2024. április 23., kedd

Megtakarítás: ezért ne tartsd otthon!

Biztosabbnak érzed, ha készpénzben tartod a megtakarításodat? A sok telefonos csaló miatt nem szeretnéd berakni pénzedet a bankba? Ahhoz, hogy pénzügyileg tudatos legyél és megfelelően kezeld anyagi helyzeted, tudnod kell, hogy megtakarítás megőrzésének milyen lehetőségei vannak, illetve ezek milyen előnnyel és hátránnyal járnak. Cikkünkből minden fontos információt megtudhatsz!

Az otthon tartott megtakarítás nem jelent nagyobb biztonságot

Sokan úgy gondolják, hogy jobban járnak azzal, ha otthon tartják megtakarításukat, ugyanis  egyrészt biztonságosabb, másrészt pedig elkerülhető a bankbajárás macerálja. Nem kell berakni a pénzt, kivenni, készpénzt felvenni automatából és nem kell számlavezetési díjat sem fizetni. Ez logikus megoldásnak tűnhet, de éppen hogy nem biztonságos: a betörések elől nem tudod megfelelően elrejteni vagyonod. Sőt, a klasszikus rejtekhelyeket – például a párna alatt, a szekrény mélyén, a fali zugban – a betörők másodpercek alatt megtalálják. 

A betörésen felül komoly kockázatot jelentenek a természeti katasztrófák, a tűzesetek és a beázás. Ezekre az eseményekre általában nem tudunk felkészülni, többnyire váratlanul érnek, így az ezek által okozott károkat nem tudjuk megelőzni. Sajnos erre a lakásbiztosítás sem jelent teljes megoldást, ugyanis az is csak egy bizonyos értékhatárig téríti meg a keletkezett kárt. Ráadásul számos olyan biztosítás van, ami nem tartalmazza a lakásban tárolt készpénz megtakarítás kárának megtérítését, így ha mindenképpen otthon szeretnéd tárolni a pénzedet, akkor a biztosításkötés előtt tájékozódj arról, hogy tartalmazza-e, és ha igen, akkor milyen értékhatárig kaphatsz visszatérítést.

Még mindig aktívan tevékenykednek a telefonos csalók

A telefonos csalók nem adják fel, manapság is könnyen belefuthatunk egy-egy ilyen esetbe. Nem alaptalan a félelem, hiszen hatezren estek áldozatul tavaly a csalóknak. Főleg akkor rizikós, ha otthon tartjuk megtakarításunkat, ugyanis ezek az átverések gyakran azon személyek ellen irányulnak, akik jelentősebb összegeket tartanak otthon. Ez kimondottan az idősek számára jelenthet problémát, akiknek például nyugdíját a postás hozza, így megtakarításukat is otthon gyűjtögetik. Az ilyen telefonos csalók pedig gyakran a hiszékenyebb időseket célozzák meg.

otthon tartott megtakarítás hátrányai

A csalók természetesen bárkit kiszemelhetnek, így ennek elkerülése érdekében célszerű lehet a megtakarítás bankban való tárolása. A bankokban sokkal nagyobb biztonságban van a pénzünk, mint otthon, sőt Magyarországon 100 000 euróig (jelenleg kb. 37 millió forintig) mindenképpen biztonságban van a pénzed. Ez azokban az esetekben fontos, ha csődbe megy a bankod vagy a pénzintézet valamilyen más okból kifolyólag nem tudja visszaadni megtakarításodat. A mai napig élnek sokan abban a tévhitben, hogy a bankban nem biztonságos pénzt tartani, viszont ennek az állításnak nincs létjogosultsága, hiszen a bankban tartott pénzt biztosítás védi, amit az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nyújt.

Hogyan lehet az otthon tartott pénzt biztonságossá tenni?

Ha nem is teljes megtakarításodat, de valamekkora összeget mégis szeretnél otthon tartani, akkor mindenképpen tartsd szem előtt, hogy ennek tárolására egy olyan helyet kell találnod a lakásban, ahol ezt nem keresné senki. A klasszikus rejtekhelyeket érdemes elfelejteni, ezeket mind-mind ismerik a betörők, így egy esetleges betörés esetén könnyedén elúszhat a félretett pénzed. Ilyen lehet a ruhásszekrény, a párnahuzat vagy a a neszeszer, ami helyett érdemesebb inkább rendhagyó helyeket választani, vagy éppen zárható széfet vásárolni.

Ezeknél viszont még mindig jobb megoldás a bankban tartani megtakarításodat. Ez költséggel jár, viszont számos olyan bankszámla konstrukció elérhető, ami kedvező feltételeket biztosít. Számos olyan számlacsomag is van már, ami ingyenes. Ez nemcsak a biztonság szempontjából előnyös, hanem azért is, mert akár otthonról egyszerűen és kényelmesen is bankolhatsz: utalhatsz, számlák között átvezethetsz összegeket, illetve egyértelműen láthatod a számládon tartott pénz alakulását. Több bank a netbanki és mobilbanki szolgáltatást ingyenes biztosítja, de ha még költséggel is jár, akkor is jobban jársz, mintha személyesen a bankfiókban intéznéd ezeket.

A fentiek alapján érdemes lehet átgondolnod, hogy melyik a biztonságosabb: otthon vagy a bankban tartani a pénzedet. Cikkünkben a leggyakoribb eseményeket vettük figyelembe – betörés, természeti kár, beázás, tűzeset, telefonos csalás -, de azt is fontold meg, hogy a jelenlegi magas infláció mellett melyik pénztartási formával jössz ki jobban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük