2023. december 5., kedd

Bérezés: bruttó-nettó jelentése és számítása, minimálbér

minimálbér: A minimálbér az a bruttó munkabér egy adott országban, amelynél a foglalkoztatott munkavállaló nem kaphat kevesebb munkabért. A minimálbér egyrészt azért fontos, hogy legyen egy kalkulálható alacsony munkabér a vállalkozásoknak, amelynél kevesebbet nem adhat, másrészt azért, mert sok más munkabérszint meghatározásánál ezt a bért veszik alapul, azaz, ha a minimálbér változtatására kerül sor, akkor az ahhoz rögzített bérek is automatikusan változnak.

nettó bér: Nettó bér az a jövedelem, amelyet a munkavállaló teljes egészében fogyasztásra vagy megtakarítási céllal fel tud használni, (leszámítva, a még fogyasztáskor fizetendő adókat, pl áfa, jövedéki adó). A munkavállaló a bérét bruttó formában kapja, azonban az államkasszában fizetendő kötelezettségek után a nettó bér azt a jövedelmet jelenti, amellyel a munkavállaló teljes egészében rendelkezhet és, ahhoz hogy éljen ezzel nem kell már semmilyen kötelezettséget teljesíteni a költségvetés felé. A munkabért nem célszerű nettóban számítani, mert munkavállalók személyétől függően különböző kedvezmények kerülhetnek számbavételre, ezért egy ugyanannyi bruttó bér két különböző munkavállalónak teljesen eltérő nettó bért is eredményezhet. 

bruttó bér: A bruttó bér az a bér, amit a munkáltató kifizet bérként a munkavállaló részére, aki még ebből teljesíti kötelezettségeit az állami költségvetés felé. Azonban általában a munkáltató ezeket a terheket még a bér kiutalása előtt elintézi a munkavállalónak, így a munkavállaló már tényleg csak a nettó bért kapja kézhez. Nem ritka az olyan eset sem, hogy különböző adókedvezmények miatt egy ugyanolyan bruttó munkabér két különböző munkavállaló esetén teljesen más nettó bért eredményez, ezért ajánlott mindig bruttó bért említeni, ha fizetésekről van szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük