2024. április 23., kedd

Jobban megéri euróban tartani megtakarításunkat, mint a gyenge forintban?

A forint euróval szembeni árfolyama tavaly jó néhány mélypontot megélt, így sokakban felmerült a kérdés, hogy mi lenne, ha inkább devizában tartaná a megtakarítását. Ehhez természetesen szükséges devizaszámlát is nyitni, azonban ez sok esetben nem feltétlenül éri meg. Hogyha néhány száz eurót szeretnénk ezen a számlán tartani, akkor is ugyanazt a havi számlavezetési díjat kell érte fizetni, mintha több ezer eurót tartanánk, viszont ár-érték arányban a mérleg nyelve már a kedvezőtlenség felé billenhet.

Megugrott a devizamegtakarítások népszerűsége

A 2022-ben tapasztalt forint-euró árfolyam ingadozás több háztartást is arra sarkallt, hogy a korábbi forintmegtakarításait valamilyen értékállóbb devizára váltsa át. Ez egy kiváló gondolat, hiszen a hazai valuta a tavalyi évben összességében az euróval szemben 8,3 százalékkal, az amerikai dollárral szemben pedig 15 százalékkal lett gyengébb. Mindezt úgy, hogy év végéhez közeledve már korrigált is a kurzus. Ezen felül az árfolyamra jelentősen rányomta a bélyegét a tartósan magassá váló inflációs környezet, a bizonytalan gazdasági helyzet és az ukrajnai háború, így egyre többen gondolkoztak el azon, hogy biztonságosabb fizetőeszközbe kellene menekíteni pénzüket.

A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi számlákra vonatkozó idősoros adataiban is tükröződik a forintgyengülés hatása: a lakosság kezében összpontosuló devizakészpénz-állomány a szeptemberig vizsgált egy év alatt 37,7 százalékos növekedést produkált, ezzel 519,7 milliárd forintra emelkedve. Ez azt jelenti, hogy mindössze egy év alatt 140 milliárdos növekedés volt tapasztalható.

A növekedés mögött többnyire épphogy a gyengülés áll: az MNB statisztikája szerint a 2022-es év első három negyedévében – kizárólag a készpénz mennyiségét figyelembe véve – mindössze 70 milliárd forinttal jártak jobban a háztartások az átértékelődés miatt. A bankokban tartott devizabetétek körében drámaibb a változás: volumene 40 százalékkal növekedett a szeptemberig vizsgált egy éves időszak alatt, ezzel elérve a 2561,1 milliárd forintot. Ez jelentős, 730 milliárdos többletet jelent. Természetesen emögött is nagyrészt az átértékelődés áll, ugyanis a jegybank adatai szerint az első három negyedévben az árfolyamváltozás 362 milliárd forintos nyereséget eredményezett a háztartásoknak.

devizamegtakarítással kapcsolatos kérdések

Megéri átváltani vagy sem?

Ezeket látva tehát nem meglepő, hogyan sokan gondolkoztak el azon, hogy a forint alapú megtakarításaikat valamilyen értékállóbb devizára váltsák át. A helyzet viszont nem olyan egyszerű, mint ahogy elsőre tűnhet. Az átváltás nemcsak annyiból áll, hogy nyitunk egy devizaszámlát, átváltjuk mondjuk euróra a megtakarításunkat, majd azt berakjuk a számlára, hanem első sorban azt kell figyelembe venni, hogy az átváltott megtakarításokkal milyenek a hozamkilátások.

A jelenlegi gazdasági helyzetben első ránézésre jobban megéri devizában tartani a pénzeszközeinket, viszont nem alapozhatunk arra, hogy ha tavaly ilyen volatilis volt az árfolyam és ennyit gyengült a forint, akkor ez idén – és persze a jövőben – is így lesz. Ezt az is bizonyítja, hogy a devizabetétek átékelésén elért 2022 első 9 havi nyereség nem volt minden évben számottevő, ugyanis például a 2021 január és szeptember közötti időszakban mindössze 6,4 milliárd forintnak megfelelő többlet keletkezett.

Ettől függetlenül még nem rossz ötlet devizára váltani megtakarításainkat, vagy annak egy részét. Manapság ez már könnyebben megtehető, hiszen a legtöbb banknál már nyithatunk lakossági devizaszámlát. A devizák esetében szinte mindenhol elérhető az euró és az amerikai dollár alapú számla, viszont a többi deviza esetében eltérőek lehetnek a banki lehetőségek. A nagyobb bankoknál többnyire elérhető az angol font, a svájci frank vagy a kanadai dollár is.

Azt viszont fontos tudnod, hogy ezeknek a számláknak a költsége jóval magasabb, mint egy forintszámla esetén. A havidíjak jelentősen eltérhetnek: a legolcsóbb konstrukciók havonta 400-600 forintba (vagy ennek megfelelő összegű devizába) kerülnek, de előfordulhat 1000 forint feletti vezetési díj is. Ez azt jelenti, hogy mindenféle tranzakció nélkül is 6-7 ezer forintba kerül a számla fenntartása egy évre. Az eseti átutalások költsége is jelentős, 0,3-0,4 százaléknál kezdődik, de a készpénzfelvétel is borsos összeg lehet. Nem egyszerű tehát ehhez megtalálni a megfelelő bankszámlát.

Mindebből látszik, hogy néhány száz eurót tartani devizaszámlán nem éri meg, így nem javasolt minden esetben átváltani megtakarításunkat devizára, hiszen a magas díjak és költségek könnyedén felemészthetik az átváltáson elérhető nyereséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük