2024. április 23., kedd

Deviza, Revolut és Wise – erre érdemes figyelni

A Revolut és a Wise egyik kiemelkedő előnye, hogy platformjaikon keresztül gyorsan és egyszerűen vehetünk többféle devizát, majd pedig akár több devizanemet is tarthatunk egyszerre. Ehhez nem szükséges külön devizaszámlát nyitni, mint a hagyományos bankoknál. Ez kimondottan előnyös, ha gyakran utazunk külföldre, devizában kapjuk a fizetésünket, esetleg gyakran vásárolunk online, hiszen így nem kell pénzünket átváltani. Van viszont néhány dolog, amikre érdemes figyelni, ha Revolut és Wise számládon devizát tartasz.

Revolut vs Wise – Hogyan válthatunk devizát?

A két szolgáltatónál számos devizanemből válogathatunk, ami már alapból hatalmas előnyt jelent. Ugyanakkor kimondottan fontos az is, hogy a konverzió lényegében azonnal megtörténik. Ez tehát azt jelenti, hogyha gyorsan egy adott devizanemben szeretnénk fizetni, akkor az pár másodperc alatt megoldható. Amennyiben pedig már előzetesen rendelkeztünk azzal a devizával, akkor a fizetés automatikusan abban a devizanemben történik. Tehát ha egy máltai nyaraláson a Revolut bankkártyánkkal fizetünk az étteremben, akkor automatikusan euróban vonják le az összeget. Értelemszerűen ilyen szituációkban nem szükséges a pénzváltás. Ugyanígy történik akkor is, ha egy külföldi cég online platformjáról vásárolunk.

Sokan gondolkoznak úgy, hogy csak akkor váltanak devizát Revolut vagy Wise profiljukon keresztül, mielőtt külföldre utaznának, majd ha hazaérkeztek, akkor a megmaradt összeget forintra váltják. Fontos tudni, hogy a Wise mindig számít fel valamikorra díjat az átváltásokkor. Kalkulátoruk szerint, ha 1 millió forintot szeretnénk euróra váltani, akkor ennek a díja az összeg 0,54 százaléka, vagyis 5731 forint. Ugyanezen összeg díja albán lekre történő átváltásakor 0,99 százalék, vagyis 9803 forint lenne.

deviza váltás

A Revolut gyakorlata viszont ettől eltérő. Ez esetben hónapfordulóként (ez naptári hónapokat jelent)  minden hétköznap 1000 euróig ingyenesen válthatunk pénzt. Az összeghatár felett ennek díja 0,5 százalék a Standard és a Plus csomagoknál. Ha hétvégén lenne szükségünk a pénzre, akkor az átváltás díja minden esetben 1 százalék, függetlenül attól, hogy milyen előfizetéssel rendelkezünk.

Az átváltási díjak mellett természetesen figyelembe kell venni az eladási és a vételi árfolyam közötti különbséget is, ahogyan a hagyományos bankok és pénzváltók esetében is.

Mire érdemes még odafigyelni?

A forint árfolyama jelenleg igencsak változó: egyik nap erősödik, a másik nap már gyengül. Emiatt érdemes lehet figyelni az aktuális árfolyamokat már jóval az utazás előtt, majd akkor váltani, ha a forint éppen erősödik. Az elmúlt egy év tekintetében vásárolhattunk már eurót 368 és 430 forintért is, így egy megfelelő időpontban történő vásárlással igencsak jól járhatunk.

Azt viszont szintén fontos tudni, hogyha egy állandó átutalási megbízáshoz nincs elegendő forint fedezet a Revolut vagy Wise számlán, akkor pedig devizából vonják le a hiányzó összeget, ami az aktuális árfolyamon megy végbe. Ha a forint éppen akkor zuhan be, akkor rosszabb árfolyamon váltják át pénzünket, így akár többet is fizethetünk, mint amennyit forintban kellett volna. Sőt, a pénz átváltásáért is díjat számíthatnak fel.

Ugyanez történik akkor is, ha a számlavezetési díj teljesítésére nincs elegendő forint fedezet a számlánkon, esetleg készpénzt veszünk fel. Ebben az esetben a készpénzfelvétel eseti díja mellett az átváltásért is számíthatnak fel költséget. Amennyiben hasonló dolgokban gondolkodunk, fontos tudni, hogy a Revolutos ügyfelek előfizetéstől függően 200-800 euróig vehetnek fel készpénzt ATM-ből 0 forintos kezelési költség mellett, azaz ingyenesen. Természetesen ez fordítva is érvényes: abban az esetben, ha egy összeget devizában fizetünk, viszont nincs ilyen devizánk, akkor azt forintból vonják le az aktuális árfolyam mellett.

Ebből kifolyólag minden Revolut és Wise ügyfélnek ajánlott olyan devizában megfelelő összegű pénzt tartani számláján, amelyből a rendszeres kiadásokat tudja teljesíteni. Ezzel bebiztosíthatják magukat, hogy csak akkor váltsanak át a pénzt, amikor ténylegesen szeretnének, ezzel elkerülve a rossz árfolyamon történő konverzióból adódó pénzügyi hátrányt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük