2024. május 31., péntek

Pénzügyileg tudatos nyaralás: ezekre figyeljünk

A nyár közeledtével biztosan sokan várják már a jól megérdemelt pihenést, legyen az egy tengerparti üdülés, egy városnéző kirándulás vagy egy nagy túra a hegyekben. A nyaralás megtervezése egy izgalmas feladat, azonban nem csak arról szól, hogy mindent megengedünk magunknak, hanem fontos szereppel bír a pénzügyi tudatosság és megfontoltság is.

A Magyar Nemzeti Bank ,,Gondos tervezés, gondtalan nyaralás” elnevezéssel indítja el kommunikációs kampányát. Ennek keretében mostmár pénzügyi kvízjátékokkal is tesztelhetjük magukat, hogy milyen a szünidővel kapcsolatos pénzügyi tudatosságunk. A kampányban rengeteg hasznos cikket, kvízjátékot, tanácsadást és médiainterjút találhatunk, ami mind segítségünkre lehet a nyaralás megtervezésében. De mire érdemes figyelni az üdülés alatt?

Készpénz vagy bankkártya?

Manapság sokan vannak már úgy, hogy külföldi utazáshoz nem váltanak készpénzben devizát, hiszen kényelmesen használhatják bankkártyájukat a célországban is. Ezzel kapcsolatban van pár olyan óvintézkedés, amiket már a nyaralást megelőzően érdemes megtenni. Sajnos a baj bármikor bekövetkezhet, így célszerű felírni magunknak azt a telefonszámot vagy elérhetőséget, amivel a bankkártyánkat akár külföldről is le tudjuk tiltani. Erre az esetre pedig nem baj, ha van nálunk némi készpénz is. Sőt, mindig érdemes egy kis pluszt tartani magunknál, hogy a váratlan kiadások miatt ne érjenek meglepetések a pénzügyek terén.

Ha a nyaralás során szeretnénk készpénzt felvenni, akkor mindenképp érdemes előzetesen tájékozódni, hogy ennek milyen költségei lehetnek. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy jóval magasabb a díja, mint amire számítanánk. Az is lehetséges, hogy bizonyos költségeket csakis készpénzben tudunk rendezni, így annak is érdemes utánajárni, hogy a külföldi ATM-ekből hogyan tudunk pénzt felvenni. A pénzügyi tudatosság jegyében tehát érdemes minden fontos információról már a nyaralás előtt tájékozódni.

Pénzügyi tudatosság a kártyahasználatban

Bár a nyaralás alatt jobban elengedjük magunkat, de ne hagyjuk figyelmen kívül a kiberbűnözés lehetőségét sem. Nemcsak külföldön, de hazai terepen is érvényes, hogy csakis olyan kereskedelmi szolgáltató oldalán fizessünk bankkártyával, ami ismert, megbízható. Ha külföldön szeretnénk autót bérelni vagy bármilyen szolgáltatást online megrendelni, mindenképpen nézzünk utána az oldal megbízhatóságának.

A pénzügyi tudatosság ez esetben azt is jelenti, hogy még az utazás előtt korlátozzuk a bankkártyánk vásárlási- és készpénzfelvételi limitjeit. Sőt, ha unión kívüli országba utazunk, akkor jelentsük be bankunknál a külföldi tartózkodás idejét is. Ha pedig biztosra akarunk menni, akkor elkerüljük a nyilvános WiFi-hálózatok használatát is, kimondottan ha netbanki vagy mobilbanki felületeket tervezünk látogatni.

Legyen egy költségvetési tervünk

A pénzügyi tudatosság alapja a pénzügyi tervezés. Mint minden nagyobb esemény, vásárlás vagy terv megvalósításához, úgy a nyaraláshoz is érdemes egy költségvetési tervet készíteni. Ehhez először azt kell meghatározni, hogy mi az a keretösszeg, amiből az üdülés során gazdálkodhatsz. Ezt az összeget pedig érdemes lehet felosztani különféle kategóriákra, mint a repülőjegy, szállás, étkezés, szuvenír, szórakozás, programok stb.

Könnyebb dolgunk van, ha az étkezéseket is a szálloda biztosítja számunkra, hiszen akkor csak a programokra, a látványosságok belépőire és a szuvenírekre kell egy keretösszeget meghatározni. 

Amennyiben csupán a szállásra fizettünk elő, az érkezésre nem, akkor érdemes lehet már az utazás előtt megérdeklődni, hogy körülbelül milyen árakkal kell számolni. Ugyanez igaz a programok és belépők esetében is. Ez a pénzváltáshoz is hasznos infó lehet, hiszen elképzelhető, hogy néhol csakis készpénzes fizetés lehetséges. Bár a jól megérdemelt nyaralás alatt lazábban kezeljük pénzügyeinket, több mindent megengedünk magunknak, ne feledjük, hogy sosem célravezető túlköltekezni.

Biztosítás, avagy a pénzügyi tudatosság alapköve

Ahhoz, hogy a nyaralás alatt is megvalósuljon a pénzügyi tudatosság, mindenképpen érdemes biztosítást is kötni. Az utasbiztosítás segíthet a váratlan költségek fedezésében, például betegség vagy baleset esetén kifizeti az egészségügyi ellátás költségeit. Szintén hasznos lehet, ha elveszítjük poggyászunkat vagy az valahogyan károsodik, ugyanis az ezzel kapcsolatos költségeket is fedezi a biztosító.

Ráadásul ha késik a repülő vagy más közlekedési eszközünk, az emiatt felmerülő költségekbe is beszáll a biztosító, de valamilyen kompenzáció is elképzelhető. Az utasbiztosítás tehát segítségünkre lehet a váratlan helyzetek finanszírozásában.

Mielőtt megkötnénk a biztosítást, érdemes összehasonlítani az ajánlatokat a pénzügyi tudatosság szem előtt tartásával, hiszen több ezer forintos elétérés is előfordulhat díjaikban. Azt is célszerű megnézni, hogy az egyes biztosítások milyen eseményekre vonatkoznak, vagyis mikor fizetnek, és mikor nem.

Teszteld a tudásod!

A Pénzügyi Navigátor oldalán idén már kvízek is megtalálhatóak, amivel pénzügyi ismereteinket bővíthetjük, vagy akár tudásunkat tesztelhetjük. Az MNB kiemelt figyelmet fordít a pénzügyi tudatosság erősítésére – nem csak a nyaralás alatt. Ennek részeként szórakoztató tanulási lehetőséget biztosít a kicsik és a nagyok számára is.

Az üdülési időszak közeledtével viszont a ,,Gondos tervezés, gondtalan nyaralás” kampány keretében vehetünk részt kvízeken, ahol a pénzváltás, az utasbiztosítás, a külföldi bankkártya-használat és az internetes csalások területén is tesztelhetjük tudásunkat. Ha valamilyen egyéb kérdésünk van, akkor az MNB Ügyfélszolgálata tud nekünk segíteni, de a vármegyeszékhelyeken fordulhatunk a Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodák munkatársaihoz is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük