2024. április 21., vasárnap

Jövőre is magas inflációval kell számolnunk

A jegybank inflációs előrejelzése szerint az infláció a novemberi és decemberi hónapban tovább fog emelkedni, viszont 2023-ban némi csökkenésre számíthatunk. A csökkenést a nemzetközi nyersanyagárak mérséklődése és a fogyasztás csökkenésével kapcsolatos árleszorító hatás fogja eredményezni. A jelenlegi adatok szerint az infláció idén 13,5–14,5 % között mozog, jövőre az árszínvonal emelkedése 11,5–14,0 %-ra, majd 2024-re 2,5–4,0 %-ra fog visszaesni.

Az infláció kismértékű csökkenése mellett a Magyar Bankholding sajtótájékoztatójából az is kiderült, hogy szakértők technikai recesszióval is számolnak. Ez azt jelenti, hogy az idén tapasztalt negatív hatások jövőre is velünk maradnak.

Az infláció mértéke 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben
creditline.hu

Az inflációs előrejelzések alakulása

Habár a sajtótájékoztatón kedvezőnek ítélték meg az idei év első hat hónapjában Magyarország gazdasági kilátásait, attól függetlenül, hogy azok egyértelműen romlottak. Az ársapkás termékek némileg visszaszorítják a jelenleg már 20 %-ot is meghaladó inflációt, így a reáljövedelmek emelkedéséről beszélhetünk, miközben az a fogyasztás növekedésével is együtt fog járni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a becsült áremelkedéseket túlszárnyaló tényleges áremelkedések miatt az átlagos inflációs várakozást a Magyar Bankholding szakértői 14%-ra emelték, de még jövőre is 13,6%-os inflációt jósolnak. Az infláció tartósan magas szintjét az élelmiszerek árnövekedése és az energiaválság okozza. Ugyanakkor az ársapkás termékek hozzájárultak a kiskereskedelmi sokk elkerüléséhez, függetlenül attól, hogy az árkorlátozott termékek haszonkulcsát a kereskedők más termékek árába építették bele.

A növekedéssel kapcsolatos kilátások

A szakértők szerint még így sem lenne jogos a növekedési kilátásokkal kapcsolatos becslések lerontása, viszont hangsúlyozták, hogy még az év hátralevő nagyjából két hónapjában egészen 2023 márciusának végéig technikai recesszióval kell számolnunk. Az előrejelzések szerint a GDP jövőre is növekedni fog, ennek mértékét 5,3%-ra becsülik. A bruttó hazai termék növekedését korábban 5,7%-ra becsülték, így az eredeti értékhez képest csökkenteni kellett várakozásaikat. Ez még mindig jóval kedvezőbb, hiszen a 2022-es évre a várt 2,7%-os GDP-növekedést 0,4%-ra kellett mérsékelni. 

A csökkenést egyszerre több tényező indokolja:

  • az orosz-ukrán konfliktus elhúzódása,
  • az energiaárak jelentős drágulása és az energiaválság,
  • az emelkedő kamatkörnyezet,
  • a rezsiemelés és
  • az aszály miatt elszenvedett károk.

A jövőre vonatkozó becslések azonban közel sem biztosak, hiszen az elhúzódó háborús helyzet is nagyban befolyásolja az inflációs környezetet, főleg, hogy a konfliktus hatásai még nem ismertek teljes mértékben. Amit viszont biztosan lehet tudni, hogy idén már nem kell számítani az infláció lényegi csökkenésére, sőt inkább emelkedése várható, amelyet a szakértők a forint gyengülésével, az átárazásokkal, az adóemelésekkel és az energiaszámlák növekedésével magyaráznak.

Az árfolyammal és a munkaerőpiaccal kapcsolatos várakozások

A sajtótájékoztatóból az is kiderült, hogy jövőre a forint-euró árfolyam csökkenésére számítanak, azaz az árfolyam 400 forint alá fog csökkenni, azonban a 400 forint körüli szint idén már fennmarad. Azt, hogy a csökkenés bekövetkezéséig milyen tendenciákkal kell számolni nem egyértelmű: a dollár jelentősen megerősödött, viszont régiónkra komoly hatást gyakorol az energiaválság, ami hátráltatja a forint erősödését.

A munkaerőpiaci tendenciákban feltehetőleg nem kell jelentősebb változásokra számítani, viszont az energiaköltségek drámai növekedése eredményezhet leállásokat és visszaeséseket a termelésben, ami indokolhatja a létszám-leépítést. 2023 elejére kismértékű emelkedés várható a munkanélküliség tekintetében, azonban az év közepén újabb csökkenésre lehet számítani.

Mit tehetünk ebben a helyzetben?

A vállalkozásoknak és a lakosnak egyaránt továbbra is javasolt az energiahatékonyság javítása, vagyis érdemes a korszerűsítő, innovációs beruházások meggondolása, hiszen a rezsiköltségek csökkentésével némileg kompenzálható a drasztikus áremelkedés. Az aktuális, kedvezőtlen gazdasági környezetben célszerű mindenkinek tudatosan tervezni pénzügyeit, kiadásait, lehetőség szerint megtakarításait növelni. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük