2024. június 8., szombat

Gépjármű assistance biztosítás? Nagy igen!

A nyaralási szezon közeledtével lassan érdemes lehet kitalálni, hogy hova szeretnénk utazni és oda hogyan jutunk el. A nyári pihenésre sokan választják Horvátországot és a környező országokat, ahova könnyedén eljuthatunk saját autónkkal is. Saját magunk és családunk biztonságát az utasbiztosítás teremti meg a nyaralás során. De mi a helyzet akkor, ha autóval indulunk el üdülni? Akkor pedig az utasbiztosítás mellé kötött gépjármű assistance biztosítás lehet a segítségünkre. Az autó meghibásodása feltehetőleg nagyban meghatározná a pihenés hangulatát, így nem szabad a véletlenre bízni magunkat. Nézzük meg, hogy mi az assistance biztosítás, pontosan mire vonatkozik, milyen előnyei lehetnek és miben más, mint a casco!

Mi a gépjármű assistance biztosítás?

Utasbiztosítás nélkül egy tudatos utazó ma már sehova sem megy. Az utasbiztosítás akkor is hasznunkra lehet, ha nem külföldre, hanem belföldön utazunk, hiszen ez egyaránt megvéd minket és a poggyászunkat is. Ugyanakkor ha autóval tervezzük az utazást, akkor nem szabad megfeledkezni  a jármű védelméről sem. Még mielőtt elindulnánk, tegyük fel magunknak a kérdést, hogy egy esetleges meghibásodás esetén mit tudnánk tenni az ország vagy a világ másik végén? Ez fontos kérdés, hiszen a meglévő kötelező felelősségbiztosítás (kgfb) és a casco nem jelent okvetlenül megoldást.

Egy ilyen probléma pedig átírhatja az egész utat, ráadásul az elindulás meghiúsulásához is vezethet. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük és önfeledten élvezhessük a nyaralást, érdemes lehet a gépjármű assistance biztosítás megfontolása. Ezt jellemzően az utasbiztosítás mellé lehet kötni. Amennyiben rendelkezünk vele, akkor a probléma megjelenésekor a biztosító egyből megoldással szolgál.

Mire terjed ki a biztosítás?

A gépjármű assistance biztosítás számos meghibásodásra nyújthat fedezetet, azonban ez attól függ konkrétan, hogy milyen utasbiztosítást kötöttünk. A biztosítás kiterjedhet

  • műszaki meghibásodás esetén a javítás és/vagy az elszállítás költségeire,
  • az utasok elszállásolásának díjára,
  • a meghibásodás miatti autóbérlés díjára, 
  • a haza- vagy továbbutazás költségeire, illetve
  • napidíjat is fizet az üzemképtelen jármű tárolása után.

Ezeket a költségeket a biztosító nemcsak belföldi, hanem külföldi utazás esetén is fedezi. Attól sem kell tartani, haogy éjszaka történik a baj, hiszen a biztosító 0-24 órában a biztosítottak rendelkezésére áll. A gépjármű assistance biztosítás egyfajta mentális biztonságot is nyújt, hiszen a probléma esetén egyből tudjuk, hogy kihez kell fordulni, másrészt pedig a pluszköltségek kifizetése sem fog rossz szájízt hagyni, hiszen ezt a biztosító megtéríti.

Az elindulás előtt pedig talán az a legfontosabb, hogy írjuk fel magunknak a választott biztosító asszisztencia számát, hogy akkor is értesíteni tudjuk a biztosítót, ha magunknak kell intézkedni.

Gépjármű assistance biztosítás vagy Casco?

Ha az autónk mellé nem kértünk teljes körű Casco biztosítást, akkor nyaralás esetén megoldást jelenthet a határozott időtartamú Casco is. A Casco biztosítás hasznos lehet, ha balesetből származó töréskár, lopáskár, üvegtörés és elemi károk keletkeznek az autóban. Ugyanakkor ez nem képes kiváltani az assistance biztosítást, hiszen nem terjed ki az autó műszaki meghibásodására. Amennyiben tehát valamilyen műszaki probléma lép fel, a Casco nem téríti meg a többletköltségeket.

Gápjármű assistance vagy casco biztosítás

Ezzel szemben a gépjármű assistance biztosítás jó választás lehet. Arra is van lehetőségünk, hogy a Casco biztosítást kiegészítsük assistance jellegű többletszolgáltatásokkal, de ez jóval drágább lehet, mint utasbiztosítás mellé kötni. Mielőtt belevágnánk az utazásba, érdemes lehet átgondolni, hogy mi történhet és mire szeretnénk magunkat bebiztosítani. Ha mindenre szeretnénk felkészülni, akkor a gépjármű assistance biztosítás mellé célszerű határozott időre Casco-t is kötni.

Utasbiztosítás belföldi utazáshoz?

Magyarországon még nem túl jellemző, hogy belföldi utazáshoz is kössünk utasbiztosítást. De gondoljunk csak bele, hogy az a pár ezer forintos biztosítási díj mennyi problémára jelenthet megoldást! Az utasbiztosítás hasznunkra lehet, ha valamiért meghiúsul az utazás, egy baleset miatt kórházi tartózkodásra kényszerülünk, vagy éppen elhagyjuk egy értéktárgyunkat. Emellett persze akkor is jól jön a segítség, ha az autó műszaki állapotában adódik valami probléma. Bár itthon könnyebben intézkedünk, de a költségeket átvállalhatja a biztosító. Ha ezt mind végiggondoljuk, akkor egyértelművé válik, hogy nem is olyan rossz ötlet belföldi utazás mellé utasbiztosítást kötni.

Ezért nagy igen!

A gépjármű assistance biztosítás összességében véve hasznunkra lehet abban, hogy a járművel kapcsolatos ügyintézés gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb legyen. Ha balesetet szenvedünk, az utazásunkat meg kell szakítani vagy éppen el sem tudunk indulni, akkor a biztosító anyagi terheinket is átvállalhatja.

A szolgáltatás egyik legfontosabb előnye, hogy a nap bármelyik időpillanatában hívhatjuk a biztosítót, vagyis egyből érkezik a válasz a kérdésünk, és minden fontos információ és segítség, amire ilyenkor szükségünk lehet. Különösen jól jöhet ez egy olyan környezetben, ahol nincsen helyismeretünk, esetleg a nyelvet sem beszéljük folyékonyan. És persze kimondottan előnyös lehet az is, hogy így elkerüljük a ,,turista lehúzós” szerelőket.

A biztosítás megkötése előtt azonban gondoljuk végig, hogy pontosan mire szeretnénk védelmet és ehhez milyen feltételek társulnak! A biztosítók díjai ugyanis nagyban eltérhetnek egymástól. Az olcsóbb szolgáltatások például a külföldi javítás díjait nem mindig állják. Ha pedig tényleg biztosra szeretnénk menni, akkor a gépjármű assistance biztosítás mellé érdemes lehet határozott idejű Casco biztosítást is választani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük