2024. május 20., hétfő

Jön az ingyenes postai készpénzfelvétel ideje

A Nemzetgazdasági Minisztérium egy olyan törvénymódosítási javaslattal állt elő, hogy a postákon is lehetőség legyen készpénzt felvenni. Ugyanaz a 150 ezer forintos limit lenne érvényben, mint amire ingyenesen lehetőségünk van az ATM-eknél is. A pénzfelvétel bevezetésével már próbálkoztak a boltokban is, de ez a lépés nem járt sikerrel. A postai készpénzfelvétel lehetősége azonban kecsegtetőnek tűnik!

10 éve vehetünk fel ingyenesen készpénzt

Fel sem tűnik, hogy milyen gyorsan telik az idő: az ingyenes készpénzfelvételre immáron egy évtizede van lehetőségünk. 2014 februárjában vezették be ugyanis azt az intézkedést, ami lehetővé teszi, hogy a magánszemélyek havi két alkalommal, összesen 150 ezer forintig vehessenek fel készpénzt ingyenesen. A tévhitekkel ellentétben ezt bármelyik ATM-nél megtehetjük, nem csak a számlavezető bankunkénál. Ugyanakkor ebben a 10 évben a felvehető összeg nem változott, pedig a pénz reálértéke lényegesen csökkent azóta. Bár a jelenlegi folyamatok szerint ez nem is olyan nagy baj, hiszen egyre kevesebbet fizetünk már készpénzzel.

A pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló T/7730. számú törvényjavaslatot változtatná most meg a Nemzetgazdasági Minisztérium. A módosítás bevezetné a postai készpénzfelvétel lehetőségét, ahol ugyanúgy havi kétszeri, legfeljebb 150 ezer forint összegben vehetnénk fel pénzt költségmentesen. Ez a szolgáltatás a bankkártyás fizetést szolgáló POS-terminálokon keresztül lenne elérhető.

Postai készpénzfelvétel 150 ezer forintig

Bár a postákon eddig is volt már lehetőség készpénzt felvenni, ennek komoly díja is lehetett. A postai készpénzfelvétel esetén a bankkártyát kibocsátó bank kondíciós listája érvényes, aminek összege eltérhet a szokásos készpénzfelvételi díjtól.

A postai készpénzfelvétel tehát nem változtatja meg a legmagasabb ingyenesen felvehető összeget. Mindazonáltal a bankautomaták mellett a postára is be lehetne ugrani, ha készpénzre lenne szükségünk. Tavaly július óta pedig már a vásárlás során is vehetünk fel magánszemélyként készpénzt a boltokban (cash-back). Ez azért előnyös, mert a 150 ezer forintos limiten felül további, maximum 40 ezer forintot is költségmentesen vehetünk fel.

A postai készpénzfelvétel sokaknak előnyös lehet

Elméletben ez jó ötletnek tűnik, azonban a cash-back lehetősége ritka, mint a fehér holló. Erre egyedül a Penny hálózata nyújt lehetőséget, azonban ott is csak bizonyos OTP-s bankkártyával rendelkezők élhetnek vele. A bevezetés azonban nemcsak a kereskedők hajlandóságán múlik, hanem technikai akadályai is vannak.

Az ingyenes postai készpénzfelvétel viszont sokak számára előnyös lehet. A minisztérium közleménye szerint ha például olyan településen élünk, ahol bankautomata nincsen, viszont posta van, akkor ez mindenképpen könnyebbséget jelent. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük