2024. július 20., szombat

Befektetési alapok – egy továbbra is kiemelkedik

A befektetési alapok által kezelt vagyon márciusban tovább növekedett 2,6 százalékkal, ezzel elérve a 256 milliárd forintot. A rövid kötvényalapok a múlt hónapban szintén hatalmas népszerűségnek örvendtek – tudható meg a BAMOSZ legújabb adatsorából.

A nemzetközi tőzsde emelkedett, a hazai esett

Márciusban a fejlett és a fejlődő piacok tőzsdéi egyaránt emelkedtek, habár ez csak kisebb mértékű volt. Ezzel ellentétben a hazai tőzsdén esés volt tapasztalható. A devizapiacon a forint euróval szembeni árfolyama kissé gyengült, viszont a dollárral szemben erősödött. A múlt hónapban Amerikából indult az a bankpiaci zűrzavar által okozott kedvezőtlen trend, ami az európai piacokra is tovagyűrűzött, így az állampapír-piacokra is hatást gyakorolt.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) adataiból megtudható, hogy a befektetési alapok továbbra is remekelnek: 197 milliárd forinttal volt nagyobb a beérkezett pénzek összege, mint a távozóké. A kategóriák tekintetében ellentétesen alakultak az egyes alapok. Egy olyan alap van, ami egyértelműen kiemelkedik, ez pedig a rövid lejáratú kötvényalap. A BAMOSZ-tagok által kezelt összvagyon a tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások figyelembevételével 2,6 százalékkal, vagyis 256 milliárd forinttal bővült, ezzel elérve 10057 milliárd forintot.

A pénzpiaci alapok és a kötvényalapok brillíroztak

A pénzpiaci alapok tőkebeáramlása 6,4 milliárd forintot tett ki, a hozamokat is figyelembe véve pedig a vagyon 3 százalékkal bővült. Habár tavaly az év második felében ennél intenzívebb növekedés volt tapasztalható, a pénzpiaci alapok még mindig a népszerű alapok közé sorolhatóak.

A kötvényalapok megtartották korábbi kiemelkedő pozíciójukat 175 milliárd friss tőke beérkezésével.

  • Ennek nagyobb része, mindössze 167 milliárd forint a rövid kötvényalapokat gyarapítja.
  • 6 milliárd forintos beáramlás volt a hosszú futamidejű kötvényalapoknál.
  • A szabad futamidejű kötvényalapok összesen 2 milliárd forinttal bővültek.

A vagyonnövekedést a hozamok csak kismértékben indokolják, viszont az így is 6,9 százalékkal emelkedett.

Néhány alapból kiáramlott a pénz

A vegyes alapokból megközelítőleg 5 milliárd forint áramlott ki, viszont a hozamok pozitív irányba változtak, így összességében 0,3 százalékos vagyonnövekedés történt. A kiegyensúlyozott vegyes alapok 6,5 milliárd forintos tőkebeáramlása mellett a másik kettő alkategóriában kiáramlás ment végbe:

  • Az óvatos vegyes alapokból 5,9 milliárd forintot vettek ki a befektetők.
  • A dinamikus alapoknál 5,5 milliárd forintos tőkekiáramlás történt.
a befektetési alapok vagyonváltozása diagramon

A részvényalapokból is pénz áramlott ki, ez 2,5 milliárd forint összegű volt. Az árfolyammozgás sem kedvezett a kategóriának, ezáltal a részvényalapok vagyonában 1,6 százalékos csökkenés ment végbe.

Szintén tőkekiáramlás volt az abszolút hozamú alapokból, ez 5,2 milliárd forintot tett ki. A hozamok kedvezőtlen alakulásával 1,2 százalékos vagyoncsökkenés történt, ezzel 1000 milliárd forint alá esve.

A származtatott alapok kiáramlása 0,2 milliárd forint volt, a negatív hozamokkal 3,5 százalékos vagyoncsökkenést eredményezett. 

Az ingatlanalapokból megközelítőleg 1 milliárd forint távozott. A hozamváltozás viszont kedvező volt, így a vagyon 1,1 százalékkal bővült.

Az árupiaci alapokból 1,2 milliárd forint áramlott ki, viszont a kedvező hozamváltozás ellenére is 0,9 százalékos vagyoncsökkenés történt.

A leginkább az intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok friss tőkéje 28,6 milliárd forint volt, így 3,2 százalékos vagyonnövekedés történt.

Felívelőben vannak a tőkevédett alapok

A tőkevédett alapok tőkebeáramlása 3 milliárd forint volt. Ez elsősorban azaz magyarázható, hogy megjelent egy új alap. A nettó eszközértékben 5,8 százalékos növekedés történt, de értelemszerűen ez azzal indokolható, hogy a bázis alacsony volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük