2024. április 23., kedd

Egyre inkább megéri rövid kötvényalapokba fektetni pénzünket

A február hónap kedvezően alakult az állampapír-piaci hozamok szempontjából, ugyanis a nemzetközi piacokon emelkedés volt tapasztalható. Ugyanakkor a kötvényalapok teljesítésében ellentétes folyamatok játszódtak: a rövid kötvényalapok árfolyama növekedett, a hosszú kötvényekbe fektető alapok árfolyama viszont csökkent.

USA-ban és Európában is emelkedtek a hozamok

Az Európai Központi Bank a várakozások szerint cselekedett, így 50 bázisponttal 3 százalékra emelt. Habár Lagarde elnök majdhogynem újabb 50 bázispontos emelést helyezett kilátásba, a piac inkább a kamatemelkedésre figyelt. Az USA-beli hozamemelkedés Európában is éreztette hatását, így megfordította a kezdeti reakciót.

Ezt méginkább fokozta, hogy az eurózónában mért infláció 8,5 százalékra csökkent, azonban a maginfláció megmaradt 5,3 százalékon, ezáltal az európai hozamoknál 30-50 bázispontos emelkedést láthattunk februárban. A régióban a cseh és a román központi bank 7 százalékon, a lengyel jegybank pedig 6,75 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot.

Hazánkban is éreztette hatását a nemzetközi hozamemelkedés

A múlt hónap első felében a hozamok közepes intenzitással oldalaztak, a forint pedig erősödni tudott az euróval szemben. A gazdaságban ellentétes folyamatokat láthattunk: tavaly decemberben a kiskereskedelmi forgalom egy év alatt 3,9 százalékos csökkenéssel zárt, míg a munkanaphatástól megtisztított ipari termelés 5,7 százalékkal emelkedett.

a piaci tendenciák

A hónap második felében a hozamok a nemzetközi tendenciáknak is köszönhetően emelkedni kezdtek, így az év eleji szint fele közelítettek. Ezt az is lehetővé tette, hogy a januári infláció az égig szökött, 25,7 százalékos volt, míg a maginfláció 25,4 százalék volt. 18,1 százalékkal növekedtek a bruttó bérek is, ami előrejelez egy potenciális ár-bér spirált.

A jegybank az inflációs adatokat figyelembe véve csupán óvatos előrejelzést adott a jövőt illetően. Az alapkamatot nem változtatta, a rövid futamidejű eszközök magas effektív kamatát pedig a „kockázati megítélés elmúlt időszakban bekövetkezett javulásának tartósságához” kötette. A lépéssel enyhén gyengítette a kamatvágási várakozásokat, illetve erősítve a forintot.

A kötelező tartalék 25 százalékának kamatmentesítése viszont nem illik bele a transzmisszió és a kamatkilátásokba. Az öt évet meghaladó hozamok 50-60 bázispontos növekedést mutattak, a tízéves a 8,5 százalékot is meghaladta, a hároméves pedig 10,5 százalék volt. Ugyanakkor mérséklődött a 3 hónapos diszkont kincstárjegy (DKJ) hozama, habár a bankközi kamatemelkedéssel párhuzamosan  a 6 hónapos DKJ hozam 86 bázisponttal, a 12 hónapos 31 bázisponttal növekedett.

Emelkednek a hozamok – a kötvényalapok eltérően teljesítenek

Az emelkedő hozamszint ellenére eltérően teljesítettek a pénzpiaci- és a kötvényalapok. A pénzpiaci alapok árfolyamai kedvezően alakultak. Az OTP Prémium Pénzpiaci Alap hozamai is emelkedtek februárban, a hónapot a 12 havi hozam 9,4 százalékon zárta. Egy évvel ezelőtt valószínűleg sokan nem gondolták volna, hogy ilyen magasra kúszik az alap hozama, hiszen a 12 havi állampapír-piaci referenciahozam 2022 februárjában 4 százalék körüli volt. Nem véletlen, hogy akkor még csupán pár tízmilliárd forint volt az alapba helyezve, ami az elmúlt fél évben kezdett ugrásszerűen növekedni. Az akkori belépők 6,5 százalékos hozamhoz jutottak fél év alatt (ez nem évesített hozam).

A rövid kötvényalapok teljesítménye is folyamatosan javul. A kötvényalapok nagyobb részénél enyhe árfolyamnövekedés volt tapasztalható, az éves hozamok pedig már 7-10 százalék közé kúszhatnak. A hosszú kötvényekbe fektető alapok helyzete már nem ilyen jó: jelentős részüknél az árfolyam csökkent, sőt az éves hozamok már a mínusz 8-10 százalékos átlagon állnak. Ennek következtében a január végén tapasztalt kiemelkedően jó 3 hónapos hozamok is többségében mínuszba váltottak át vagy a nullát súrolták. Mindazonáltal féléves időszakban a rövidkötvény-alapok többsége jobban teljesített.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük