2024. július 20., szombat

Minden, amit a tőzsdéről tudnod kell!

A tőzsde egy szervezett, központosított piac, ahol bizonyos termékekkel szigorú szabályok szerint folyik a kereskedés. A vételi és eladási ajánlatokat, valamint a végrehajtott tranzakciókat közzéteszik.

Tőzsdei kisokos
FogalmakRövid ismertetés
TőzsdeSzervezett piac termékek kereskedésére szigorú szabályok szerint. Tranzakciók és ajánlatok publikálása.
Tőzsde típusaiÁrutőzsdék (fizikai áru), értéktőzsdék (értékpapírok).
ÁrfolyamokNyitóárfolyam (nap első ügylete), záróárfolyam (nap utolsó ügylete), átlag (napi árak súlyozott átlaga).
KereskedésAzonnali (mindkét fél rövid időn belül teljesít), határidős (kötelezettség későbbi időpontban teljesül).
TermékcsoportokBefektetési jegyek, részvények, strukturált termékek, ETF-ek, államkötvények, vállalati kötvények, határidős és opciós ügyletek, árualapú termékek, BÉTa-piac.
KockázatokA tőzsdei kereskedés veszélyes ismeretek nélkül. Tanács: konzultáljon pénzügyi szakértővel.

Forrás: creditline.hu

A tőzsde típusai

A tőzsdéknek két típusa van az terméktípustól függően. Az árutőzsdék fizikai árukkal és nemesfémekkel, míg az értéktőzsdék értékpapírokkal kereskednek.

A tőzsde és az árfolyamok

A tőzsdén kereskedett eszközök árairól gyakran a hírekben számolnak be. A nyitóárfolyam az adott nap első kereskedésének ára, a záróárfolyam pedig az adott nap utolsó kereskedésének ára. Az átlag az aznapi kereskedések volumennel súlyozott átlagára.

A tőzsde és a kereskedés

Megkülönböztetünk azonnali és határidős kereskedést. Az azonnali kereskedésnek nevezett prompt kereskedésnél mindkét fél az ügyletet követő néhány napon belül teljesíti kötelezettségeit, és a pénzt értékpapírra vagy árura cserélik. A határidős ügyleteknél ezzel szemben a kötelezettségek teljesítése az ügylet időpontjához képest késleltetve történik, vagyis a csere egy későbbi időpontban történik.

Mi az a tőzsdeindex?

A tőzsdeindexek a tőzsdéken forgalmazott főbb értékpapírok árfolyammozgásának egyik legfontosabb mutatói, amelyek az adott tőzsdeindexben szereplő értékpapírok értékének változását mutatják.

A tőzsdén való kereskedés megfelelő ismeretek nélkül nagyon veszélyes. A tőzsdei kereskedés előtt konzultáljon pénzügyi szakértővel.

Forrás: Pixabay

Mely termékcsoportokkal lehet kereskedni a tőzsdén?

Befektetési jegy

   A befektetési jegyeket befektetési alapok bocsátják ki. A befektetési jegyek kibocsátásával az alapkezelő összegyűjti és befekteti a befektetők megtakarításait, és a teljesítménytől függően a befektetők a nyereség bizonyos részét kapják. A nyilvánosan kínált befektetési alapok befektetési jegyeinek forgalmazását a tőzsdék végzik.

Részvény

   A részvények egy vállalati tulajdonjogot jelentő és általa kibocsátott értékpapírok. A részvények megvásárlásával a befektető tulajdonjogot szerez a kibocsátó vállalatban.

A BÉT-en a részvények három kategóriába sorolhatók

  • T kategória: a piacra technikai bevezetéssel (zárt kereskedés) belépő kis- és középvállalkozások számára biztosított lehetőség.
  • Standard kategória: kisebb vállalatok számára, amelyek a prémium kategória követelményeinél egyszerűbb bevezetési módszert kínálnak; és 
  • Prémium kategória: a magasan jegyzett és a befektetők széles köre által kedvelt vállalatok részvényeinek sorozata;

Strukturált termék, certifikát

A certifikátok értékpapírosított származtatott termékek. Ezek a bankok által kibocsátott speciális eszközök, amelyek bármilyen típusú befektetési eszközhöz (értékpapírok, indexek, devizaeszközök, árucikkek, bizonyos pénzügyi eszközök árfolyamváltozásaihoz kapcsolódó származtatott eszközök) vagy ezek kombinációihoz kapcsolódnak.

ETF

   Az ETF a nyíltvégű befektetési alapok speciális formája, amely egy index vagy más eszköz árfolyamához kötött; egy ETF megvásárlásával a befektető egyetlen tranzakcióval ténylegesen megvásárolhatja az alap által követett indexet.

Államkötvény

A magyar államkötvényeket az Államadósság Kezelő Központ Zrt. jegyzi a tőzsdén.

Vállalati kötvény

 A nyilvánosan kibocsátott vállalati kötvényekkel, vagyis hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokkal szintén lehet tőzsdén kereskedni; a BÉT-eszközök közé tartoznak a nagyvállalatok és pénzintézetek által kibocsátott fix és változó kamatozású kötvények.

Jelzáloglevél

 2001 óta a tőzsdéken ingatlanfedezetű kötvényekkel, úgynevezett jelzáloglevelekkel kereskednek. Ezek az instrumentumok változó és fix kamatozású jelzálogleveleket foglalnak magukban.

Határidős ügylet

A határidős ügylet olyan szerződés, amely egy adott árucikk jövőbeni vételére vagy eladására vonatkozik, előre meghatározott áron és mennyiségben. A határidős ügyletek általában magas hozamot kínálnak, de nagyon kockázatos pozíciók. A tőkeáttétellel a határidős piac lehetővé teszi a befektetők számára, hogy kis összegű pénzzel nagy pozíciókat mozgassanak, de meg kell jegyezni, hogy a tőkeáttétel potenciális sokszorossága miatt a befektetők a befektetett összeg többszörösét is elveszíthetik.

Opciós termék

Az opció lehetővé teszi, hogy birtokosa később eldöntse, hogy él-e a vételi vagy eladási jogával. Az opciós eszközök egyben tőkeáttételes eszközök is, amelyek lehetővé teszik, hogy a tulajdonos kis befektetéssel magas pozíciót szerezzen. Ezért az opciók magas kockázatú eszközök.

Árualapú termék

A BÉT és a Budapesti Árutőzsde 2005. novemberi egyesülését követően a BÉT-en már lehet árucikkekkel, elsősorban gabonafélékkel kereskedni.

BÉTa-piac

A BÉTa piac biztonságos, egyszerű, kényelmes és olcsó lehetőséget kínál a külföldi részvények forintban történő kereskedésére. A BÉTa piacán vásárolt részvények hasonlóak a külföldi tőzsdéken jegyzett részvényekhez, így az értékpapírok azonosítására használt kód (ISIN-kód) is ugyanaz. A tranzakciók forintban történnek, ami lehetővé teszi, hogy devizaárfolyam-költségek nélkül jussunk hozzá számos nagy európai vállalat külföldi devizában denominált részvényeihez. A kereskedést az árjegyzők támogatják, akik folyamatosan a vételi és eladási oldalon jegyzik az árfolyamokat a kereskedési igények kielégítéséhez szükséges mennyiségben, szabályozott árrés (a vételi és eladási árfolyam közötti különbség) mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük