2024. április 21., vasárnap

A kriptovaluta befektetések platformjai

Ha azon gondolkozol, hogy befektetnél kriptovalutába, akkor több lehetőség közül is választhatsz. Ezt annak megfelelően kell megválasztani, hogy szeretnél-e segítséget a befektetés kezelésében, vagy inkább igazodnál az ökoszisztémához. Mielőtt belevágnál a kriptozásba, fontos tudnod, hogy az ilyen jellegű befektetések mindig jelentős kockázatot hordoznak magukban. Ha jó időpontban tudsz beszállni, majd pedig kiszállni a befektetésből, akkor óriási nyereségre tehetsz szert, viszont  ne feledd, megvan az esély a hatalmas bukásra is. Először érdemes lehet akkora összeget befektetni, ami még nem érint rosszul, ha elbukod.

1. lehetőség: centralizált tőzsdék

Ma már ezres nagyságrendű kriptopénz érhető el a piacon, viszont a tradicionális pénzügyi applikációkon és felületeken jellemzően csupán néhány kriptovaluta közül választhatsz. Amennyiben ennél többre vágynál, akkor célszerű a kriptovaluták digitális pénztárcáin és a tőzsdei szolgáltatókon keresztül intézned a befektetést, ahol kriptopénzek sokasága közül válogathatsz. Az egyes tárcák és tőzsdék lehetőségeit az befolyásolja, hogy hol élsz, viszont az országok többségében vannak már bevált, biztonságos helyek.

A centralizált tőzsdei szolgáltatók jóval kisebb kockázatot hordoznak magukban, hiszen ezek engedélyezett cégek, így teljesíteniük kell bizonyos előírásokat, valamint hozzájárulnak az eszközök védelméhez is. A centralizált tőzsdék általában egy intuitív platformot biztosítanak a felhasználóknak, ezáltal az újdonsült befektetők egyszerűbben hozzáférhetnek. A központosított tőzsdék viszont egy központi hatóságon vagy közvetítőn alapulnak, így benne rejlik annak a kockázata is, hogy az eszközöket befagyaszthatják, valamint az is, hogy a tőzsde kontrollálhatja, hogy melyik kereskedési típusokban vehetnek részt ezúton befektetők.

A központosított tőzsdéknek hangsúlyt kell fektetni az „Ismerd meg az ügyfeled” (Know Your Customer) alapelvre, így az ügyfeleknek személyazonosító adatokat is be kell szolgáltatni, amit a tőzsdének ellenőrizni szükséges. 

Az Egyesült Államokban a Coinbase a legjelentősebb kriptotőzsde a forgalma alapján, sőt az egyik legrégebb óta működő tőzsdei vállalkozás is. A tőzsde 2012 júniusában kezdte meg működését, majd 2021 árpilis hónapjában a megközelítőleg 100 milliárd dollár értékével belépett a NASDAQ részvénypiacra. A tőzsdén keresztül 50 kriptovaluta kereskedése, adás-vétele biztosított.

Ehhez hasonló, széles körben népszerűségnek örvendő kriptotőzsde a Binance, ami az Európai Unió területén mindenhol, de az Egyesült Államokban csak néhol működik. A tőzsde székhelye a Kajmán-szigeteken van bejegyezve, valamint a legszélesebb körben biztosít kriptovalutákat: 500 érme és token adás-vétele lehetséges, ezek közül kettőt maga a tőzsde alkotott meg. A kriptotőzsdét többször is ellenőrizték már pénzmosás és egyéb fogyasztóvédelmi intézkedések tekintetében. A kereskedési mennyiség szempontjából viszont a legnagyobb tőzsdének számít.

2. lehetőség: decentralizált tőzsdék

A kripto-befektetéseinket intézhetjük akár olyan tőzsdéken keresztül is, amelyeket nem egy ember, vállalat vagy szervezet működtet, hanem az erre épülő kód lehetőséget nyújt az egyenrangú P2P (peer-to-peer) adásvételre közvetítők beiktatása nélkül. Ezeket a decentralizált tőzsdéket DEX-ként is szokták emlegetni. Ezek közül a legnépszerűbbek a Uniswap, a SushiSwap, a dYdX és az 1inch.

A DEX esetében az eszközöket nem egy központi szervezet kezeli, így nem hordoz akkora kiberkockázatot ez a lehetőség, mint a központosított tőzsdék. Ettől függetlenül a hacerkek igyekeznek kihasználni a tőzsde kódjában esetlegesen fellelhető hibákat, hogy a felhasználók pénzét megszerezzék.

A centralizált tőzsdékkel ellentétben itt nem kell végigvinni azt a szigorú belépési folyamatot, nem rendelkeznek az ügyfelek adataival, így az esetlegesen ellopott pénzekkel kapcsolatban igencsak gyér a jogorvoslati lehetőségek köre. Fontos azt is tudni, hogy a DEX-ek többnyire komplexebb felhasználói platformokon keresztül működnek, amelyek nem feltétlenül kellően intuitívak az kezdő befektetők számára.

A kriptobefektetések platformjai

3. lehetőség: Pénzügyi applikációk

A kriptozásra kiváló lehetőséget teremtenek azok az egyszerű, hagyományos pénzügyi alkalmazások, amelyek lehetővé teszik a kriptopénzek kereskedését. Ilyen például a CashApp, ami egy olyan peer-to-peer fizetési szolgáltatás, ahol a felhasználók bitcoinnal kereskedhetnek. Hasonló a PayPal is, itt négyféle kriptovalutába fektethetjük be pénzüket, ami a bitcoin, ethereum, bitcoin cash és litecoin. A PayPal-on keresztül megvásárolt kriptopénzt az alkalmazással el is költhetik.

Az alapból részvénybefektetése célt szolgáló Robinhood mobilapplikáción keresztül hétféle kriptopénz vásárolható meg, míg a SoFi-nál, a személyes pénzügyi szolgáltatónál 21 különböző kriptovaluta vásárolható meg.

„Célunk, hogy a Robinhood legyen a legmegbízhatóbb és legegyszerűbben használható kriptoplatform. Izgatottan várjuk a Lightning Network integrálását a még alacsonyabb költségek érdekében.” – mondta Vlad Tenev, a Robinhood vezérigazgatója.

Ezek az applikációk és felületek felhasználóbarátak, így a kezdő befektetők számára sem okoz nehézséget kezelésük.

A PayPal sokáig nem engedélyezte, hogy az applikáción keresztül megvásárolt kriptopénzt másik kriptotárcába helyezzék át az ügyfelek, azonban ez a probléma már megoldódott. A Robinhood is kifejlesztette saját tárcáját, ami 2022-ben már átlépte a 2 millió felhasználót is.

Mielőtt belevágnál a kripto-befektetések világába, érdemes megismerni az egyes kereskedési formákat, azok lehetőségeit, előnyeit és hátrányait, illetve hogy számodra melyik a legmegfelelőbb. Mindenképp szem előtt kell tartani, hogy ez egy kockázatos világ, a részvényekhez viszonyítva is kiemelten ingadozóak, így a befektetés előtt minden kimenetelre fel kell készülni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük