indítani az automatikusan járó, öthavi, pótlékmentes részletfizetést. Amennyiben rendelkezünk elektronikus elérhetőséggel (cégkapuval vagy hivatali tárhellyel, illetve KÜNY-tárhellyel), akkor a papírokra itt számíthatunk, ellenkező esetben pedig a postás fogja majd hozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük