2024. május 17., péntek

Kriptovaluta és kriptoeszköz – ezek a kockázatok

A kriptopiac jelenleg még mindenféle szabályozástól mentesen működik hazánkban. Ez azt jelenti, hogy felügyeleti, garanciális és kárviselési előírások sem védik a fogyasztókat. Ennek ellenére a kriptovaluták és egyéb kriptoeszközök iránt hatalmas az érdeklődés, ma már sokan rendelkezünk valamilyen kripto-befektetéssel. Ugyanakkor kimondottan fontos, hogy megismerjük ezeknek az eszközöknek a kockázatait és ne csak azért fektessük be pénzünket, mert mások milyen jól jártak vele. A kriptovaluta a kockázatos befektetések körébe tartozik, így a Magyar Nemzeti Bank is elkezdte kidolgozni felügyeletét a piacon.

Magyarországon is hódít a kriptovaluta

A becslések szerint hazánkban körülbelül 200 ezer ügyfél birtokol valamilyen kriptoeszközt és bonyolít le adás-vételi ügyleteket. A kriptovaluta népszerűségét bizonyítja az is, hogy egyre több kriptovaluta és kereskedési felület jön létre, de a befektetők köre is folyamatosan bővül.

Ugyanakkor fontos azzal is tisztában lenni, hogy a kriptoeszközök kifejezetten kockázatosak. Tehát nemcsak a kriptovalutákkal, hanem a fiat valutákkal is érdemes vigyáznunk, ami bár első látásra stabilabbnak tűnhet a hivatalos fizetőeszköz árfolyamához való kapcsolása által, de szintén rejt magában kockázatot.

Azt is fontos tudni, hogy ezek az eszközök még nincsenek szabályozva. Ha valamilyen fizetési probléma, visszaélés vagy lopás történik, akkor nem számíthatunk a betét- vagy befektetővédelmi garanciák védelmére.

Ezekkel a kockázatokkal kell számolni

Az már önmagában elég nagy kockázat, hogy a befektetőket nem védi semmilyen szabályozás. Ez viszont még nem minden! Ha érdeklődsz a kriptovaluta befektetések iránt, akkor mindenképpen érdemes a következőkkel is tisztában lenned.

Kiszámíthatatlan árfolyam

A kriptoeszközök árfolyama kiszámíthatatlan, a változás pedig jelentős lehet rövid időn belül. Amíg felfele mennek az árfolyamok, addig nincs is probléma, de a visszaesést nagyon megérezheti pénztárcánk. Bár a Bitcoin árfolyama az elmúlt időszakban szárnyalt, ne feledkezzünk meg arról, hogy 2014-ben, 2018-ban és 2022-ben is jelentősen bezuhant. A befektetők akkor a pénzük felét-háromnegyedét is elveszthették. Sőt, a legtöbben nem is tudjuk, hogy a kriptovaluta árfolyamokat mi mozgatja, milyen eseménytől kezd el növekedni vagy éppen csökkeni árfolyama.

Értékelési problémák

Az értékelés során a kriptoeszközöket nem szabad a hagyományos tőzsdei eszközökhöz hasonlítani. Bár januárban az USA-ban elérhetővé váltak olyan tőzsdei alapok, amelyeknek a Bitcoin a mögöttes eszköze, a kriptovaluta akkor sem sorolható a hagyományos eszközök körébe. Ez szintén a jogi védelem hiányából, az árfolyamok erős ingadozásából, magas bizonytalansági faktorukból és kockázatosságukból adódik.

Csalások, átverések, visszaélések

A kripto-világban gyakran fordul elő az a helyzet, hogy aktív reklámozás és marketing mellett vezetnek be egy új kriptoeszközt. Ezzel a befektetők figyelmét akarják megragadni, és azt a látszatot kelteni, hogy ez milyen jó kis befektetés. Amikor a kriptovaluta megalkotói úgy látják, hogy elegendő vagyont helyeztek már a befektetők az eszközbe, akkor ezzel jellemzően eltűnnek.

Azzal is érdemes tisztában lenni, ha nem egy biztonságos helyen tároljuk kriptoeszközeinket, akkor könnyedén válhatunk kibertámadás célpontjává is. Bűncselekmény gyanúja esetén polgári peres eljárást indítatunk, de ez bonyolult lehet, ha külföldön, idegen nyelven kell végigvinni.

Ugyanakkor nemcsak minket, hanem a szolgáltatókat, azaz a kriptotőzsdék platformjait is érhetik kibertámadások. A hackerek ekkor szintén az ügyfeleket károsítják meg a nagyobb összegű kriptoeszközök eltulajdonításán keresztül.

Pump és dump rendszerek

Leggyakrabban a részvénypiaci és tőzsdei ügyleteknél kerül elő a pump és dump csalás, azaz a ,,pumpáld és dobd el”. Ugyanakkor a kriptovaluta piac is ki van téve ezeknek a rendszereknek, ahol a piac szereplői úgy manipulálhatják az árakat, hogy azokat mesterségesen felnyomják, majd az árak visszaesése előtt gyorsan értékesítik eszközeiket, ezzel jelentős nyereséghez jutva.

A kriptovaluta szabályozás még a jövő zenéje

A kriptovaluta kereskedés egységes uniós szabályozására a tavalyi évig kellett várni. Ekkor vezették be a kriptoeszközök piacáról szóló európai uniós rendeletet (MiCA). Magyar viszonylatban a Magyar Nemzeti Bank lehet a MiCA végrehajtója, aminek részeként kiterjeszti felügyeletét a kriptopiac szereplőire. 

A MiCA alapján a kriptopiaci platformok, kriptotőzsdék és egyéb kriptoszolgáltatók akár 2026. nyaráig türelmi időszakot élvezhetnek. Ezt követően viszont ki fog terjedni rájuk az uniós jegybankok és pénzügyi felügyeletek felügyelési hatásköre. Ezeknek az intézményeknek is meglesz arra a lehetősége – unióban engedélyezett tevékenység esetén –, hogy egyszerre több országban folytassák tevékenységüket, mint határon átnyúló szolgáltató. Ebben az esetben a magyar jegybanknak viszont csak nagyon szűkkörű prudenciális és fogyasztóvédelmi jogosítványai lehetnek. A teljeskörű felügyeletre ugyanis csak magyar székhelyű szolgáltatóknál lesz lehetősége.

Az már egyértelművé vált, hogy ha biztonságos, kiszámítható hozamot szeretnél a megtakarításod után kapni, akkor nem a kripto-világban kell keresgélned! Amennyiben viszont érdeklődsz a kriptovaluta és egyéb kriptoeszközök iránt, mindenképpen érdemes alaposan utánajárni, hogy mit, mennyiért és honnan vásárolsz. Minden esetben fontos mérlegelni, hogy milyen kockázatokkal és veszteségekkel járhat az ügylet, így csak abban az esetben és akkora mértékben érdemes befektetni, amit még nem sajnálsz, ha esetleg nem térül meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük