2024. július 21., vasárnap

Óránként 1 milliárd forint vándorol befektetési alapokba

Mindössze egy hónap leforgása alatt 833 milliárd forintot helyeztek a magyar lakosok befektetési alapokba. Ez naponta közel 28 milliárd forintot, óránként pedig több mint 1 milliárd forint megtakarítást jelent. Az elmúlt hónapokban láthattuk, hogy a rövid kötvényalapok kiemelkedően népszerűek voltak, azonban ez most megváltozott. Mi történt most?

A befektetési alap továbbra is népszerű a megtakarítók körében

Júniusban 11 351 milliárd forintra gyarapodott a befektetési alapok által kezelt vagyon. Ez egy hónap alatt 7,9 százalékos, azaz 834 milliárd forintos növekedést jelent – tudható meg a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) adataiból. Ez napra lebontva közel 28 milliárd forintnyi megtakarítást jelent.

Néhány befektetési alap kimondottan jól teljesített 

A pénzpiaci alapok 115 milliárd friss tőkével bővültek. Ez a nettó eszközértékhez képes is jelentős mennyiség. Júniusban az alap vagyona összesen 32,9 százalékkal gyarapodott.

A kötvényalapok szintén jól teljesítettek: a kategória 22,3 milliárd forinttal bővült. Ez viszont az elmúlt hónaphoz képest visszaesés. A Bamosz adatai szerint a rövid futamidejű és a szabad futamidejű kötvényalapok közül a befektetési politikájuk megváltoztatása révén több olyan is volt, ami kategóriát váltott az elmúlt hónapban. Ennek megfelelően a rövid futamidejű kötvényalapokban lévő vagyon 47 milliárd forinttal mérséklődött. A hosszú futamidejű kötvényalapoknál a beáramlás mértéke 54,7 milliárd forintot tett ki. Eközben a szabad futamidejű kötvényalapok 14,6 milliárd forinttal bővültek. A vagyon növekedését a hozamok is támogattak, azonban így is csupán 2,4 százalékos volt a növekedés a legnagyobb ügyfélvagyont kezelő befektetési alap.

A tőkevédett alapok vagyona egészen elképesztő mértékben, 400 milliárd forinttal gyarapodott. Ennek két egyszerű oka van: egyrészt elindult egy új alap, másrészt pedig a kategóriaváltások indokolták a jelentős növekedést.

Befektetési alapok teljesítésének statisztikai adatai

A részvényalapokhoz kevesebb, 2,1 milliárd forintos friss tőke áramlott. A hozamok is jól alakultak júniusban, így a kategória vagyona 4,5 százalékkal növekedett.

Az abszolút hozamú alapok esetében 44,1 milliárd forintos tőkebeáramlás történt. A hozamok is kedveztek a befektetőknek, így az összvagyon 6,2 százalékkal gyarapodott. A befektetési alap vagyona 1000 milliárd forint felett stabilizálódott.

A származtatott alapok vagyona szintén növekedett, ennek volumene 15,7 milliárd forint volt. Az alap relatíve kis mérete révén ez hatalmas, 62 százalékos bővülést hozott magával.

A második legnagyobb alap, azaz az ingatlanalap esetében a beáramló friss tőke 27,3 milliárd forint volt. A hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték növekedett, mégpedig 2,5 százalékkal.

A leginkább intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében a friss tőke volumene 4 milliárd forint volt. Ennek eredményeképpen az alap vagyona 3,7 százalékkal bővült.

Néhány alapból csak úgy áramlik ki a pénz

Néhány alap viszont nem teljesített valami jól. Ilyen például a vegyes alap. A vegyes alapokból 21,2 milliárd forint áramlott ki, habár a hozamok kedvezően alakultak. Ennek köszönhetően így is nőtt a vagyon, ennek mértéke 0,9 százalék volt.

Az árupiaci alapokból 0,4 milliárd forintot vettek ki a befektetők. Ugyanakkor a kezelt vagyon 3 százalékkal növekedett júniusban a kedvező hozamoknak köszönhetően.

A Bamosz 25 tagja együttesen 14 800 milliárd forintnyi ügyfélvagyont kezel. Ebből 11 350 milliárd forint a befektetési alapokban található. De mit kell tudni a befektetési alapokról? Mutatjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük