2024. július 19., péntek

Kártya vagy készpénz? Hogyan fizess külföldön?

Utazásaink során az élményszerzés és a pihenés mellett sem feledkezhetünk meg a pénzügyeinkről. A leggyakrabban olyan pénzügyi kérdések merülnek fel egy-egy nyaralás kapcsán, hogy hogyan történik a fizetés külföldön? Bankkártyával vagy készpénzzel éri meg inkább fizetni? Az egyértelmű, hogy mindkét fizetési módnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A válasz pedig attól is függhet, hogy mi az úti célunk. Cikkünkben alaposan körbejárjuk ezt a témát.

Fizetés külföldön: készpénzzel vagy bankkártyával?

A készpénz abból a szempontból előnyös, hogy bárhol elfogadják: a nagyobb üzletektől kezdve, a bazárokon át mindenhol fizethetünk vele. Másrészt nem terhel semmilyen tranzakciós díj a fizetések során. Ugyanakkor a pénzváltás esetén találkozhatunk plusz költséggel, ráadásul nagyobb összegű készpénzt nem is érdemes magunknál tartani.

Ellenben a bankkártyát nem biztos, hogy mindenhol elfogadják fizetésre, ráadásul tranzakciós díjakat is számíthatnak fel használatáért a bankok. Az is elképzelhető, hogy a bank blokkolja a kártyahasználatot, hiszen a külföldi tranzakciót biztonsági kockázatként azonosíthatja. Ami viszont mindenképp előnyös, hogy nem kell a pénzváltással és a készpénzfelvétellel bajlódnunk, ráadásul készpénzt sem kell magunknál tartani. Emellett pedig a bankkártya mellé gyakran társulhat utasbiztosítás, így azt külön nem szükséges kötnünk. A fizetés külföldön úti célonként változhat, így ennek függvényében érdemes a készpénz és bankkártya közüli döntést meghozni.

Így változik úti célonként a fizetés külföldön

A fizetés külföldön eltérhet, attól függően, hogy merre vesszük az irányt. Ha Európába utazunk, akkor szinte biztosan használhatunk bankkártyát és készpénzt is egyaránt. Az európai fizetési infrastruktúra kimondottan fejlett, így számtalan helyen rendelkeznek bankkártya-elfogadó terminálokkal és ATM-ekkel. Ráadásul az uniós és az EGT tagállamok közös szabályokat és rendszereket alkalmaznak a pénzügyi szolgáltatások területén. Nyugat- és Észak-Európában például annyira fejlett a rendszer, hogy valószínűleg készpénz nélkül is könnyedén boldogulhatunk.

Az olyan déli feltörekvő úti célok esetében, mint például Bulgária vagy Albánia, érdemes készülni némi készpénzzel is. Bár ezekben az országokban is egyre több helyen biztosítják a kártyás fizetést, még mindig korlátozottak ezek a lehetőségek.

Sőt, az is elképzelhető, hogy egyes országokban (különösen a Közel-Keleten) a borravalókra kis címletű készpénzre lesz szükségünk. A fizetés külföldön láthatóan nem egységes, így a fizetési mód elsősorban attól függ, hogy hova tervezünk utazni.

Eurós és dolláros fizetés bankkártyával

A kártya külföldi használata szintén díjmentes, de ez nem jelenti azt, hogy a forint számláról más pénznemben történő fizetés esetén ne keletkeznének további költségek. Viszonylag egyértelmű a helyzet, ha dollárban vagy euróban fizetünk. A bank általában a deviza eladási árfolyamon váltja át a pénzt. Az aktuális árfolyam a pénzintézetek honlapján is megtalálható.

Bonyolítja azonban a helyzetet, hogy a bankoknak időre van szükségük a tranzakció regisztrálásához, így az átváltás eltarthat egy ideig. Ráadásul az átváltási árfolyamot a könyvelés napján alkalmazzák, így nem egyértelmű, hogy végül ugyanazt az összeget fizetjük-e ki forintban, mint amiről esetleg a mobiltelefonodon tájékoztattak.

Nem eurós és dolláros fizetés bankkártyával

Magától értetődik, hogy ha nem dollárban vagy euróban költünk, akkor valószínűleg duplán kell számolnunk a devizaváltással, ami természetesen további költségekkel jár. Erre azért van szükség, mert a Mastercard és a Visa minden tranzakciót euróban vagy dollárban számol fel. Ha például a horvát tengerparton forintos számlánkról euróban fizetünk, akkor csak egyszer kell átváltani a pénzt. De ha Londonban teázunk, és fontban fizetjük ki a számlát, akkor ezt az összeget a kártyatársaság először dollárra vagy euróra váltja át, amit aztán a bank pedig forintra vált át.

Ha van devizaszámlánk, és ugyanabban a pénznemben fizetünk, akkor természetesen nem kell valutát váltani. Ha például Wise vagy Revolut számlánk van, akkor nem kell váltanunk, ahogyan a kártyával történő vásárlásoknál sem, hiszen automatikusan a megadott a devizában fizetünk. A bankkártyás fizetés külföldön és annak átszámolgatása bonyolult lehet, azonban a Revolut és a Wise ezeket nagyban leegyszerűsíti.

Pénzfelvétel bankkártyával külföldön

Ha nem tudjuk eldönteni, hogy készpénzzel vagy bankkártyával történjen a fizetés külföldön, akkor arra is van lehetőségünk, hogy a bankkártyánkkal a célországban vegyünk fel készpénzt. Ebben az esetben a legjobb, ha banki ATM-et használunk, mivel a nem pénzintézetek által üzemeltetett ATM-ek általában drágábbak.

  • PIN-felismerés nélkül nem fognak tudni fizetni!
  • Mielőtt elindulunk, érdemes kideríteni, hogy melyik számot hívhatjuk fel, hogy azonnal tiltani tudjuk a kártyát.

Amikor forintszámláról veszünk fel a helyi valutában pénzt, előfordulhat, hogy megkérdezik tőlünk, hogy akarunk-e pénzt váltani az automatánál. Ha úgy döntünk, hogy ezt megtesszük, akkor a bankunk vagy a szolgáltatónk végzi el a váltást. Ha nem, akkor pedig a bankunk teszi ezt meg, ami általában az aktuális eladási árfolyamon történik. Ez utóbbi lehetőség szinte biztosan olcsóbb, így ajánlott inkább ezt választani.

A Revolut számla azonban ebben az esetben is a legjobb megoldás, hiszen itt 30 naponta a választott csomagunktól függően 75.000-750.000 forintot vehetünk fel ingyenesen devizában ATM-ből. Ugyanakkor érdemes azzal is tisztában lenni, hogy egyes ATM-ek használatáért az üzemeltetők díjat számíthatnak fel, amelyről a tranzakció végrehajtása előtt az automata tájékoztat minket. Általánosságban véve még mindig ajánlatos a banki ATM-eket használni, mivel azok nagyobb valószínűséggel ingyenesek, mint a független szereplők által üzemeltetett ATM-ek.

Ha még itthon váltanánk valutát

Bizonyos esetekben a helyi valutát az országunkban működő bankoknál vagy a bankok által működtetett, engedélyezett pénzváltóhelyeken megvásárolhatjuk. Ezek általában kedvezőbb árfolyamokat kínálnak.

Fontos azonban az is, hogy előzetesen tájékozódjunk a célország sajátosságairól. Egyiptom például 2017-ig nem fogadta el az amerikai dollárt. Ha a valuta helyben nem használható, például egyiptomi fontot csak Egyiptomban lehet vásárolni, és nem is lehet kivinni az országból, akkor célszerű előzetesen eurót vagy amerikai dollárt vásárolni, amelyeket a cél országban a legtöbb helyen át tudunk váltani.

A választás az adott régiótól is függ. Ázsiában és Amerikában például a dollár biztosan előnyösebb. Egyiptomban például az eurót és az amerikai dollárt sok helyen azonos pénznemként váltják, így az árfolyamkülönbség miatt jobban járhatunk, ha dollárt veszünk.

Forinttal azonban nem igazán érdemes utazni, még a szomszédos országokba sem, mert az árfolyam egyértelműen nem lesz kedvező. Ez azt jelenti, hogy drágábban fogjuk tudni csak megvenni a helyi pénzt. A turisták által látogatott országok szinte mindegyikében lehet euróval vagy amerikai dollárral fizetni a boltokban, de nem biztos, hogy megéri. Ez abból adódik, hogy nagy valószínűséggel többet fogunk így fizetni, mintha helyi valutában fizetnénk.

3 + 1 tipp a bankkártyás fizetéshez

  • Érdemes két kártyával útnak indulni, ha az egyiket elveszítenénk vagy ellopnák, akkor legyen más lehetőségünk is.
  • Előzetesen ellenőrizzük a kártya érvényességi idejét, a limitbeállításokat és a számla elérhetőségét.
  • Regisztráljuk a telefonon az Apple Pay vagy a Google Pay szolgáltatást, hogy a pénztárgépeknél és az online boltokban kártya nélkül is tudjunk fizetni! Ez akkor is jól jöhet, ha ellopják a telefonunkat, hiszen ujjlenyomat-, Face ID- vagy 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük