2024. június 11., kedd

Rolleresek figyelem, jön a kötelező biztosítás!

A kötelező biztosítás mostmár nemcsak a gépjárművekre lesz kötelező: július közepétől a rolleresek is beállnak a sorba. Nem kell azonban megijedni, nem szükséges minden rollerre biztosítást kötni. Az új szabály azokra a nem emberi hajtású járművekre lesz érvényes, amelyek 25 km/h-nál gyorsabban tudnak menni. Az ajánlatok még készülőben vannak, így konkrét díjakat nem tudunk mondani. Ellenben összefoglaltuk az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

Jön a kötelező biztosítás a rollerekre is

Április 30-án jelentek meg a legújabb rendelkezések a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvénnyel kapcsolatban. Ezek alapján pedig kiderült, hogy bizonyos mikromobilitási eszközökre is kell majd kötni kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb). De melyik eszközök sorolhatóak ide? Ezt a gépjármű nettó tömege és a tervezési sebessége határozza meg.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) az alábbi ábrán keresztül nyújt segítséget a tulajdonosoknak, hogy érintettek-e az új szabályozásban vagy sem. Fontos tudni azt is, hogy ez csak tájékoztató jellegű, azaz nem helyettesíti, egészíti ki vagy írja felül a jogszabályokat. Ebből kifolyólag mi vagyunk azért a felelősek, hogy a gépjármű nettó tömege és tervezési sebessége alapján eldöntsük, vonatkozik-e ránk a kötelező biztosítás.

forrás: Mabisz

Mit tudunk biztosan?

Mivel még csak szórványosan jelentek meg információk az új kgfb szabályokkal kapcsolatban, így nem sok mindent tudunk biztosan. Az viszont egyértelmű, hogy a kizárólag emberi erővel hajtott járművekre továbbra sem kell kötelező biztosítás. Ide sorolható például a nem elektromos kerékpár, a roller és a gördeszka is. Ezen felül nem kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

  • az elektromos rásegítőjű kerékpárokra és 
  • a kizárólag mozgássérültek által használt járművekre.

Ha az elektromos hajtású jármű súlya nem éri el a 25 kilogrammot, viszont legalább 25 km/h a tervezési sebessége, akkor szükségünk lesz biztosításra. Amennyiben 25 kilogrammnál nehezebb, tervezési sebessége pedig legalább 14 km/h, akkor sem kerülhetjük ki a biztosítást.

Készülnek a jobbnál jobb ajánlatok

Figyelembe véve, hogy ehhez hasonló jogszabályi rendelkezés még nem volt, így a biztosítók még most dolgozzák ki kgfb ajánlataikat. Ezt legkésőbb június 8-ig meg kell tenniük, az érintett  mikromobilitási eszközöknek pedig július 16-tól rendelkezniük kell érvényes biztosítással. Most még csak megjósolni sem lehet, hogy ez milyen díjtarifákat jelent a tulajdonosoknak.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény alapján azoknál a gépjárműveknél, amelyeket még nem vettek hatósági nyilvántartásba (azaz nincs rendszámuk), a mindenkori használó is üzemben tartónak számít. Ebből kifolyólag célszerű lehet leellenőrizni, hogy az általunk használt járműre kell-e, illetve rendelkezik-e kötelező biztosítással.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük