2024. július 17., szerda

Egyetemre megy a gyerek: lakásvásárlás vagy albérlet?

Sokan várják július végét, ugyanis hagyományosan egy szerdai este tudhatják meg a leendő egyetemista diákok, hogy melyik intézményben folytathatják tanulmányaikat. A több tízezer diák közül többen más város egyetemeit választották, így szüleikkel közösen mostmár érdemes eldönteniük, hogy a lakhatást hogyan oldják meg. Mi a legjobb megoldás: a kollégium, az albérlet, netán a saját lakás? Néhány éve egyértelmű volt, hogy a lakásvásárlás jobban megéri. Ugyanakkor ma már nem olyan egyértelmű erre a válasz, mint korábban!

A kollégium mindig jó megoldás lehet

A másik városban továbbtanuló diákok egyrészt fellélegezhetnek, hiszen végre megjönnek a várva várt ponthatárok, másrészt viszont agyalhatnak, hogy hogyan fogják tudni a lakhatásukat megoldani.

Az egyértelmű, hogy az egyik legegyszerűbb és leginkább költséghatékony megoldás az, ha az egyetem kollégiumába jelentkezünk. A kollégiumok általában frekventált helyen, az egyetem közelében találhatóak, teljesen be vannak rendezve, nem mellesleg olcsóak is. Olyan kollégium is van, ahol többekkel összeköltözve akár pár ezer forintért lehet szobát bérelni, noha nem biztos, hogy ezt olyan könnyű megszerezni. A 2023-as kollégiumi árak nyilvánosak, így nem kell sokáig keresgélni, hogy tízezer forint alatti szobákat találjunk.

Ha a kollégium nem opció, akkor célszerű lehet – akár több diáktárssal együttesen – keresgélni az albérletek között. Ekkor azonban azt is szem előtt kell tartani, hogy a lakásbérlést már nem úszhatjuk meg pár tízezer forintból.

Érdemes lehet megfontolni az albérlet lehetőségét

Ha figyelemmel kíséred az ingatlanpiaci híreket, jó eséllyel feltűnt, hogy az ingatlanárak nem emelkedtek most annyira jelentősen, ahogyan a bérleti díjak sem. Mindez abból következik, hogy a keresetek és a jövedelmek idén kétszámjegyű növekedést értek el, amit mostanra a piac már beárazott. Az albérlet árak már így is az egekben vannak, a bérlők ennél magasabb bérleti díjat már nem igazán tudnak megfizetni. Ez eredményezte a bérleti díjak növekedésének országszerte tapasztalható lassulását. Bár idén év elején egy ugrásszerű növekedés volt tapasztalható, ennek a korrekciója már áprilisban megtörtént.

Az áremelkedést szintjén lassítja a lakáshitelek kamatainak csökkentése. Az önkéntes THM-plafon első felvonása idén januárban volt, ekkor a korábbi 8,5%-os THM-korlát 7,3%-ra csökkent. A jelenlegi lakáshitelek között már bőven találni 7%-os THM mellett igényelhető ajánlatokat. Sőt, júliustól az általános THM-plafon is csökken. Az alacsonyabb kamatok pedig nem nyomják rá bélyegüket olyan jelentősen a bérleti díjakra, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Ez azzal magyarázható, hogy a hitelből lakást vásárlók már nem várnak ki, hiszen jóval kedvezőbb kamatok mellett tudnak lakáshitelt igényelni, mint egy éve.

ingatlanvásárlás vs. albérlet

Mi nyomja felfelé nyáron az árakat?

Bár idén csupán kismértékű bérleti díj emelkedés ment végbe, ebből a szempontból a nyári szezon mindig kivétel szokott lenni. Ez elsősorban két dologgal magyarázható: a nyári szabadidős programokkal és sporteseményekkel, illetve az egyetemisták lakáskeresésével.

Az egyik árnövelő tényező tehát a turizmus fellendülése. Ekkor van többek között a minden nyáron hatalmas népszerűségnek örvendő Forma-1, vagy éppen az egyik legnívósabb fesztivál, a Sziget.  Ezek az események abba az irányba tolják az ingatlantulajokat, hogy inkább rövid távon, turisztikai céllal adják ki ingatlanjaikat. Ennek köszönhetően a hosszabb távon bérelhető lakások száma nyáron rendszerint csökken.
A másik kiemelendő tényező pedig az egyetemisták rohama, ami mindentől függetlenül meg szokta dobni a nyári keresletet. Ennek köszönhetően az albérleti díjak is emelkednek az időszakban. Az viszont nehéz kérdés, hogy a lakásvásárlás vagy az albérlet éri meg jobban.

Melyik a jobb megoldás: lakásvásárlás vagy bérlés?

Sajnos sokak számára nincs arra lehetőség, hogy saját lakásban kezdjék meg az egyetemista éveket. Azoknak a diákoknak, akik szüleinek viszont belefér a lakásvásárlás egy furcsa szituációban találhatják magukat, ugyanis már nem annyira egyértelmű, hogy a bérlés vagy a vásárlás éri meg jobban. Ezen korábban nem kell sokat agyalni, hiszen 2014-től kezdődően folyamatosan emelkednek az árak, így a bérleti díj figyelmen kívül hagyásával is megérte a befektetési célú ingatlanvásárlás. Ez egészen 2022 őszéig fennállt, akkor azonban megálltak a lakásárak, de volt, ahol még csökkentek is.

A változó körülmények miatt könnyedén elképzelhető, hogy a bérleti díj kifizetésével sokkal jobban járhatunk, mint egy hitel törlesztésével. Más feltételek mellett viszont megérheti inkább a lakásvásárlás és a kölcsön törlesztés, mint az albérlet. De milyen feltételekről is van szó? Egyrészt fontos, hogy melyik városban, milyen típusú (új vagy használt) ingatlant, mekkora nettó jövedelem és önerő mellett szeretnénk bérelni vagy vásárolni. Ebből kifolyólag egyedileg változhat, hogy melyik éri meg jobban. Általánosságban viszont az javasolható, hogy ha kicsi önerő és sok hitel mellett tudnál lakást vásárolni, akkor célszerű lehet inkább bérelni most lakást.

Lehet, hogy más befektetési formával jobban jársz

Ugyanakkor ha ott lapul a teljes összeg a zsebedben, akkor már érdemes kicsi számolgatáson keresztül kideríteni, hogy mikor jársz a legjobban. Az is könnyen elképzelhető, hogy egy magasabb hozamú befektetés a legjobb döntés, aminek kamataiból – vagy annak egy részéből – finanszírozhatod az albérlet díját. Erre a célra pedig kimondottan előnyösek az adómentes megtakarítási formák.

Sőt, ha a bérleti díjak tovább emelkednek, akkor hosszú távon nem feltétlenül bizonyul rossz döntésnek a lakásvásárlás. Mindazonáltal ha gyermekünknek nem egy garzont, hanem egy nagyobb, több szobás lakást szeretnénk venni, akkor adja magát a lehetőség, hogy a szobákat bérbe adjuk. Ezzel havi szinten folyik be pénz.

Összességében tehát mindig a körülményektől függ, hogy a lakásvásárlás vagy a bérlés éri meg jobban. Ha a lakásvásárlás nem opció, akkor a legjobb megoldás a kollégium lehet. Amennyiben viszont van lehetőséged lakást vásárolni – hitellel vagy anélkül –, akkor még ha nem is most, de a közeljövőben feltehetőleg el fog jönni az a pont, amikor biztosabban jobban megéri majd venni, mint bérelni. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük