2024. április 7., vasárnap

Bankkártya használata külföldön, de csak okosan – így spórolhatsz

Ha külföldön szeretnénk bankkártyánkkal fizetni, akkor az sem mindegy, hogy melyik banknál rendelkezünk kártyával. Egy-egy utazás során akár 10 ezer forintot meghaladó eltérés is lehet a bankok által felszámított költségekben.

Bankkártya használat külföldön – az OTP ajánlata

Az OTP Bank azzal az ajánlattal próbál kedvezni ügyfeleinek, hogy külföldön középárfolyamon vásárolhatnak. A konstrukció március utolsó napjáig volt ingyenesen elérhető az ügyfeleknek, azonban április 1-től mindössze 99 forintos havidíj mellett biztosítja a szolgáltatást a lakossági bankszámlacsomagok mellé. A szolgáltatás igénybevételével 300 ezer forintos határértékig a költések középárfolyamon váltódnak át külföldi betéti kártyás vásárlások esetén. Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy a középárfolyamon való átváltás nem foglalja magába az internetes vásárlásokat és a hitelkártyás tranzakciókat.

Ha nem is rendszeresen, de alkalomadtán jársz külföldre, illetve nem szeretnél mindig úticélnak megfelelő devizát készpénzben váltani – ami az esetek többségében magasabb árfolyamon történik, mint a középárfolyam -, akkor kiváló megoldás lehet számodra az OTP ajánlata. A 99 forintos havidíj is igencsak kedvezményes: az euróövezetben már 12,4 ezer forintnak megfelelő külföldi vásárlás esetén megtérül.

Az OTP Bank weboldala szerint az Európai Központi Bank árfolyamára általában 0,8 százalékos marzsot raknak, azaz ezzel az értékkel kell többet fizetni a határon túli kártyás vásárlások esetében, ha az ügyfél nem veszi igénybe ezt a szolgáltatást. Amennyiben viszont az ügyfél teljesen kihasználja a 300 ezer forintos határértéket, akkor a szolgáltatás igénybevételével 2300 forintot nyer a középárfolyam miatt.

Jelentősek az átváltási különbségek

Ezzel az ajánlattal az OTP Bank olyan neobankokkal tud versenybe szállni, mint a Wise vagy a Revolut, amelyek a hazai bankokhoz viszonyítva számottevően kedvezőbb átváltási árfolyamot biztosítanak a devizatranzakciók esetén. Amennyiben nem számolunk ezzel a szolgáltatással, az OTP Bank akkor is jó választás lehet, hiszen nem számít fel olyan jelentős marzsot, mint néhány másik pénzintézet.

Erről viszont könnyedén tájékozódhatunk, hiszen közel három éve kötelező a hitelintézeteknek publikálni, hogy mekkora marzsot tesznek rá az Európai Központi Bank devizaárfolyára. Természetesen ennek a mértéke napi szinten változhat, árfolyamtól függően. A bankok által alkalmazott rés pedig igencsak jelentős lehet. Az is elképzelhető, hogy valutapáronként is lényegi eltérés áll fenn: míg az egyik irányba alacsonyabb, addig a másik irányba magasabb az árrés.

Mennyi az annyi?

A téli időszakban sokan előszeretettel látogatják meg a környező országok síparadicsomait, így a legtöbbeket jelenleg valószínűleg a forint-euró árfolyama érint. Az árrés tekintetében a legkedvezőbbnek az OTP Bank bizonyul, ezt követi a Magyar Bankholding, ami a külkereskedelmi devizaárfolyamához viszonyítva határozza meg a marzsait, viszont az EKB-s referenciarátán felül így is csupán 0,9 százalékot számít fel.

A két bankot leszámítva a többi szereplő árrése jóval magasabb, általában 1,6 és 5 százalék közötti. Ez 1000 eurónyi költekezés esetében 16-50 euró plusz költséget jelenthet, ami 400 forintos forint-euró árfolyammal számolva 6400 és 20000 forint közötti többletet jelenthet. Amennyiben ennél is többet költünk az utazás során, akkor a pluszköltség még ennél is magasabb lehet.

Értelemszerűen bankkártyát nemcsak az alapján választunk, hogy a devizaváltás során mekkora marzsot alkalmaz a bank. Olyan szempontokat is érdemes figyelembe venni, hogy milyen egyéb szolgáltatások kapcsolódnak a csomaghoz, például az utazások példájával élve kapcsolódik-e utasbiztosítás a kártyához. Az sem mindegy, hogy milyen esetekben és menyit térít ez a biztosítás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük