2024. április 23., kedd

Kártya vagy készpénz? Hogyan fizess külföldön?

Kártya vagy készpénz? Külföldi utazás előtt gyakran felmerül a kérdés, hogy pénzt váltsunk-e vagy kártyával fizessünk. Az alábbiakban a leggyakrabban feltett kérdések közül néhányra választ találsz.

Készpénzzel vagy bankkártyával?

Ha Európában utazol, szinte biztosan használhatsz bankkártyát, mivel más országokban is rengeteg ATM van. Nyugat- és Észak-Európában készpénz nélkül is boldogulhatsz. De délen, például Albániában és Bulgáriában, amelyek egyre népszerűbb klasszikus úti célok, sok helyen készpénzre lesz szükséged. Egyes országokban (különösen a Közel-Keleten) ugyanis előfordulhat, hogy a borravalókra kis címletű készpénzre lesz szükséged.

Forrás: Pixabay

A kártyás vásárlás külföldön is díjmentes

A kártya külföldi használata szintén díjmentes, de ez nem jelenti azt, hogy a forint számláról más pénznemben történő fizetés esetén ne keletkeznének további költségek. Viszonylag egyértelmű a helyzet, ha dollárban vagy euróban fizetünk. A bank általában a deviza eladási árfolyamon váltja át a pénzt. Az aktuális árfolyam a pénzintézet honlapján is megtalálható, bár nem olyan egyszerűen. Bonyolítja azonban a helyzetet, hogy a bankoknak időre van szükségük a tranzakció regisztrálásához, így a tényleges vásárlástól az átváltásig eltarthat egy kis idő. Ráadásul az átváltási árfolyamot a könyvelés napján alkalmazzák, így nem egyértelmű, hogy végül ugyanazt az összeget fizeted-e ki forintban, mint amiről esetleg a mobiltelefonodon tájékoztattak.

Magától értetődik, hogy ha nem dollárban vagy euróban költesz, akkor valószínűleg duplán kell számolnod a váltással, ami természetesen további költségekkel jár. Erre azért van szükség, mert a Mastercard és a Visa minden tranzakciót euróban vagy dollárban számol fel. Ha például a horvát tengerparton forintos számlánkról euróban fizetünk, akkor csak egyszer kell átváltani a pénzt. De ha Londonban teázol, és fontban fizeted ki a számlát, akkor a kártyatársaság először dollárra vagy euróra váltja át, amit aztán a bank forintra vált át.

Ha van devizaszámlánk, és abban a pénznemben fizetünk, akkor természetesen nem kell valutát váltani. Ha például Wise vagy Revolut számlánk van abban a devizában, ami egyre népszerűbb nálunk, akkor nem kell váltanunk, ahogyan a kártyával történő vásárlásoknál sem, hiszen automatikusan abban a devizában fizetünk.

Forrás: Pixabay

Ha van Visa vagy Mastercard kártyád, akkor nyert ügyed van

Nem számít, hogy melyiket választod, hiszen ahol van bankautomata, ott bármelyikkel fizethetsz. Felmerülhet a kérdés, hogy szükséges-e a dombornyomott, vagy elég egy olcsóbb elektronikus kártya. A tapasztalat azt mutatja, hogy dombornyomásra ritkán van szükség, így az elektronikus kártyák elegendők.

Kártya helyett készpénzfelvétel

Egy másik lehetőség, hogy hitelkártyát viszel magaddal, és a célországban lévő ATM-ekből felveszed a helyi valutát. Ebben az esetben a legjobb, ha banki ATM-et használsz, mivel a pénzintézetek által üzemeltetett ATM-ek általában drágábbak, de ez országtól függ. Amikor forintos számládról veszel fel külföldi valutát, előfordulhat, hogy megkérdezik tőled, hogy akarsz-e pénzt váltani az automatánál. Ha úgy döntünk, hogy ezt megtesszük, akkor a bankunk vagy a szolgáltatónk végzi el a váltást, ha nem, akkor a bankunk, általában az aktuális eladási árfolyamon. Ez utóbbi lehetőség szinte biztosan olcsóbb, ezt ajánljuk. A Revolut számla azonban ebben az esetben is a legjobb megoldás, hiszen itt 30 naponta 75.000-300.000 forintot vehetünk fel ingyenesen devizában ATM-ből és külföldön, számlatípustól függően. Meg kell azonban jegyezni, hogy egyes ATM-ek használatáért az üzemeltetők díjat számíthatnak fel, amely a tranzakció végrehajtása előtt a gép képernyőjén megjelenik. Általánosságban véve még mindig ajánlatos a banki ATM-eket használni, mivel azok nagyobb valószínűséggel ingyenesek, mint a független üzemeltetők által üzemeltetett ATM-ek.

Forrás: Pixabay

Nem kell a kártya… hol válthatunk valutát?

Bizonyos esetekben a helyi valutát az országunkban működő bankoknál vagy a hazánkban működő bankok által működtetett, engedélyezett pénzváltóhelyeken vásárolhatjuk meg. Ezek általában kedvezőbb árfolyamokat kínálnak. Fontos azonban az is, hogy előzetesen tájékozódjunk a célország sajátosságairól. Egyiptom például 2017-ig nem fogadta el az amerikai dollárt. Ha a valuta helyben nem használható, például egyiptomi fontot csak Egyiptomban lehet vásárolni, és nem lehet kivinni az országból, akkor célszerű eurót vagy amerikai dollárt vásárolni, amelyeket a legtöbb helyen át lehet váltani. Az egyik vagy a másik választása a régiótól vagy az országtól is függ. Ázsiában és Amerikában például a dollár biztosan előnyösebb. Egyiptomban például az eurót és az amerikai dollárt sok helyen egy pénznemként váltják, ezért jobb, ha dollárt veszünk, mert itt olcsóbb. Forinttal azonban soha ne utazz, még a szomszédos országokba sem, mert az árfolyam egyértelműen nem lesz kedvező. Más szóval, drágán fogod megvenni a helyi pénzt. A turisták által látogatott országok szinte mindegyikében lehet euróval vagy amerikai dollárral fizetni a boltokban, de nem biztos, hogy megéri. Ennek oka, hogy szinte biztosan jóval többet fogsz fizetni, mintha helyi valutában fizetnél.

Forrás: Pixabay

Néhány tipp a bankkártyákhoz:

  • egy másik kártyát is használj, ha az egyiket elveszíted vagy ellopják,
  • előzetesen ellenőrizd a kártya érvényességi idejét, a limitbeállításokat és a számla elérhetőségét,
  • regisztrálj a telefonodom az Apple Pay vagy a Google Pay szolgáltatásra, hogy a pénztárgépeknél és az online boltokban kártya nélkül is fizetni tudj – ez akkor is jól jöhet, ha ellopják a telefonunkat, hiszen ujjlenyomat-, Face ID- vagy PIN-felismerés nélkül nem fognak tudni fizetni,
  • mielőtt elindulsz, érdemes kideríteni, hogy melyik számot hívhatod fel, hogy azonnal letiltsd a kártyád.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük