2024. április 25., csütörtök

Hazánkban az egyik legmagasabb a 10 éves állampapírhozam

Az elmúlt időszakban az az irány kezdett körvonalazódni, hogy a piaci trendeket legjobban jellemző 10 éves állampapírhozam dinamikus visszaesése képes előrejelezni hazánkban az infláció és a kamatkörnyezet közeli csökkenését, viszont most megfordult a tendencia. Már az alapkamat és a 10 éves hozam is az egyik legmagasabb Magyarországon Európa-szerte, leszámítva a két háborús országot.

Nemrégiben pozitív reményeket okozott a 10 éves állampapírhozam 7 százalék körüli értékre mérséklődése ugyanis ez 3-4 hónappal ezelőtt még 11 százalékon állt. A 10 éves állampapírhozam voltaképpen beárazza, hogy a befektetők az elkövetkező 10 évben átlagosan milyen szintű rövidtávú kamatra számítanak. Ez most ismét növekedésnek indult, egészen 8,65 százalékig ment, amiből arra lehet következtetni, hogy a piac szereplői ismét tartós inflációra és kamatmérséklődésre számítanak.

Változatosan alakult az elmúlt néhány évben az állampapírpiac 

Az elmúlt néhány év kimondottan változatosnak mondható a hazai állampapírpiac tekintetében. Az infláció hosszú éveken keresztül a 3 százalékos célérték közelében alakult, 2019 második félévében és 2020-ban mégis többször volt arra példa, hogy a 10 éves állampapírhozam 2 százalék körüli értéket vett fel. Ez azt jelenti, hogy a piac nem számított arra, hogy a közeljövőben jelentős inflációval kell számolni.

Ebben az időszakban az állam a szuperállampapír elnevezéssel illetett, 5 éves futamidőre közel 5 százalékos hozamot biztosító konstrukciót is bevezette, ami a piacinál lényegesebb magasabb hozam elérését tette lehetővé. Ennek a célja az volt, hogy a hazai lakosságot minél inkább bevonja az államadósság finanszírozásába. Ugyanakkor azt is meghatározták, hogy veszteségek nélkül lehet visszaváltani az állampapírt, ugyanis ha mégis elszállna az infláció és a kamatszint, akkor egyrészt a befektetők tudjanak lépni, másrészt ne csökkenjen az állampapírpiaccal szemben kiépített bizalom.

Bekövetkezett a váratlan

Az emelkedés 2021 elején el is kezdődött, eleinte lassacskán emelkedett a 10 éves hozam 3 százalékos szintre. Ősszel viszont először nemzetközi, majd hazai szinten is megugrott az infláció, így az államkötvény hozama is ugrásszerűen emelkedett, mialatt a jegybank fokozatosan emelte az alapkamatot és az irányadó egyhetes jegybanki betéti kamatot.

A 10 éves magyar állampapír hozama az elmúlt 5 évben, százalék

A 10 éves magyar állampapír hozama az elmúlt 5 évben, százalék
Forrás: https://stooq.com

A mutató Magyarországon az egyik legmagasabb Európa-szerte, amit legfőbbképp az váltott ki, hogy a magyar forint a legsérülékenyebb uniós szinten, jelentősen gyengült az euróval szemben, így a központi banknak a magas kamatokkal kellett megfékezni a tendenciát. A 10 éves hozam már kétszámjegyűvé emelkedett, ezzel elérve a 11 százalékot, viszont többen vásároltak 10 éves állampapírt, ugyanis senki nem gondolta, hogy 10 éven keresztül átlagosan 11 százalék körül fog alakulni a rövidtávú kamatszint.

Az inflációs várakozások emelkedése kedvezőtlenül hat a hozamszintre

A 10 éves hozam ezt követően gyorsan esni kezdett, ideiglenesen bekerült a 10 éves román hozamszint alá, viszont most ismét emelkedni kezdett, ezzel a legnagyobbra növekedett a kontinensen – leszámítva Ukrajnát és Oroszországot, ahol a háború miatt jelenleg nem értékelhetőek ezek az adatok.

A hozamszint feltehetőleg az inflációs várakozások emelkedésének köszönhetően indult növekedésnek, ugyanis a fizetőeszközünk árfolyama most egészen stabilnak tűnik, kissé erősödött is. 10 évre kedvezőnek tűnhet a 8,65 százalékos hozam, ugyanis nem gondolnánk, hogy az elkövetkező 10 éves átlagban ne csökkenne jelentősen az infláció és a kamatkörnyezet. Természetesen a lakossági befektetők még így is jobban járnak az infláció függvényében kamatozó állampapírral, hiszen egyrészt jóval magasabb kamatot nyújt, másrészt pedig nem kell attól tartani, hogy mi lesz, ha az infláció lassabban fog csak csökkenni, mint ahogy előrejelezték.

Amennyiben jövőre már ütemesebben csökken az infláció, és a 3 százalékos célérték közelébe süllyed, akkor 3 év múlva a Prémium Magyar Állampapír is már csak 4-5 százalék körüli kamatot fog biztosítani, viszont a befektetett pénz ekkor is meg fogja tartani értékét, de még akár reálhozamra is szert tehetünk. A másik szélsőséges lehetőség egy inflációs hullám, viszont a befektetőknek ekkor sem kell aggódnia, hiszen védve vannak ellene.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük