2024. június 24., hétfő

Bankkártya használata külföldön, de csak okosan – így spórolhatsz

A bankkártya használat külföldön ugyanúgy történik, mint itthon: odaérintjük kártyánkat vagy telefonunkat a terminálhoz és már fizettünk is. Ugyanakkor a külföldi használat esetén a bankok devizaváltási díjat számíthatnak fel, ráadásul a pénzintézetek eltérő átváltási költségekkel dolgoznak. Attól függően, hogy melyik pénzintézetnél bankolunk, egy-egy utazás során akár 10 ezer forintot meghaladó eltérés is lehet a bankok által felszámított költségekben.

Bankkártya használat külföldön – ezek a lehetőségeink

Ha bankkártyával szeretnénk külföldön fizetni, akkor fontos tudni, hogy a bankok által alkalmazott árfolyamok eltérőek lehetnek. A tisztán látás végett érdemes lehet felhívni a számlavezető bankunkat, hogy az adott bankkártyához milyen árfolyamot társítanak.

Az árfolyamok tekintetében általánosságban három esetről beszélhetünk:

  1. Nem maga a pénzintézet váltja a pénzt, hanem valamelyik kártyatársaság (pl. Visa, Mastercard). Általában ezzel járunk a legjobban.
  2. Maga a pénzintézet váltja át a pénzt, amihez többnyire saját, rosszabb árfolyamokat használ.
  3. A kártyatársaság az adott összeget euróra vagy dollárra váltja, majd ezt a bank az adott pénznemre váltja át. A legtöbb bank ezt a verziót alkalmazza a gyakorlatban.

A bankkártya használat külföldön egyáltalán nem rizikós, ha tisztában vagyunk a bankunk által alkalmazott árfolyamokkal. Emellett azt is fontos tudni, hogy nem érdemes külföldön úgy fizetni, hogy az összeget forintban terheljék be, ugyanis ezzel nagyon rosszul járhatunk. Helyette mindig inkább a helyi valutában fizessünk.

Az OTP Bank egyedi ajánlata

A nyári szezonban az OTP Bank azzal igyekszik kedvezni ügyfeleinek, hogy külföldön középárfolyamon vásárolhatnak. Ez az Árfolyam+ kedvezményes számlacsomagelemmel lehetséges, amit számos OTP számlacsomag mellé igényelhetünk. A külföldi kártyahasználat esetében a kedvezményes árfolyam 600 ezer forintos határértékig lehetséges.

A bank azt is meghatározza, hogy melyik devizanemeknél van lehetőség középárfolyamos átváltásra: természetesen az olyan gyakran használt valuták, mint az euró, az amerikai dollár, angol font és svájci frank is szerepelnek a felsorolásban. Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy a középárfolyamon való átváltás nem foglalja magában az internetes vásárlásokat és a hitelkártyás tranzakciókat.

Spórolás nyaralás alatt

Ha azt gondolnánk, hogy egy vagyonba kerül ez a kiemelkedő lehetőség, akkor tévedünk: mindössze 124 forintot számít fel érte havonta a pénzintézet. Ha nem is rendszeresen, de alkalomadtán járunk külföldre, illetve nem szeretnénk mindig az úti célnak megfelelő devizát készpénzben váltani – ami az esetek többségében magasabb árfolyamon történik, mint a középárfolyam –, akkor kiváló megoldás lehet számodra az OTP ajánlata.

Mivel járunk a legjobban?

Amennyiben nem szeretnénk kihasználni az OTP Bank kedvező ajánlatát, esetleg nem ez a számlavezető bankunk, akkor érdemes lehet elgondolkodni a neobankok által kínált lehetőségeken. A Wise és a Revolut bankkártyáival ugyanis akkor is tudunk fizetni az adott külföldi devizában, ha nem rendelkezünk vele. Ha pedig az utazás előtt szeretnénk a helyi devizában pénzt váltani, akkor ezt alacsony költségek mellett tehetjük meg. A neobankokkal tehát mindenképpen jól járhatunk.

Ezt tudja a Wise

A Wise bankkártya használat külföldön ingyenes lehet, amennyiben rendelkezünk az adott pénznemmel a számlánkon.

Ha nem rendelkezünk vele, akkor pedig két forgatókönyv lehetséges:

  • a pénz arról a számlánkról vonódik le, amiről a devizaváltás a legolcsóbb,
  • azonos átváltási díjak esetén pedig a legkedvezőbb árfolyammal rendelkező pénznemben fizetünk.

Amennyiben az adott pénznem nem elérhető, akkor átváltási díjat is számít fel a cég. Ezek a díjak pénznemenként különböznek.

Amennyiben 100 ezer forintot váltanánk

  • euróra, akkor a Wise 0,77%-os, vagyis 765 forintos átváltási díjjal számol,
  • dollárra, akkor az átváltási díj 0,79%, azaz 785 forint,
  • angol fontra, akkor a neobank 0,81%-os, 804 forintos költséggel kalkulál,
  • svájci frankra, akkor a Wise 0,76%-os, 755 forintos díjat számít fel.

Ez a Revolut ajánlata

A bankkártya használat külföldön a Revolut segítségével szintén ingyenes lehet, ha rendelkezel az adott devizával és fizetendő összeggel a számlán. Amennyiben nincs olyan pénznemünk, amiben fizetnénk, akkor az összeg az alap valutából kerül levonásra. Ez magyarországi regisztrációnál értelemszerűen a forint. Amennyiben az alapértelmezett valutában nincs fedezet a költésre, viszont másik devizában igen, akkor a rendszer ezt a pénznemet fogja felhasználni. Azt is fontos tudni, hogy a fizetés nem történhet egyszerre több számla egyenlegéből.

A Revolut csomagjai eltérő mértékben tesznek lehetővé devizaváltást ingyenesen. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ingyenesség csakis a hétköznapi konverziókra vonatkozik. A limit feletti váltásokra a Standard csomagnál 1%-ot, míg Plus számlánál 0,5%-os díjat számít fel a Revolut. A Premium, a Metal és az Ultra csomagnál nincs váltási korlát meghatározva, így plusz díjjal sem kell számolni.

A hétvégi pénzváltásnál viszont – limittől függetlenül – 1%-os váltási díjjal kalkulál a Revolut. A Standard és a Plus csomagoknál pedig a limit feletti részre ugyanúgy felszámításra kerül az 1 és a 0,5%-os díj.

Bankkártya használat külföldön útmutató

Értelemszerűen bankkártyát nemcsak az alapján választunk, hogy a devizaváltás során mekkora marzsot alkalmaz a bank. Olyan szempontokat is érdemes figyelembe venni, hogy milyen egyéb szolgáltatások kapcsolódnak a csomaghoz, például utazás esetén kapcsolódik-e utasbiztosítás a kártyához. Az sem mindegy, hogy milyen esetekben és mennyit térít ez a biztosítás.

Ugyanakkor sokat spórolhatunk azzal, ha előzetesen tájékozódunk a számlavezető bankunk által alkalmazott díjakról. Elképzelhető, hogy jobban megéri előre pénzt váltani, de az is lehetséges, hogy középárfolyamon fizethetünk devizában külföldön. Megéri ez az egyszerű számítás, hiszen több ezer, vagy akár tízezer forintot is spórolhatunk a kedvezőbb fizetési móddal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük