2024. június 16., vasárnap

Készpénzfelvétel boltból? Ritka, mint a fehér holló!

Júliustól kezdődően arra is van lehetőségünk, hogy a boltból vegyünk fel készpénzt. A készpénzfelvétel azonban majdnem hogy sehol sem érhető el. A bankok rögzítették a kondíciós listáikon, azonban a boltoknak nem tetszik ez a kezdeményezés, nem érdekeltek benne. Amint a határon túlra lépünk találkozhatunk ezzel a szolgáltatással. Ott viszont a kereskedők előszeretettel nyújtják ezt a lehetőséget, ugyanis a bankokkal együttesen megéri nekik az erre vonatkozó eltérő szabályozás miatt.

A bolti készpénzfelvétel július 1-től elérhető hazánkban

Már hazánkban is elérhető a cash-back, avagy a bankok hirdetménye szerint a “vásárlás készpénzátvétellel”. Azoknak a banki ügyfeleknek, akik rendelkeznek betéti kártyával július 1-től elérhetővé vált a bolti készpénzfelvétel. Ez azt jelenti, hogy 40 ezer forintot vehetnek fel ingyenesen, valamint havonta két alkalommal 20 ezer forintot kérhetnek készpénzben a boltban. Ez azonban csak bankkártyás vásárlás esetén lehetséges. Meg persze akkor, ha ezt a kereskedő bevezeti.

Arra viszont érdemes figyelni, hogy a készpénzfelvétel csakis akkor lesz ingyenes, ha arról a bankszámláról veszünk fel pénzt, amire a törvényi ingyenes 150 ezres pénzfelvétel vonatkozik. Másik bankszámlánál elképzelhető, hogy ezért külön díjjal terhelnek, de az is, hogy a tranzakció nem vihető véghez.

Egyelőre egy helyen van rá lehetőség

Hiába elérhető már több mint egy hónapja a szolgáltatás, ez még csak a Penny üzleteiben működik. Ugyanakkor a Penny már jó pár éve biztosítja ezt a lehetőséget az OTP bankkártyával rendelkező ügyfeleknek. A statisztikák szerint az ügyfelek nem igazán használták ki ezt a lehetőséget, mindössze néhány száz ilyen tranzakció ment végbe havonta. Júliustól azonban ezt már minden banknak elérhetővé kell tenni. Az újdonság az összeghatárhoz kapcsolt ingyenességben jelenik meg. Az viszont a kereskedő döntése, hogy bevezeti-e üzleteiben a cash-backet.

Néhány kereskedő már az elején úgy döntött, hogy nem vezeti be a bolti készpénzfelvétel lehetőséget. Másik viszont még “gondolkoznak” a bevezetésen. A kormány döntését azzal indokolta, hogy a kisebb településeken ritkásan találhatóak ATM-ek. A kisboltok üzemeltetőitől viszont egyből jött a reakció: nem örülnének, ha emiatt nagyobb összegben kellene készpénzt tárolni a kasszában. Nekik nem érdekük azért pénzt adni, hogy azt a vásárló máshol költse el. Hozzátették, hogy a felesleges pénzügyi művelet időpazarlás, nem beszélve a rablás magasabb kockázatáról.

Külföldön a vásárlók lelkesednek a szolgáltatásért

Külföldön a bolti készpénzfelvétel kimondottan népszerűnek számít. Ha az Egyesült Államokba, az Egyesült Királyságba, Ausztráliába, Új-Zélandra, Németországba, Lengyelországba, Hongkongba, Kanadába, Írországba, Spanyolországba, Belgiumba, Hollandiába, Svédországba vagy éppen Norvégiában utazunk, ott is találkozhatunk ezzel.

A népszerűség a kereskedőket terhelő költségekben keresendő. A boltosok egy fix díjat fizetnek a betéti kártyás vásárlásokra. Ez minden esetben ugyanakkora, függetlenül attól, hogy mekkora összegben vásároltak a kártyával. Azt is tudni kell, hogy a zárást követően a kasszában maradt készpénz befizetéséért vagy éppen elszállításáért a bankok és a pénzszállító cégek pénzt kérnek. Ez a díj pedig csökkenthető, ha a kasszában kevesebb készpénz marad. 

Ezen felül többnyire nem vonatkozik olyan szabály a kereskedőkre és a bankokra, hogy ezt a szolgáltatást ingyenesen kell kínálni az ügyfeleknek. Ez tehát azt jelenti, hogy a költséget a kereskedő és a bank maga között megosztja, de a vásárlónak is felszámít valamennyit érte.

Itthon más a helyzet

Hazánkban egy kereskedő pedig könnyen lehet, hogy nem érdekelt a szolgáltatásban. Ezt az indokolja, hogy a kereskedői jutalék itthon nem fix összeg, hanem arányosan változik: minél nagyobb összegben költ a vevő, annál többet fizet a bolt a bank számára. Az árucikkek vásárlásánál a kereskedő a költséget belefoglalhatja az árrésbe, azonban bolti készpénzfelvétel esetén nem kérhet 11 ezer forintot a 10 ezres bankóért cserébe. Ezen a tranzakción tehát a bolt feltehetőleg nem jár jól.

Az említett kereskedői jutalékok egyedi megállapodásokba foglalt összegek, arányok, viszont a publikus információk szerint ez 1-1,2 százalék közötti érték lehet. Röviden ez annyit tesz, hogy 20 ezer forintnyi készpénzfelvétel a boltnak körülbelül 200-250 forintos költséget jelent. A bankok oldalán viszont nem jelenik meg többletköltség, ugyanis az ügyletre nem szabtak ki tranzakciós illetéket.

De mi van akkor, ha a két ingyenes pénzfelvétel után harmadjára is szeretnénk pénzt kérni a kasszából? Ez esetben azzal számolhatunk, hogy a tranzakció díját a bankok fel fogják számítani. Ezzel pedig valószínűleg nem fogunk sokkal jobban járni, mint az ATM-ből vettünk volna fel pénzt. A bankok egy része ilyenkor ugyanannyit számol fel, mint az ATM-es készpénzfelvétel esetében, a másik része viszont ennél többet is elkérhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük