2024. július 12., péntek

Utasbiztosítás nyaraláshoz: ezeket kell tisztázni

A nyaralás a nyár egyik fénypontja, azonban számos probléma beárnyékolhatja a régen várt utat. Lerobbanhat az autónk, késhet a repülő, elhagyhatjuk poggyászunkat – ez csak néhány példa arra, hogy mi minden megtörténhet. Szerencsére az utazók is felismerték ezeket a kockázatokat, így az utasbiztosítás egyre nagyobb szerepet kap a nyári nyaralások során. Az utasbiztosítás konstrukcióját már alaposan körbejártuk, azonban akadnak még fontos kérdések. Elegendő az Európai Egészségbiztosítási Kártya vagy az a biztosítás, ami a bankkártyánk mellé jár? Hogyan válasszuk ki a megfelelő biztosítást? Cikkünkben ezeket a kérdéseket tisztázzuk!

Utasbiztosítás vagy Európai Egészségbiztosítási Kártya?

A külföldi utazáshoz érdemes lehet kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK). Ugyanakkor fontos tudni, hogy ez nem helyettesíti az utasbiztosítást, csupán annak egy kiegészítő lehetősége.

A Kártya lényegében olyan, mint egy európai szinten elfogadott TAJ kártya. A személyazonosító okmányunkkal együttesen használhatjuk az Európai Gazdasági Térség országaiban és Svájcban. Fontos azt is tudni, hogy ez az adott ország feltételei szerint, illetve csakis az állami ellátásban történhet. Értelemszerűen a társadalombiztosítás terhére igénybe vehető ellátásokban országonként lehetnek különbségek:

  • elképzelhető, hogy az ellátáshoz önrészt kell fizetni,
  • néhol az ellátás teljes költségét finanszíroznunk kell,
  • a finanszírozott vizsgálatok és kezelések között is lehetnek különbségek.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya tehát egy kiegészítésként szolgál az utasbiztosítás mellé. Ebből kifolyólag nem baj ha van, de nem is nélkülözhetetlen.

Elegendő a bankkártyához járó utasbiztosítás?

Manapság gyakran hallani, hogy nem kötnek az emberek külön biztosítást, hiszen a bankkártyájuk mellé úgyis jár. Az, hogy a kártya mellé jár-e utasbiztosítás, és ha igen, akkor milyen, ezt a választott számlacsomagunk határozza meg. De elegendő utazáskor ez a biztosítás?

A bankkártyához társuló utasbiztosítással is sokkal előrébb vagyunk, mintha semmilyet sem kötnénk. Ugyanakkor az utazás előtt érdemes arról tájékozódni, hogy milyen feltételeket, kártérítési összegeket és fedezeteket írnak elő a bankok. Könnyedén elképzelhető, hogy a számunkra legnagyobb kockázatot jelentő eseményeket nem fedezi a biztosításunk. 

Azt is fontos tudni, hogy a bankkártyához társított utasbiztosítás általában nem tartalmaz gépjármű assistance szolgáltatást. Ez pedig az autós utak esetén kimondottan hasznos lehet. Az is lehetséges, hogy bizonyos korlátozások vonatkoznak az utazásra nem javasolt térségekben bekövetkezett bajokra. 

Érdemes lehet egy gyors kalkulációt is készíteni a számunkra lényeges fedezetekkel, majd összehasonlítani a bankkártyához társuló utasbiztosítás feltételeivel. Ez azért fontos, mert a biztosítás költsége jóval alacsonyabb lehet, mint a poggyászkár, a meghibásodott gépjármű vagy az orvosi kezelés összege. Mielőtt bárhogyan is döntenénk, mindig tájékozódjunk a bankkártya mellé járó és az önállóan kötött biztosítás feltételeiről!

Hogyan válasszunk biztosítást?

Bár sokan csak azt nézik, hogy minél olcsóbb legyen a biztosítás, az elsődleges szempontnak mindig a személyre szabottságnak kellene lennie. A személyre szabott biztosítás kimondottan azokat a kockázatokat szűri ki, amelyek minket leginkább érintenek, legyen szó extrém sportokról, betegségekről vagy egyedi szükségletekről. Az extrém sportokra – mint a búvárkodás vagy a hegymászás – rendszerint a hagyományos utasbiztosítás nem nyújt fedezetet, ehhez speciális konstrukciót szükséges választani. A másik oldalon pedig a személyre szabottság biztosítja azt is, hogy csakis azokra a fedezetekre fizessünk, amire ténylegesen szükségünk van.

Olyan biztosítást szükséges tehát választani, ami nemcsak árban, hanem fedezetben is megfelel számunkra. Ehhez pedig előzetesen gondoljuk végig, hogy az utazás során milyen balszerencse érhet minket, majd ez alapján végezzük kalkulációt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük