2024. június 13., csütörtök

Ingyen készpénz-felvétel a boltokban?

A bankok már készülnek az üzletekben történő készpénz-felvételre. Ha rajtuk múlik, szinte biztos, hogy minden magyar bankkártyabirtokos havonta kétszer 40 ezer forintig ingyenesen vehet majd fel pénzt a boltok pénztárainál. A kérdés az, hogy a kereskedők megengedik-e ezt.

A bankoknak engedélyezniük kell majd, hogy a kártyabirtokosok havonta legfeljebb kétszer ingyenesen vehessenek fel készpénzt, akár a boltok pénztárainál is. Az ingyenes készpénzfelvétel felső határa 40.000 forint, összesen két készpénzfelvétel esetén. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a készpénzfelvételkor a kiskereskedő a bankkártyán a megvásárolt áru értékét, valamint a pénztárgépből felvett készpénz értékét is zárolja, így a vásárló az áru mellett néhány bankjeggyel távozhat az üzletből.

A legtöbb embernek nincs szüksége ennyi készpénzre

Az MNB statisztikái azt mutatják, hogy az átlagos ügyfél még mindig nem használja ki a kilenc éve bevezetett és azóta sem emelt havi 150.000 Ft ingyenes készpénzfelvételi limitet. Tavaly az átlagos kártyabirtokos körülbelül 10 készpénzfelvételt eszközölt, ami jóval a havi kétszeres limit alatt van, és átlagosan kevesebb, mint 105.000 Ft került felvételre egy ilyen tranzakciónál.

A kártyával elköltött összeg folyamatosan nőtt, és ma már másfélszerese a felvett készpénznek. Ez azt jelenti, hogy a bankkártyát használók nem fizetnek szívesebben készpénzzel.

Ennek ellenére még mindig vannak olyan helyzetek, amikor a készpénzes fizetés elvárás, és több tízezer forint is jól jöhet a banki ügyfeleknek. Kérdés, hogy van-e értelme a kereskedőknek ilyen ritka helyzetekre készpénzfizetési szolgáltatást bevezetni. A hipermarketek és a nagy szupermarketek például gyakran rendelkeznek ATM-ekkel, míg a kisebb kiskereskedők nem biztos, hogy jelentős versenyelőnyt látnak abban, hogy a vásárlók készpénzt vehetnek fel az amúgy is kis pénztárgépeikből.

Forrás: Pixabay

Néhány területen könnyebbséget jelenthetne a lakosságnak az ilyen készpénzfelvétel

Azt még nem tudni, hogy a bankkártyával vásárló kereskedők törvényileg kötelesek-e készpénzfelvételi vagy készpénz-visszatérítési szolgáltatást nyújtani. Egyelőre úgy néz ki, hogy ezt önkéntes alapon engedélyezhetik. A Penny jelenleg csak az egyik bank ügyfeleinek kínál ilyen szolgáltatásokat, de nem világos, hogy a jövőben minden hitelkártyás ügyfélnek lehetővé kell-e tennie, hogy készpénzvisszatérítést kérjen.

Az azonban biztos, hogy vidéken és kisvárosokban, ahol nincsenek ATM-ek, az üzleten belüli szolgáltatás hatékony lehet. Ilyen területek pedig léteznek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által januárban bejelentett rendeletnek, amely a magyarországi ATM-ellátottság növelését célozza, ez az egyik célkitűzése. A magyar bankok a covid-járvány után ATM-ek százait szerelték le, a fiókok száma pedig folyamatosan csökkent. Most egy tanulmány szerint úgy tűnik, hogy a bankoknak a következő két évben több száz ATM-et kell újra telepíteniük. A kisvárosokban és falvakban élő emberek életét tovább nehezíti a posták bezárása, ahol korábban bankkártyával lehetett készpénzt felvenni.

Eddig csak az OTP rendelkezik ilyen készpénzfelvételi szolgáltatással

Magyarországon eddig csak egy bank, az OTP kínálja ezt a szolgáltatást a Mastercard betéti kártyával rendelkező vásárlóknak a Penny üzletekben. A vásárlók akár 20 ezer forintot is felvehetnek a pénztárnál, ha 3.000 forintnál többet költenek az üzletben.

A céldátumig más bankok is kínálják majd a szolgáltatást, így:

  • a K&H Bank, az MBH Bank (volt MKB Bank és Takarékbank),
  • a Raiffeisen,
  • és az Erste is készül a szolgáltatás bevezetésére,

bár a rendelet még nem jelent meg a Magyar Közlönyben.

A CIB Bank is dolgozik azon, hogy a tervezett határidőig minden lakossági bankkártyán bevezetésre kerüljön ez a szolgáltatás, de itt is vannak kihívások. Még ha a bankok be is vezetik a funkciót, nem biztos, hogy a kiskereskedelmi egységek készpénzt fognak kiadni a kártyabirtokosoknak.

Ráadásul jelenleg nincs információ arról, hogy a magyar piac hogyan fogadja majd.

Az Unicredit Bank is azt tervezi, hogy 2023 júliusától kínálja ügyfeleinek a cash-back szolgáltatások bankkártyával történő igénybevételének lehetőségét. Bár az erre vonatkozó változások már megtörténtek, a szolgáltatás még nem működik, és a feltételeit sem hozták nyilvánosságra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük