2024. április 23., kedd

Egyetemre megy a gyerek: lakásvásárlás vagy albérlet?

Sokan várták július utolsó szerdáját, ugyanis aznap este tudhatták meg a leendő egyetemista diákok, hogy melyik intézményben folytathatják tanulmányaikat. A több tízezer diák közül többen más város egyetemeit választották, így szüleikkel közösen mostmár érdemes eldönteniük, hogy a lakhatást hogyan oldják meg. Mi a legjobb megoldás: a kollégium, az albérlet, netán a saját lakás? Néhány éve egyértemű volt, hogy a lakásvásárlás jobb megoldás. Ugyanakkor ma már nem olyan egyértelmű erre a válasz, mint korábban!

A kollégium mindig jó megoldás lehet

A másik városban továbbtanuló diákok egyrészt fellélegezhettek, hiszen végre megjöttek a várva várt ponthatárok, másrészt viszont agyalhatnak, hogy hogyan fogják tudni a lakhatásukat megoldani.

Az egyértelmű, hogy az egyik legegyszerűbb és leginkább költséghatékony megoldás, ha a diák az egyetem kollégiumába jelentkezik. A kollégiumok általában frekventált helyen, az egyetem közelében találhatóak, teljesen be vannak rendezve, nem mellesleg olcsóak is. Olyan kollégium is van, ahol többekkel összeköltözve akár mindössze 15 ezer forintért lehet szobát bérelni, noha nem biztos, hogy ezt olyan könnyű megszerezni.

Ha a kollégium nem opció, akkor célszerű lehet – akár több diáktárssal együttesen – keresgélni az albérletek között. Ekkor azonban azt is szem előtt kell tartani, hogy a lakásbérlést már nem úszhatjuk meg pár tízezer forintból. Kimondottan igaz ez idén, ahol egyszerre több tényező nyomja felfelé a bérleti díjat.

Brutális a drágulás az albérletek áraiban 

Ha figyelemmel kíséred az ingatlanpiaci híreket, jó eséllyel feltűnt, hogy az ingatlanárak nem emelkedtek most annyira jelentősen, de ez már nem mondható el a bérleti díjak esetén. Ezt az áremelkedést több tényező generálja együttesen. Az egyik ilyen tényező a magas kamatkörnyezet, ugyanis a magas kamatok a bérleti díjakban is tükröződnek. Mindez azért van, mert a hitelből finanszírozó vevők egy része még kivár és inkább bérel addig egy lakást, amíg a kamatok csökkenésnek indulnak. A jelenség az értékesített lakások számának visszaesésében és a bérelhető lakások iránti magasabb keresletben is érezteti hatását. Ez pedig felfelé nyomja a bérleti díjat.

Másik fontos tényezőként jelenik meg a turizmus fellendülése is, kifejezetten a nyári hónapokban. A nemrég lezajlott Forma-1-re már tavaly elkeltek a belépők, de az egyik legnagyobb fesztivál, a Sziget és a küszöbönálló Atlétikai Világbajnokság is hasonló cipőben jár láthatólag. Ez abba az irányba tolja az ingatlantulajokat, hogy inkább rövid távon, turisztikai céllal adják ki ingatlanjaikat. Ennek köszönhetően a hosszabb távon bérelhető lakások száma feltehetőleg mérséklődött.

ingatlanvásárlás vs. albérlet

A harmadik kiemelendő tényező pedig az egyetemisták rohama, ami mindentől függetlenül meg szokta dobni a nyári keresletet. Ennek köszönhetően az albérleti díjak is emelkednek az időszakban.

Melyik a jobb megoldás: lakásvásárlás vagy bérlés?

Sajnos sokak számára nincs arra lehetőség, hogy saját lakásban kezdjék meg az egyetemista éveket. Azoknak a diákoknak, akik szüleinek viszont belefér a lakásvásárlás egy furcsa szituációban találhatják magukat, ugyanis már nem annyira egyértelmű, hogy a bérlés vagy a vásárlás éri meg jobban. Ezen korábban nem kell sokat agyalni, hiszen 2014-től kezdődően folyamatosan emelkednek az árak, így a bérleti díj figyelmen kívül hagyásával is megérte a befektetési célú ingatlanvásárlás. Ez egészen tavaly őszig fennállt, akkor azonban megálltak a lakásárak, de volt, ahol még csökkentek is.

A lakásunk kiadásával általánosságban 4-5% közötti bruttó hozamra tehetünk szert a fővárosban. Gondoljunk mondjuk az állampapírokra, amelyek 10% feletti hozamot biztosítanak. A kiadás hozama tehát most alacsonyabb, mint más alternatív befektetési lehetőségé. A vásárlás is megkérdőjelezhető, ha ahhoz hitelre van szükségünk, hiszen a kamatok viszonylag magas szinten stabilizálódtak. Ha kicsi önerő és sok hitel mellett tudnál lakást vásárolni, akkor célszerű lehet inkább bérelni most lakást.

Lehet, hogy más befektetési formával jobban jársz

Ugyanakkor ha ott lapul a teljes összeg a zsebedben, akkor már érdemes kicsi számolgatáson keresztül kideríteni, hogy mikor jársz a legjobban. Az is könnyen elképzelhető, hogy egy magasabb hozamú befektetés a legjobb döntés és a kamatokból – vagy egy részéből – finanszírozhatod az albérlet díját.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a jelenlegi kamatok és hozamok sem tartanak örökké. A szakemberek várakozásai szerint akár már jövőre is csökkenhetnek ezek az értékek. Ezzel párhuzamosan a lakáspiacon is úgy tűnik, hogy megtorpan a nominális árcsökkenés. Ebből kifolyólag hosszú távon – az egyre magasabb bérleti díjak tekintetében – nem feltétlenül bizonyul rossz döntésnek a lakásvásárlás, főleg, ha figyelembe vesszük korábbiaknál erősebb alkupozíciót.

Mindazonáltal ha gyermekünknek nem egy garzont, hanem egy nagyobb, több szobás lakást szeretnénk venni, akkor adja magát a lehetőség, hogy a szobákat bérbe adjuk. Ezzel havi szinten folyik be pénz.

Összességében tehát mindig a körülményektől függ, hogy béreljünk vagy vásároljunk. Ha a lakásvásárlás nem opció, akkor legjobb megoldás a kollégium lehet. Amennyiben van lehetőséged lakást vásárolni – hitellel vagy anélkül -, akkor még ha nem is idén, de a közeljövőben feltehetőleg el fog jönni az a pont, amikor újra jobban megéri majd venni, mint bérelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük