2024. április 25., csütörtök

Bérezés: bruttó-nettó jelentése és számítása, minimálbér

A legtöbben havi rendszerességgel kapnak kézhez fizetést, azonban vajon mindenki számára egyértelmű, hogy ezt mi alapján számolják? A jogszabályok évről-évre változnak, így sokak számára nem biztos, hogy egyértelmű mi a bruttó nettó jelentése, vagy hogy mekkora idén a minimálbér és a garantált bérminimum. Ezek nem csupán gazdasági szakkifejezések, hanem olyan fontos, a mindennapokhoz szorosan kapcsolódó fogalmak, amelyek közvetlen hatással vannak az anyagi biztonságunkra és életszínvonalunkra.

Mi az a bruttó bér?

A bruttó bér a munkavállaló teljes fizetése, amelyet a munkaszerződés alapján kap az adott időszakban elvégzett munkájáért cserébe. A dolgozó ebből teljesíti kötelezettségeit az állami költségvetés felé, azaz ebből az összegből még adót fizet.

Általánosságban az a jellemző, hogy a munkáltató az adófizetési kötelezettségeket még a bér kiutalása előtt elintézi a munkavállaló számára, így a dolgozó már csak a nettó bért kapja kézhez.

Nem ritka az olyan eset sem, hogy egy ugyanolyan összegű bruttó munkabér két különböző munkavállaló esetén teljesen más nettó bért eredményez a különféle adókedvezmények miatt. Ebből kifolyólag ajánlott mindig bruttó bért említeni, ha fizetésekről van szó.

Mi a nettó bér?

A nettó bér az a jövedelem, amelyet a munkavállaló kézhez kap, miután levonásra került belőle az összes adó és járulék, amelyet a törvény előír. Ezt az összeget a dolgozó teljes egészében fel tudja használni fogyasztásra vagy megtakarítási céllal (leszámítva a fogyasztáskor fizetendő adókat, mint például az áfa és jövedéki adó).

A nettó bér kiszámításához tehát a bruttó bérből szükséges levonni a jövedelmet terhelő adókat és járulékokat. A munkabért nem célszerű nettóban számítani, mert a munkavállalók személyétől függően különböző kedvezmények kerülhetnek számbavételre, ezért egy ugyanakkora mértékű bruttó bér két különböző munkavállaló esetén teljesen eltérő nettó bért is eredményezhet.

Milyen adók terhelik a bérünket?

A munkavállalói járulékok két részből tevődnek össze:

  • a 15%-os személyi jövedelemadóból, illetve
  • a 18,5%-os társadalombiztosítási járulékból, ebből
    • 10% a nyugdíjjárulék,
    • 7% az egészségbiztosítási járulék és
    • 1,5% a munkaerőpiaci járulék.

A bruttó bérből tehát összesen 33,5%-ot von le az állam, mire kézhez kapjuk azt.

Bruttó nettó jelentése összefoglalva

Összefoglalva tehát a bruttó fizetés az a teljes összeg, amelyet a munkavállaló a munkaszerződése alapján kap. A nettó fizetés pedig az az összeg, amiből a kötelező adókat és járulékokat már levonták, ezt kapják a dolgozók ténylegesen kézhez. A kettő bér közötti különbség 33,5%, amennyiben a munkavállalónak nem jár valamilyen adókedvezmény (például 25 év alatti fiatalok szja-mentessége).

Mi az a minimálbér és mekkora az összege?

A minimálbér az a kötelező legkisebb munkabér, amit a munkavállalónak kötelezően ki kell fizetnie a teljes munkaidőben dolgozó munkavállalójának. A minimálbérnél tehát nem kaphatunk kevesebb munkabért, ha teljes munkaidőben dolgozunk.

A megszokottaktól eltérően a Kormány 2023. december hónapjától vezette be a minimálbér új összegét. A minimálbér összege 15%-kal emelkedett, ami azt jelenti, hogy idén bruttó 266 800 forint, azaz kedvezmények nélkül nettó 177 400 forint.

Mit takar a garantált bérminimum?

A garantált bérminimum is voltaképpen minimálbérnek tekinthető, amelyet azok a munkavállalók kapnak, akik legalább középfokú iskolai végzettséggel rendelkeznek, valamint középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben tevékenykednek. Abban az esetben, ha az adott munkakör betöltéséhez nem feltétlenül szükséges a középfokú végzettség, akkor hiába rendelkezünk is vele, nem leszünk jogosultak a garantált bérminimumra. 

A Kormány a minimálbér és a garantált bérminimum összegét rendszerint egyszerre határozza meg. 2023. decemberétől a garantált bérminimum 10%-kal nőtt, így a bruttó összeg 326 000 forintra emelkedett, amely kedvezmények nélkül számítva nettó 216 800 forintot jelent. 

Minimálbér és garantált bérminimum összegezve

Összegezve tehát minimálbér és a garantált bérminimum az a két legalacsonyabb mértékű munkabért, amit egy munkaadónak törvényesen ki kell fizetnie a munkavállalóinak. Ezek meghatározása évente történik, figyelembe véve az aktuális gazdasági folyamatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük