2024. június 7., péntek

Olcsó bankszámla nyugdíjasoknak – van ilyen?

A nyugdíjkorhatár betöltésével értelemszerűen megcsappan jövedelmünk is, így érdemes lehet ott megfogni a pénzt, ahol csak lehet. Ilyen lehet például az olcsó bankszámla nyugdíjasoknak, amiből most jó pár van a bankok kínálatában. Mondhatnánk úgy is, hogy vannak ingyenes bankszámlák nyugdíjasok számára, bár ez kissé félrevezető, hiszen teljesen ingyenes bankszámla nem létezik. Amennyiben viszont teljesítünk néhány feltételt, akkor már pár száz forintból is kijöhetnek a számlával kapcsolatos költségek. Melyek most a legjobb bankszámlák? Hogyan lehet segítségünkre a pénzügyi tudatosság a banki költségcsökkentésben? Nézzük meg!

Milyen nyugdíj kell az olcsó bankszámlához?

Bár jól hangzik az ingyenes bankszámla megnevezés, ez lényegében a költségmentes számlavezetést jelenti. Ha pedig így nézzük, akkor van most pár kedvező bankszámla nyugdíjasoknak. Általánosságban az ingyenes számlavezetésért cserébe a bankok azt várják el, hogy havi szinten egy meghatározott összeg érkezzen a számlánkra. Az elvárt összeg nagyságában a bankok között lényeges eltérések lehetnek.

A nyugdíjasok számára elérhető konstrukciók esetében tehát érdemes lehet az átlagot alapul venni. A KSH statisztikája szerint idén márciusban 231 495 forint volt az öregségi átlagnyugdíj. Célszerű azonban a medián nyugdíjjal kalkulálni, ami hitelesebb képet ad a valóságról. Ez márciusban csupán 204 945 forint volt.

Ebből kifolyólag a legjobb ajánlatok megkereséséhez ezzel a havi szintű jövedelemmel számoltunk. A legolcsóbb számláknál viszont csak a minimálbér összegét várja el a bank, ami idén 177 400 forint, vagyis a medián nyugdíj esetén ezzel nem lesz probléma. A minimálbért el nem érő nyugdíj esetén viszont nem élvezhetjük az ingyenes számlavezetést.

Bankszámla nyugdíjasoknak, de csak ilyen feltételekkel

Az ingyenes számlavezetés jövedelmi feltételét könnyedén teljesíthetjük. Ezen felül milyen kritériumokat kell még teljesíteni? A készpénzfelvétel is lehet ingyenes, ha havonta legfeljebb két alkalommal, együttesen maximum 150 ezer forintot veszel fel az ATM-ből. Ezt a lehetőséget a törvény biztosítja, viszont ehhez a banknál nyilatkozni kell arról, hogy szeretnél az ingyenes készpénzfelvétellel élni. Az ingyenes pénzfelvét már a postákon is elérhető.

Az olcsó bankszámlának az is a feltétele, hogy ne utaljunk, használjuk csoportos beszedésre vagy más fizetős tranzakciókra, vagy csak addig a pontig, amire a csomag ingyenesen lehetőséget nyújt. Ez sokak számára nem megoldható, így vannak kimondottan olyan számlacsomagok is, amik lehetővé teszik a nagyobb összegű utalásokat, azonban ezek jellemzően más költségeket számolnak fel.

Csupán egy olyan költség van, amit a bankok nem igazán szoktak elengedi, ez pedig a bankkártya éves díja. Természetesen vannak olyan ajánlatok, ahol nem elvárás a bankkártya igénylése, de ezeknél általában nem engedik el a számlavezetési díjat. 

Ez most a top 5 bankszámla nyugdíjasoknak

A legolcsóbb nyugdíjasoknak való bankszámlákhoz tehát érdemes igényelni bankkártyát, hogy legalább a számlavezetés díjtalan legyen. A listában szereplő számlacsomagoknál 55 ezer forintos havi költést számoltunk, ami 10 vásárlásból jön össze. Ez az SMS értesítés miatt fontos, mert az igencsak költséges lehet. Ebből kifolyólag az sms értesítést célszerű kikapcsolni és a bank mobilos alkalmazásának értesítéseit aktiválni helyette. Ez a legtöbb banknál ingyenes.

Ezek alapján nézzük meg, hogy melyek most a legolcsóbb bankszámlák:

A bankok különféle kedvezményeken keresztül igyekeznek megnyerni az ügyfeleket, ami általában csak az első évben érvényes. Ebből kifolyólag sokkal fontosabb azt megnézni, hogy a 2. évtől kezdve mennyibe kerül havi és éves szinten az adott csomag. Ha jól választunk, akkor havi pár száz forintból is megúszhatjuk a bankolást.

Pénzügyi tudatosság a bankolásban

Egyre többet hallani a pénzügyi tudatosság fontosságáról, hiszen könnyebben elérhetjük céljainkat, megvalósíthatjuk terveinket és megóvhatjuk megtakarításunkat a kiberbűnözőktől. A banki költségeink csökkentéséhez sokszor nem is kell feltétlen bankot vagy számlacsomagot váltani. Már azzal is spórolhatunk, ha szimplán odafigyelünk a bankolási szokásainkra.

Ennek az első lépcsőfoka, hogy kihasználjuk az ingyenes pénzfelvétel lehetőségét. Bár erre már korábban is kitértünk, de érdemes nyomatékosítani, hogy legfeljebb két részletben, összesen 150 ezer forintot vehetünk fel ingyenesen egy hónapban. Azzal viszont sokan nincsenek tisztában, hogy ez nem bankszámlánként 150 ezres limitet jelent. A lehetőség csakis annál a bankszámlánál érvényes, amelyiknél ezt igényeltük. És mivel már postán is lehet költségmentesen pénzt felvenni, fontos tudni, hogy a 150 ezres limiten a postai és a banki felvétel osztozik.

Sokat spórolhatunk azzal is, ha az utalásokat nem a bankfiókból indítjuk. Ez ugyanis minden esetben költséggel jár, ami végül kisebb összegű utalásoknál aránytalanul magasnak tűnhet. Ehelyett érdemes ezeket a netbanki vagy mobilbanki felületekről bonyolítani.

Jellemzően az idősebb generációk számára jelentenek nagyobb biztonságot az SMS értesítések, hiszen folyamatos tájékoztatást kapnak arról, ha valami történik a számlájukon. Ez tényleg jó dolog, viszont ezekért átlagosan 35-40 forintot számítanak fel a bankok, miközben a legtöbb banknál a mobilbanki alkalmazásban is beállíthatóak ugyanezek az értesítések ingyenesen.

Olcsó bankszámla nyugdíjasoknak – mi a konklúzió?

Bizony létezik jó pár olcsó bankszámla nyugdíjasoknak, azonban ennek szigorú feltételei vannak. Ha magasabb a nyugdíjunk, mint a minimálbér, elegendő számunkra a havi kétszeri, legfeljebb 150 ezer forintos készpénzfelvétel és nem szeretnénk sokat utalni, akkor már pár száz forintból is megúszhatjuk a banki költségeket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük