2024. június 16., vasárnap

Befektetési alapok: kulcsfontosságú tények, amit minden befektetőnek ismernie kell

A befektetést fontolgatók biztosan hallottak már a befektetési alapokról. Ha befektetésről beszélünk, akkor a diverzifikáció fogalmát nagyon fontos szem előtt tartanunk, ugyanis ez egy olyan eszköz a kezünkben, amivel tudunk csökkenteni a kockázaton.

A befektetési alap nagyon jó döntés, ha diverzifikálni szeretnéd a befektetett pénzed, ugyanis az így több helyre kerül.

 1. Befektetési alap működése

A befektetési alap tulajdonképpen egy kassza, amelybe bárki be tudja tenni megtakarított pénzét. A befektetett pénzösszegtől függően mindenki különböző nagyságú szeletet birtokol a kasszából, és ugyanígy különböző összeg üti a markát, ha a profitról van szó.

Az összegyűlt összeggel szakértők dolgoznak, így Neked semmi mást nem kell tenned azon kívül, hogy rendelkezésre bocsátod megtakarításod.

A szakértők általi befektetések kapcsán több termékről is beszélhetünk: értékpapírokról, bankbetétekről, ingatlanokról. Az összegyűlt pénz kezelése teljes egészében az alapkezelőre hárul.

couting coins

Forrás: Unsplash

 1. A befektetési alapok csoportosítása

Attól függően, hogy milyen termékbe fektet be egy befektetési alap, a következő típusokról beszélhetünk:

 • részvényalap: vállalati részvényeket vásárol
 • kötvényalap: kötvényeket vásárol
 • pénzpiaci befektetési alap: állampapírokat, banki betéteket kezel
 • ingatlan befektetési alap: épülő, vagy megépült ingatlanokba fektet be
 • abszolút hozam alap: a piac teljesítménye alapján választják ki a befektetési területet
 • tőkevédett alap: a futamidő lejárta után a befektetett tőke visszafizetésre kerül
 • származtatott alap: értékpapírokba fektet, de származtatott eszközök segítségével

Elérhetőség szerint a következő típusok kerülhetnek felsorolásra:

 • nyíltvégű alap: bárki befektethet az alapba, akár folyamatosan is
 • zártkörű alap: feltételhez kötött a befektetés, a futamidő lejárta után nyílik lehetőség a befektetett tőke kivételére

Keress a befektetési alapok között a portfólión.

 1. Futamidők

A futamidő kapcsán néhány hónaptól több évig terjedő időintervallumról beszélhetünk. Léteznek likviditási alapok, amelyeknél a futamidő 3 hónapnál rövidebb.

Zárt végű alapba befektetned csak akkor érdemes, ha tisztában vagy azzal, hogy a befektetésed megőrzöd a futamidő végéig.

person holding yellow round analog clock

Forrás: Unsplash

 1. Mennyire biztonságos?

A kockázat nem kizárható semmilyen befektetés kapcsán sem, azonban a diverzifikációval csökkenthető. A befektetési alapok nagyon jól diverzifikálnak, így minden bizonnyal jobban kezelik a befektetéseid, mintha egymagad állnál neki termékeket keresni tapasztalat nélkül.

A befektetésedet nem kell kezelned, minden szükséges feladat az alapra hárul. Mivel az alapnak is a nyereségtermelés a célja, biztos lehetsz benne, hogy mindent elkövet a jó működésért.

Ha nincs tapasztalatod a befektetések terén, és nem érzel elég ambíciót ahhoz, elemezd a piacot, akkor nagyon jó választás számodra a befektetési alap. Azonban a befektetési alap veszteséggel is működhet, ugyanis minden befektetés valamekkora kockázattal jár. Pénzvisszatérítést nem kapsz ebben az esetben.

A pénzed egyébként biztonságban van, hiszen Befektető-védelmi Alap 100.000 euróig megtéríti veszteséged abban az esetben, ha az alap fizetésképtelenné válik (ez nem a veszteséges működést jelenti).

Előnyei

 • bármikor ki lehet szállni a befektetésből
 • kényelmes
 • jövedelmezőbbek a bankbetéteknél

Hátrányai

 • a nyereséges működés nem rajtad múlik, így ha értesz a piachoz, találhatsz ennél jövedelmezőbb befektetést is
 • rendszeres költségekkel kell számolnod veszteséges befektetés esetén is
 • a hozam nem kiszámítható
black and silver door knob

Forrás: Unsplash

 1. Hogyan vásárolhatsz befektetési alapot?

Befektetési alap vásárlásához értékpapírszámlával kell rendelkeznek. Értékpapírszámlát nyithatsz a bankodnál, vagy akár brókercégnél is. Tudnod kell, hogy az értékpapírszámlának vannak költségei is.

Ha ki szeretnél szállni az alapból, számolnod kell azzal, hogy alacsonyabb értéken tudod csak eladni a befektetésed, hiszen nem kapod meg annak teljes árát. Azonban nyílt végű alapból könnyen kiszállhatsz.

 1. Felmerülő költségek

A befektetés előtt fontos megnézned, hogy mekkora költségekkel kell számolnod. A költségek általában a teljes vagyon százalékában vannak feltüntetve, amelyek a következőket foglalhatják magukban:

 • alapkezelői díj: 1-3%
 • felügyeleti díj: kb. 0,1%
 • letétkezelési díj: 0,05-0,3%
 • sikerdíj: akár 20% is lehet
 • egyéb költségek: 0-1%

A költségeket évente kell fizetned, és nem számít, hogy van-e profitod a befektetésedből, vagy nem. Ezért nagyon fontos figyelni a költségek mértékére. A sikerdíj a legmagasabb költség, de ezt csak nyereséges befektetés esetén számolják fel.

befektetési alapok tudnivalók
creditline.hu

A befektetési alapot kezdő befektetőknek érdemes kipróbálni, hiszen kényelmes, kevés szakértelmet igényel, és kevésbé kockázatos. Tapasztaltabb befektetők azonban magasabb profitot tudnak elérni más befektetési alternatívák keresésével. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük