2024. június 16., vasárnap

Érdemes utasbiztosítást kötni a síszezonban?

Az utasbiztosítás olyan biztosítás, amely a külföldi utazás során bekövetkező balesetekre, betegségekre, vagy más váratlan eseményekre nyújt fedezetet. Az utasbiztosítás lehetővé teszi a biztosított személy számára a kórházi ellátás, az orvosi költségek fedezetét, a hazautazás költségeit, és más fontos költségek fedezetét az utazás során bekövetkező események esetén. Az utasbiztosítás a síszezonban is nagyon fontos lehet.

A téli sportok esetében érdemes olyan biztosítást választani, amely kifejezetten ezekre terjed ki (pl. helikopteres mentés, síkártya költség, stb.). Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EHIC) biztosít egészségügyi ellátást az EU-ban, de nem fedezi például az orvosi ellátást, poggyászpótlékot, segítségnyújtást, felelősség- és balesetbiztosítást, légi szállítást, stb.

Utasbiztosítás jellemzői a síszezonban

Forrás: creditline.hu

Mozgalmas síszezon jön

A síszezon új lendületet kap, mivel sok magyar a szomszédos országok síközpontjaiba indul. A hóviszonyoktól eltekintve, mielőtt külföldre utazik, győződjön meg arról, hogy rendelkezik-e utasbiztosítással. Ha síelni megy, ne kössön utasbiztosítást anélkül, hogy ne ellenőrizné a limiteket és a tartalmat.

A tavalyi év végi és az idei év eleji enyhe időjárás után az elmúlt napok havazása ismét vonzóvá tett számos európai síközpontot. Ha síelni vagy snowboardozni szeretne, érdemes olyan biztosítási terméket választania, amely kifejezetten a téli és extrém sportokra terjed ki. Ez általában magában foglalja a helikopteres mentést, a síkártyák költségeit arra a néhány napra, amikor baleset miatt nem tudja használni azokat, valamint bizonyos körülmények között a sífelszerelés ellopását.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem fedez mindent

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (European Health Insurance Card, EHIC) egy uniós kártya, amely lehetővé teszi az Európai Unió tagállamaiban tartózkodó európai állampolgárok számára, hogy egészségügyi ellátást kaphassanak a helyi árakon, amikor utaznak az EU-ban. A kártya a biztosítást nyújtó ország által biztosított egészségügyi szolgáltatásokat fedezi.

A korábban részletezett szolgáltatásokat azonban nem fedezi az Európai Egészségbiztosítási Kártya.

Ez a kártya nem fedezi például:

  • az orvosi ellátást,
  • a poggyászpótlékot,
  • a segítségnyújtást,
  • a jogvédelmet,
  • a fordítási szolgáltatásokat,
  • a felelősség- és balesetbiztosítást,
  • a légi utazási kockázatokat,
  • a túlzott mértékű, akár Európából is több millióba kerülő mentő- vagy repülőgépes hazaszállítást.

Felelősségbiztosítás a síszezonban

A közelmúltban sokat foglalkoztatta a médiát az az eset, amikor egy osztrák síközpontban egy csoport magyar snowboardos lezuhant egy felvonóról, és tömegbalesetet szenvedett. Ez az eset arra is felhívta a figyelmet, hogy nagy különbség van aközött, hogy biztosításunk tartalmaz-e felelősségbiztosítási elemet, és milyen összeghatárok között fizet.

A felelősségbiztosítás olyan biztosítási típus, amely a biztosított személy vagy cég által okozott károk fedezetét nyújtja másoknak. A felelősségbiztosítás lehetővé teszi a biztosított számára, hogy kártérítést fizessen, ha felelőssége alá tartozó esemény során másokat károsít.

Tehát ha a pályán kárt vagy sérülést okoz másoknak, felelősségbiztosításra lehet szüksége. Ezekben az esetekben az elkövető felelőssége lehet a károsult személy orvosi költségeinek vagy egyéb költségeinek fedezése. 

A felelősségbiztosítás egyes országokban már kötelező

Az olaszországi síterepek például felelősségbiztosítást írnak elő a síelőknek. A felelősségbiztosítással nem rendelkező síelőket bírsággal is sújthatják. A síközpontokban a szezonbérlettel együtt megvásárolható vagy a szezonbérlet árában foglalt biztosítások pedig viszonylag alacsony összeghatárokkal rendelkeznek.

Mivel az utasbiztosítások tartalma, limitjei és a feltételek, amelyek alapján fizetnek, társaságonként jelentősen eltérnek, ajánlatos az internet és a szakértők tanácsának segítségével kiválasztani a legjobb terméket a különböző társaságok közül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük