2024. június 13., csütörtök

Diákmunka: ennyit kereshetsz vele idén nyáron

Ha diákmunkát vállalsz a nyáron, akkor nem feltétlenül kell a szórakozást is elengedni: az önszorgalomból megkeresett pénzből el tudsz menni utazni, bulizni, fesztiválozni is. Az idei legfrissebb ajánlatok szerint akár 200 ezer forint nagyságrendű összeget is kereshetsz diákmunkával havonta. Ez már jelentősebb összeg, így a megkeresett pénz elköltését is érdemes tudatosan megtervezni – hangsúlyozza a K&H. Ez nemcsak azt jelenti, hogy nem okos döntés két kézzel szórni a pénzt, hanem azt is, hogy külföldi nyaralás esetén érdemes utasbiztosítást kötni, a bankkártyát okosan használni a határon túli vásárlásokkor, illetve hasznos lehet alaposan átböngészni a szállás ajánlatokat.

A diákmunka órabére elérheti akár a 2500 forintot is

A Mind-Diák Szövetkezet kutatási eredményeiből jól látszik, hogy a diákmunka órabére is évről évre emelkedik: idén akár 1200-2500 forintos összeget is kereshetnek a szorgalmas diákok. Ez akár 200 ezer forint körüli havi keresetet is jelenthet. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy a diákmunka jellegét, a munkakört és a foglalkozás helyét tekintve lehetnek jelentősebb eltérések is.

Szintén kiemelten fontos, hogy a diákokkal is szerződést kell kötni, hogy munkájukat legálisan végezzék. Sokan éppen ezért közvetítő szövetkezetekhez fordulnak, ugyanis ezek tudatában vannak a foglalkoztatási szabályoknak, többek között a túlórára és éjszakai munkára vonatkozó előírásokat. Arra azonban a szülőknek is oda kell figyelni, hogy a diákmunka révén megkeresett összeget a fiatalok okosan, tudatosan használják fel.

Már fiatal korban érdemes elkezdeni a pénzügyi tervezést 

A K&H szerint alapvetően az a lényeges, hogy a diákok előrelátóak legyenek. Amennyiben külföldre utazol, akkor célszerű utasbiztosítást kötni, ugyanis bármilyen nem várt esemény bekövetkezhet, ami biztosítás nélkül egy vagyonba kerülhet. A költések esetén érdemes lehet bankkártyát használni, de azt is okosan. Erre például kiváló lehet a Revolut, hiszen a pénzváltás gyorsan, egyszerűen és minimális költség mellett történik.

Érdemes fokozott figyelmet fordítani a szállás kiválasztására is, függetlenül attól, hogy országon belül vagy külföldre szeretnénk utazni. A megfelelő szállás megtalálásához ma már ezer honlapot, szolgáltatót vagy utazási irodát kell felkeresnünk, viszont mindenképp megéri a befektetett időt és energiát, ugyanis jó pár ezer forintot is spórolhatunk. Sok helyen akár diákkedvezményekben is részesülhetnek a fiatal utazók.

diákmunka bérek

Az éttermezés-főzés arányait is érdemes előre megtervezni. Ha szeretsz kísérletezni, akkor nyáron megpróbálkozhatsz olyan ételekkel is, amelyre az iskolai forgatagban nem lenne időd. Ez nemcsak szórakozásként, kreatív hobbiként szolgálhat, hanem felelős pénzügyi döntésként is, hiszen főzni még mindig olcsóbb, mint étterembe járni vagy éppen ételt rendelni.

A nyár után is van élet

A diákmunka révén megkeresett összeget nem csupán a nyári időszakra érdemes takarékoskodni, hanem azután is. Ebben célszerű lehet a szülők segítségét kérni, hogy hogyan lehet a legjobban beosztani a megkeresett pénzt. Ez tehát azt jelenti, hogy érdemes egy fontossági sorrendet felállítani, hogy mire szeretnénk felhasználni a pénzt: utazásra, bulizásra, egy tartós fogyasztási cikk (pl. laptop, telefon) megvásárlására, megtakarításra vagy bármi másra. A szülők azt is jobban láthatják, hogy hosszú távon milyen fontosabb, nagyobb összegű kiadások merülhetnek fel.

A diákmunka esetén az a legfontosabb, hogy a fiatalok pénzügyileg tudatosan, alaposan átgondoltan intézzék pénzügyeiket. Minél hamarabb tanuljuk meg a pénzzel való felelős bánásmódot, annál okosabban fogjuk kezelni pénzünket felnőttként. Ehhez nagyban hozzájárul a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi játéksorozata, ami az idén is hatalmas sikert aratott a diákok körében. A versenyeken a fiatalok játékosan ismerhetik meg a tudatos pénzkezelést, illetve edukálódhatnak a pénzügyek alapjairól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük